Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

55. Зміст аналізу трудових процесів.

Збір первинної ін-ції стосовно трудового процесу націлений на пошук непродуктивних операцій у трудовому процесі. На 2ому етапі раціоналізації провадиться критичний аналіз трудових процесів, який передбачає визначення складу та послідовності його виконання за окремими операціями, розроблення графічного подання, розрахунок тривалості фактичних трудових процесів. Для проведення всебічного аналізу фахівцям з раціоналізації потрібен практичний інструментарій, який дозволяє повністю й одночасно наочно подати трудовий процес, тобто описати його. Опис трудового процесу - це визначення: власника процесу, меж процесу, клієнтів та виходів процесу, постачальників та входів процесу, ресурсів потрібних для виконання процесу, технологій реалізації, рівня результативності та задоволеності споживачів, змісту праці. Отже, опис процесів здійснюється завдяки моделюванню. Серед найбільш поширених моделей виділяємо такі: Вербальну модель, математичну, графічну. Ці моделі на практиці використовуються комплексно, оскільки вони доповнюють одна одну.

56. Опис трудового процесу: сутність та методи.

Трудовий процес - це сукупність методів і засобів впливу на предмет праці за допомогою знарядь праці або впливів контрольованого (керованого) людиною знаряддя праці на предмет праці з метою випуску матеріального або нематеріального продукту, що здійснюються в певних природних або штучних умовах. Опис трудового процесу – це визначення: *власника процесу, *меж процесу, *клієнтів та виходів процесу, *постачальників та входів процесу, *ресурсів потрібних для виконання процесу, *технологій реалізації процесу, *рівня результативності та задоволеності споживачів, змісту праці. Опис процесів є необхідним, оскільки на його основі здійснюється управління окремим процесом та взагалі сис-мою процесів на п-ві. Опис реалізується документально. Опис процесів здійснюється завдяки моделюванню. Найбільш поширені моделі: вербальна модель - регламентація процесу через текстовий або табличний опис процесу, математична - регламентація процесу з використанням правил математики, графічна - регламентація процесу через графічне, схематичне зображення дій, операцій. Ці моделі на практиці використовуються комплексно, оскільки вони доповнюють одна одну. Наявні методи опису процесів: текст (у т. ч. таблиці); поєднання тексту зі схемою; прості схеми; просте поєднання схем з таблицями; складне поєднання схем з таблицями; схеми з зазначенням учасників процесу та (або) часом його реалізації; карта-схема.

57.Суть і ф-ії норм-ня праці(нп).

НП -вид дiял-тi з управлiння вир-вом,пов'язаний з визнач-ям необхiдних затрат працi i результатiв, контролем за мiрою працi. Мета НП -забезпеч-я ефект-го використ-я трудових ресурсів на основі певних зусиль щодо зниження труд-х затрат.Ф-ції НП:1.сприяти визнач-ю необхід чисел-ті праців-ків підпр-ва;2.служити основою план-я і прогноз-ня при розрах-у техн-економ показників підпр-ва;3.виступати засобом обліку індивід-ї і коллектив-ї праці,оцінки стимул-я діял-ті праців-в і колективів; 4.служити основою раціон-ї організ-ї вир-ва і праці; 5.забезпеч-ти норм-у інтенсив-ть праці відповідно до прийнятих критеріїв; 6.гарантувати дотримання інтересів прац-ка для забезпеч-я зміст-ті його робіт,які доводяться йому згідно норматив-о завдання;7.сприяти забезпеч-ю перспектив профес-кваліфік-го росту працівника;8.виконувати виховні ф-ції.Отже, НП є засобом визнач-я як мiри працi для виконання тiєї чи iншоi конкретноi роботи,так i мiри винагороди за працю залежно вiд ii кіл-тi і якостi.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]