Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

45. Сутність і зміст орг-ції праці. Основні складові процесу орг-ції праці на п-ві.

Організація праці (ОП) - це процес раціональної взаємодії робітників з засобами вир-ва та один з одним, який грунтується на певному порядку виконання трудових процесів і направлений на отримання високих соц-екон результатів. Завдання ОП: 1) Техніко-технологічне - вибір оптим варіантів технологічних процесів. 2)Екон - забезпечення максимальної ПП, мінімізація собівартості вир-ва, забезпечення високої рентабельності. 3)Психо-фізіологічне - створення сприятливих умов на робочих місцях та забезпечення високої та сталої протягом часу працездатності робітників. 4) Соц-підвищення змістовності та привабливості праці. Основні складові процесц ОП: 1.Розробка раціональних форм поділу та кооперації праці. 2.Організація робочих місць. 3.Обслуговування робочих місць. 4.Створення сприятливих умов праці, раціоналізація режимів праці та відпочинку. 5.Атестація та раціоналізація робочих місць. 6.Впровадження раціональних методів та прийомів праці. 7. Нормування праці. Організація праці на п-ві здійснюється на підставі законочав і нормат-прав-х актів України, нормативно-розпорядчих нормативів п-ва, норми відповідно галузевої, регіональної і генеральної угод, норми колективного договору, трудового договіру і контракту.

46. Сутність та форми поділу і кооперації праці.

Поділ праці - відокремлення частин вироб-х процесів на основі технологічних особливостей та професійно-кваліфікаційного рівня працівника. В ек-ці країни можна виділити такі форми поділу праці: між галузями ек-ки, в середині цих галузей, а також всередині підп-в. Існують такі види поділу праці: *Технологічний - поділ виробн-го процесу за видами, фазами і циклами. *Поопераційний - закріплення за працівниками окремих операцій для скорочення виробн-го циклу. *Функціональний відбувається між різними категоріями працівників. *Професійний відбувається між групами робітників за ознакою технологічної однорідності виконуваних ними робіт і залежить від знарядь і предметів праці, технології вир-ва. *Кваліфікаційний -відокремлення складних робіт від простих. Поділ праці на вир-ві нерозривно пов’язаний з її кооперацією, тобто встановленням певних співвідношень і взаємодії між видами праці. Без цього вир-во неможливе. Кооперація - встановлення тісних взаємозв’язків між групами працівників та окремих працівників в процесі поділу праці для досягнення певного виробничого ефекту. Розрізняють такі форми кооперації: -всередині сусп-ва, коли обмін діяльністю і продуктом праці здійснюється між галузями ек-ки; -всередині галузі, що передбачає обмін продуктами праці або спільну участь низки підп-в у вир-ві певної продукції; -всередині підпр-ва. Здійснюється між цехами, дільницями, окремими виконавцями залежно від конкретних виробничих умов (тип вир-ва, особливості техніки і технології та ін).

48. Умови введ-ня, проект-ня, упровадь-ня та соц-екон зн-ня суміщ-ня професій (сп).

СП (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника здійснюється в основний робочий час за рахунок збільшення інтенсивності праці та обсягу виконуваної роботи при незмінній тривалості робочого часу. Суміщення професій (посад) – виконання одним працівником ф-цій та робіт, які належать до різних професій. Воно може бути повним, якщо працівник виконує всі трудові ф-ції працівника іншої спеціальності, і частковим, якщо працівникові передається лише частина ф-цій, що виконується працівниками ін спеціальностей, професій. У результаті скорочується загальна чисельність працівників, зростає ПП. Доплата за СП (посад) і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється на умовах, передбачених у колективному договорі. Основною умовою установлення цих доплат є робота за основною і суміщеною професіями згідно з нормами затрат праці, а також якісне і своєчасне виконання робіт за основною і суміщеною професією. СП доцільне, коли воно дозволяє скоротити тривалість виробничого циклу, не знижує якості продукції, зменшує трудомісткість окремих операцій, дає змогу більш повно завантажити робітників, скоротити їхню чисельність. СП забезпечує різноманітний зміст праці, підвищує її привабливість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]