Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

3.Зміст і хар-ер праці. Особл змісту і хар-ру праці в умов постіндустр-о розв ек-ки

Зміст і характер праці залеж. від ступеня розв-у продукт сил і сусп-их відносин, які взаємообумовлюють один одного. Зміст праці хар-ризує функц-ні особлив-і конкретного виду трудової діяльності, обумовлені предметом праці, засобами праці й формою організації вир-го процесу. Слід розрізняти зміст праці: 1)соц-ий-доцільність діяльн-і працівника, мотивація, ставл-я до праці на сусп-му (як до професії, виду діяльності) та індивідуал-му (як до конкретно викон-ної роботи) рівні та функц-ний зміст праці. 2)Функц-ний зміст праці виявл-ся у конкретних ролях, функціях, які виконує працівник. Гол-им чинником прогрес-ої зміни змісту праці є розвиток матер-но-технічної бази вир-ва, впровадж-я науково-технічного прогресу. При цьому змін-ся структура трудових функцій: функції безпосереднього впливу на предмет праці переходять від виробника до машин, зростають витрати робочого часу на управл-я і технічне обслуговув-я облад-я, а також частка складної кваліфікованої праці, вдосконалюється її змістовність, актуаліз-ся самостійність і відповідальність працівників. Характер праці-соц-но-екон-на природа трудового процесу, сусп-на форма його організації, спосіб взаємодії людей у процесі праці. Характер праці залежить від рівня розвитку продуктивних сил і науково-технічного прогресу. Відображає соц-о-екон-ну неординарність праці, відмінність у межах тієї чи іншої сусп-но-екон-ної формації. Він вказує на соц-но-екон-ий статус працівників, їх місце в системі сусп-го вир-ва, розподілу, обміну і спожив-я матер-них і духовних благ.

4.Системна класифік-ія праці(п-і): ознаки, види та їх особлив-і

Розрізн-ь:1)Конкретну П-ю-доцільно спрям-а діяльність людини, резул-ом якої є створ-я певної споживної вартості. 2)Абстрактну П-ю-витрати людської енергії, частка затрат сусп-ої праці безвідносно до тієї конкретної форми, в якій вона здійсн-ся. Класифік-ія праці залежно від виду діяльності: 1)За характером і змістом праці: *Соц-ий характер П-і зумовлений формою власності на засоби вир-ва (приватна і наймана, індивід-на і колект-а). *Структ-ий характер праці форм-ся під впливом особливостей змісту праці з точки зору ступеня інтелектуалізації та кваліфікац-ої складності трудових функцій: -розумова (включає інформац-і, логічні, узагальнюючі і творчі елементи, характер-ся відсутністю прямої взаємодії працівника із засобами вир-ва та забезпеч потреби вир-ва в знаннях, організації й управл-я); -фіз-а (характер-ся безпосередньою взаємодією людини із засобами вир-ва, її залуч-ям до технолог-го процесу, виконавськими функціями у труд-му процесі); -творча (передбачає постійний неповторний пошук нових рішень, нового ставл-я до наявних проблем, актив-о розвитку самостійності й ініціативи); -нетворча (повторюваність (шаблонність) засобів досягн-я результатів). 2)За предметом та продуктом праці базується на профес-му, функц-му і галузевому розподілі праці (наукова,інженерна управл-ка, вир-ча;підпр-ка,інноваційна,пром-ва і с/г-ка, транспортна та комунікац-а). 3) За засобами та способами П-і: П-я ручна(технічно не озброєна), механізов-а та автоматиз-а, коп’ютериз-а, низько-, середньо-, високо технолог-а; різного ступеня участі людини.

4.За умовами П-і: стаціонарна й рухома, наземна й підземна; легка, середньої важкості та важка; приваблива, вільна та різного ступеня регламентації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]