Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

72.Нормативно-правові та метод-і засади розрахунку місячної тарифної ставки (мтс) працівника 1-го розряду.

Ставка 1-го розряду — це мін з/п працівника, визначена в колективному договорі, тобто вона відбиває законодавчо встановлений розмір з/п за просту, некваліфіковану працю, нижче від якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну чи годинну норму праці. Установлення тарифної ставки 1-го розряду залежить від екон-го стану підпр-ва, його фін-х можливостей на період дії колективного договору, рівня середньої з/п, що склався на підпр-ві на кінець поточного року, держ-ї, галузевої і регіональної гарантії мінімальної з/п. МТС робітника 1-го розряду можна розрахувати на основі фактичної середньомісячної з/п робітників, що склалась на підпр-ві до початку ведення колективних переговорів. Для визначення МТС робітника 1-го розряду середньомісячну з/п треба привести до середньомісячної з/п робітників, котрі виконують найпростіші роботи. МТС робітників 1-го розряду можна встановити на рівні законодавчо визначеної мінімальної з/п. Однак розмір мін-ї з/п в У-ні менший від рівня прожиткового мінімуму. Тому МТС робітників 1-го розряду на підпр-ві доцільно встановлювати на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для працездатних осіб. Розробляючи тарифні умови оплати праці, треба додержуватись не тільки законодавчих норм і гарантій, а й положень генеральної, галузевої і регіон. угод.

73.Тарифна сітка: сутність та варіанти побудови.

Тарифна сітка – шкала кваліфікаційних розрядів і тар.коефіцієнтів, за доп яких встановлюється безпосередня залежність розміру з/п від складності робіт і рівня кваліфікації. Тар.розряд є показником міри складності праці, котру виконує працівник та рівня його квал-ї. Тар.коефіцієнт показує у скільки разів тар.ставки 2го та ін. розрядів більші за ставку 1го. Тар.ставка - виражений у грош.формі абсолютний вимір оплати праці за од.роб. часу. Основними характеристиками тар.сітки є: 1.к-сть розрядів; 2.діапазон тар.коефіцієнтів; 3.характер зміни тар.коефіцієнтів. Варіанти побудови тар.сітки: 1.тар.сітка з прогресивним абсолютним та відносним зростанням; 2.постійне абсолютне і регресивне відносне зростання; 3.прогресивне абсолютне й постійне відносне зростання; 4.регресивне абсолютне і відносне зростання. Прогресивне зростання доцільне в умовах дефіциту кваліфікованих кадрів, що створює матер-ну заінтересованість робітників у підвищенні кваліфікації. У разі дефіциту малокваліфікованих роб-ків доцільним є регресивний тип зрост-я.

86.Види, умови признач. Та розміри надбавок.

Законодавством передбачені надбавки:

— за високу професійну майстерність — робітникам III розряду - 12%; IV розряду - 16%; V розряду - 20%;VI розряду - 24%; — за класність водіям легкових і вантажних автомобілів, автобусів — 2-го класу — до 10%, 1-го класу — до 25%; — за високі досягнення у праці — службовцям до 50% посадового окладу;

— за виконання особливо важливої роботи на певний термін — до 50% посадового окладу; — за класність машиністам електровозів, тепловозів, електропоїздів – до 25% установленої тарифної ставки за відпрацьований машиністом час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]