Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

70.Тарифна сис-ма оплати праці.

Організація оплати праці на підпр-ві здійсн-ся з допомогою тарифної системи(ТС).ТС-сукупність нормативів,що регулюють основну частину з/п робітників і службовців.ТС відображає поділ прац-ків за:-професіями(харак-є трудову діял-ть і зайнятість прац-ка відповідно до одержаної ним підготовки,придбаних теор-х знань і практ-х навичок);-спец-ми (відображ внутрішньопроф-й поділ праці,потребує глибших знань і надбання практ-х навичок з вужчого кола робіт);-кваліф-ю (виражає ступінь підготов-сті прац-ка до викон-я проф-х функцій обумовленої складності).ТС є основою для установ-ня правил-го співвіднош-я між темпами зростання продукт-ті праці і серед-ї з/п прац-ків.З її допомогою визнач-ся необхідна кіл-ть прац-ків відповідної каліф-ї/спец-ті,а також співвідношення з/п різних категорій прац-ків.У сучасних екон-х умовах кожне підпр-во може самостійно розробляти ТС,дотримуючись держ-х гарантій і вимог генерал-ї,галузевої, регіон-ї тарифних угод згідно з чинним законодавством.

71.Тарифне нормування з/п: призначення та зміст.

Тарифне нормування оплати праці як складова організації з/п здійснюється за доп тарифної системи (ТС). Вона являє собою сукупність фіксованих норм оплати за роботу в межах норм праці та понад норму праці. ТС викор-ся для диференціації розмірів з/п працівників залежно від їхньої кваліфікації, відповідальності, умов праці (шкід-ті, складності, інтенсивності), її к-сті та результатів. За доп ТС установлюються співвідн-ня між низько- і високооплач-ми категоріями трудящих. ТС відображає поділ прац-ів за професіями, спеціальностями і кваліфікацією. Професія характеризує трудову діял-ть і зайнятість працівника відповідно до одержаної ним підготовки, придбаних теорет-х знань і практ-х навичок. Спец-сть відображає внутр.-професійний поділ праці і потребує глибоких знань і надання практ-х навичок з вужчого кола робіт. Кваліфікація виражає ступінь підготовленості працівника до виконання професійних ф-ій обумовленої складності. ТС є основою для установлення правильного співвідн-ня між темпами зростання продуктивності праці та середньої з/п працівників. Основними елементами ТС є довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, тарифні сітки та ставки і схеми посадових окладів, або єдина тарифна сітка. Форм-ня заробітків на основі ТС передбачає викор-ня всіх її елементів.

78.Єдина тар.Сітка

ЄТС передбачає запровадження єдиного уніфікованого підходу до оцінювання складності робіт та дифер-ї тар.умов оплати праці всіх категорій персоналу. ЄТС можуть розроблятись на регіон-у, держ, та рівні підпр-ва. Принципи побудови ЄТС: 1.Охоплення єдиною тар.шкалою всіх категорій персоналу; 2.Групування професій за спільністю ф-ій; 3.Віднесення прац-ків до розрядів єдиної уніфікованої сітки за ознакою складності робіт; 4.Відносно однакове зростання порозрядних тар.коефіцієнтів. Кожне підпр-во може розробляти власну ЄТС. Рекомендована к-сть розрядів ЄТС залежно від чис-ті працівників: до 200 ос. – 12-14; до 800 ос. – 14-16; до 6000 ос. – 16-18; понад 6000 ос – 18-22. Діапазон тар.коефіцієнтів залежить від к-сті розрядів ЄТС, фін-х можливостей підпр-ва, та ін.чинників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]