Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

41.Продуктивність та пп: суть, значення, рівні та оцінювання.

Продуктивність -ефективність використання конкретних ресур­сів (праці, капіталу, землі, матеріалів, енергії, інформації) під час вир-ва різних товарів і надання послуг. Вона відбиває взаємозв'язок між кількістю і якістю вироблених товарів або нада­них послуг і ресурсами, які були витрачені на їх вир-во. ПП -ефективність затрат конкретної праці, яка визначається кількістю продукції, виробленої за оди­ницю робочого часу, або кількістю часу, витраченого на одиницю продукції. Рівні: 1)сус-ва; 2)підп-ва; 3)окремої ділянки на підп-ві; 4)цеху; 5)прац-ка. Показники ПП: виробіток - універсальний прямий показник рівня ПП, що визнач-ся кіл-тю продукції (робіт, послуг), виробленої одним прац-ком за одиницю роб. часу: B=Q/T і трудомісткість -обернений показник рівня ПП, що характериз-ся кіл-стю роб. часу, витраченого на вир-во одиниці продукції (робіт, послуг) Тр=T/Q. Розвиток економіки, підвищення нац. добробуту за­лежить від подальшого підвищення П. Нац. дохід або валовий нац. продукт у разі підвищення П збільшуються швидше, ніж показники витрат. Зниження ж П призводить до інфляції, пасив­ного торговельного балансу, повільних темпів зростання або спаду вир-а і до безробіття. Зростання П сприяє підвищенню рівня зайнятості в сусп-ві. Цілі підвищення П: а)стратегічна -підвищ життєвого рівня насел-ня; б)найближча -підвищ ефективності діяльності галузей і підпр-в і реальне зрост-ня особист доходів прац-ків. Підвищ. ПП означає, що частка затрат живої праці в продуктах зменшується, а частка затрат уречевл. праці –збільш-ся і це сприяє скороченню часу вир-ва й обігу товару, збільшенню маси і норми прибутку.

42.Хар-ка методів вимірювання пп.

Методи вимірювання ПП за­лежать від способу визначення обсягів виробленої продукції. Розрізняють: натуральний (обсяг виро­бленої продукції і ПП розраховуються в нату­р. одиницях. Має обмежене застосування, оскільки підпр-ва і галузі випускають здебільшого різнорідну продукцію. Перевага –точність, недолік –ускладнення порівнянь, якщо є декілька різних одиниць виміру), умовно-натур-й (ПП вимір-ся в ум-нату­р. одиницях: за трудомісткістю та калорійністю), трудовий (ПП вимір-ся в нормо-годинах і людино-днях. Найчастіше використ-ся на робочих місцях, у бригадах, на виробничих дільницях і в цехах. Перевага –достатньо точний, недолік –неможливо застосовувати довгий час, адже він змінюється зі зміною норми виробітку) і вартісний (ПП вимір-ся в грошовому виразі. Найпошир. метод для порівняння вир-в будь-якого типу).

36.Суть, чинники та визначення напруженості праці (нп).

НП –хар-ка праці, що відображає переважно навантаження на центральну нервову систему, органи чуття та емоційну сферу працівника. Чинники: інтелектуальні (складність завдання; характер виконуваної роботи), сенсорні (зорові, слухові аналізатори), емоційні навантаження, ступінь монотонності, режим роботи (щільність робочого дня). НП встановлюється на основі рівнів напруженості, визначених за кожним чинником напруженості. Є такі рівні НП: оптимальний (легке наван-ня); допустимий (середнє); шкідливий (напружена праця). Підсумкова оцінка НП встановлюється за найшкідливішим чинником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]