Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

79.Форми оплати праці

Є 2 основні форми з/п: відрядна й почасова. Вони базуються на визначеній ринком праці ціні робочої сили й установленої законодавством тривалості робочого часу і враховують результат праці та необхідний для неї робочий час. Кожна з них відповідає певній мірі к-сті праці: відрядна – к-сті виробленої продукції, почасова –к-сті відпрац. часу. Викор-ня відрядної і почасової оплати праці має відповідати вимогам: найповніше враховувати результати праці, створювати передумови для постійного зростання ефект-ті та якості праці; сприяти зростанню зацікавленості працівників у підвищенні продуктивності праці та якості продукції. Форми оплати праці будуть ефективними лише в тому разі, якщо вони відповідають організаційно-технічним умовам вир-ва. Отже, вибираючи форму оплати праці, необхідно враховувати конкретні умови праці, специфіку вир-ва тощо. Основними умовами застос-ня тієї чи ін. форми з/п є рівень технічної озброєності вир-ва, характер організації вир-ва і праці, ступінь викор-ня виробничих потужностей тощо. Є також кілька специфічних умов застос-ня відрядної та почасової форм оплати праці. Наприклад, для відрядної необхідна наявність прямопропорц-ї залежності між затратами живої праці й одержаними результатами.

80.Системи почасової оплати праці.

У почасовій формі оплати праці за міру праці береться к-сть відпрацьованого часу. Почасова форма оплати праці застосовується: -за умови, коли у робітника відсутня реальна можливість для збільшення випуску продукції; -якщо результати праці робітника не можуть бути виміряні і к-сно виражені; -коли перевиконання норм може досягатися через порушення технологічних режимів і відповідно погіршення якості робіт і продукції. Є 2 форми почасової оплати праці - проста почасова та почасово-преміальна. При простій почасовій оплаті з/п визначається виходячи з к-сті відпрацьованого часу та кваліфікації працівника. Робітникам з почасовою з/п сума заробітку визначається виходячи з годинної тарифної ставки та к-сті відпрацьованих годин. При почасово-преміальній оплаті додатково вводиться преміювання за якісне та своєчасне виконання завдань. Обов’язковою умовою преміювання є виконання місячного плану робітниками, а також відсутність браку та простоювання машин та обладнання.

81.Системи відрядної оплати праці: класиф-ія та сутність.

Відрядна оплата праці - система з/п, при якій заробіток залежить від обсягів виконаної роботи, потребує якості. Системи відрядної форми оплати праці: пряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, відрядно-регресивна, акордна. За прямої відрядної системи розмір з/п прямо залежить від результатів роботи кожного робітника. Виготовлена робітником продукція або виконана ним робота оплачується за індивідуальними розцінками. Сутність відрядно-преміальної системи оплати праці полягає в тому, що робітникові нараховується крім заробітку за прямою відрядною системою премія за виконання і перевиконання певних к-сних і якісних показників. За відрядно-прогресивної системи виробіток робітників у межах завдання виплачується за твердими нормами (розцінками), а виробіток понад завдання - за підвищеними розцінками, причому розцінки збільшуються прогресивно зі збільшенням к-сті продукції, виробленої понад завдання. Відрядно-регресивна система: починаючи з певного рівня перевиконання норм відрядні розцінки знижуються. Що вищий рівень перевиконання норм, то нижча розцінка за кожну од. продукції.

Сутність акордної системи полягає у тому, що відрядна розцінка установлюється не на окрему виробничу операцію, а на весь комплекс робіт, виходячи із чинних норм часу і розцінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]