Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

52. Алгоритм проведення комплексного аналізу орг-ції пра­ці на п-ві.

Організація праці (ОП) - це процес раціональної взаємодії робітників з засобами вир-ва та один з одним, який грунтується на певному порядку виконання трудових процесів і направлений на отримання високих соц-екон результатів. Оптимальну ОП кожного робочого місця можна забезпечити за допомогою комплексного підходу, який дозволяє проектувати або оновлювати вже наявний план робочого місця з його оснащенням, розробляти і вдосконалювати прийоми організації праці, поліпшувати форми ОП, створювати сприятливі умови ОП. Ця робота грунт-ся на роботі комплексного аналізу ОП. Комплексний аналіз скл-ся з 3х етапів: 1.проводиться аналіз призначення операції 2.комплексний аналіз наявної ОП на робочому місці 3.виконується комплексне проектування або вдосконалення ОП за всіма елементами.

53. Показники соц-екон ефективності заходів щодо вдоскон-ня орг-ції праці та їх розрах.

Оцінка економічної ефективності заходів щодо вдосконалення орг-ції праці потрібна: для вибору найбільш перспективних напрямків і розрахунку очікуваної економічної ефективності заходів під час планування робіт; зіставлення різних варіантів і вибору найбільш ефективного з них; розрахунку екон ефективності, досягнутої в результаті впровадження більш досконалої орг-ції праці. Основними показниками ефективності є: 1) зростання ПП за рахунок впровадження комплексу заходів: ∆П=∑Еі*100/(Рср-∑Еі) Рср – затрати на проведення комплексу заходів, ∑Еі – сума відносної економії чисельності працюючих по всіх заходах. 2) річний екон ефект (економія зведених витрат) Ер=(С12)*В2нод, де С1 і С2 - собі вар-ть одиниці продукції до та після впровадження заходу, В2 - річний обсяг продукції після впровадження заходу в натур-мувиразі, Ен - нормативний коеф-т порівняльної екон ефективності інвестицій, Вод -одноразові витрати, повязані з розробленням та впровадженням заходів.

54. Суть та алгоритм раціонал-ції трудових процесів (тп) на п-ві.

Раціон-ція ТП - безперервний процес, що має на меті комплексний аналіз складових ТП, їх удосконалення та впровадження опт-го варіанту, за якого кожна операція ретельно аналізується з метою усунення зайвих операцій, рухів дій, прийомів, проектується оптим-на послідовність виконання операцій з урахуванням поєднання в часі роботи різних органів тіла працівника. Алгоритм рац-ції ТП: Етап 1. Збір первинної інформації: 1.Визначити цілі та масштаби рац-ції ТП. 2.Описати виробничу сис-му та її елементи. 3.Визначити взаємозв'язок ТП у окремих виробничих сис-мах. 4.Визначити фактори, які впливають на час виконання ТП. 5. Зібрати всю ін-цію стосовно ТП та фактичної ситуації на п-ві. Етап 2. Проведення діагностики (аналізу) ТП: 1.Визначити склад та послідовність виконання ТП за окремими операціями. 2. Подати структуру ТП в графічній формі. 3.Провести класифікацію затрат часу та елементів ТП 4.Оцінити фактичні затрати часу при виконанні ТП. 5. Проаналізувати вироб-чі можливості виконання кожної операції ТП з мінім-ми затратами. Етап 3. Проектування, оцінка альтернатив та вибір раціонального ТП 1. Підготувати проектний(ні) варіант(и) раціон-го складу ТП та послідовності виконання його операцій. 2. Визначити тривалість виконання кожної операції та ТП в цілому, а також розробити відповідні проектні норми часу. 3.Урахувати психофізіологічні особливості впливу операцій ТП на людину та фактори виробничого середовища. 4. Провести оцінку варіантів раціон-го складу ТП та послідовності виконання його операцій. 5. Вибрати оптим-й варіант та підготувати рішення щодо впровадження раціон-го ТП. Етап 4. Упровадження раціон-го ТП: 1. Підготувати та провести організаційно-технічні заходи, які дозволяють упровадити запроектований раціон-ний ТП. 2. Організувати та провести навчання робітників запропонованих методів праці. 3. Підготувати відповідні нормативні матеріали щодо впровадження нових норм праці 4. Провести планове дослідження норм часу в період освоєння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]