Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

85.Доплати та надбавки у складі з/п: сутність та відмінність від тарифу.

Доплати та надбавки - це самостійний елемент з/п з погляду її структури. Водночас вони є складовою тарифної системи. Обмежувачами встановлення доплат і надбавок є екон та соц доцільність і фін можливості підпр-ва. Надбавки пов’язані з якістю роботи конкретного працівника і мають чітко виражений стимулюючий характер. Найсуттєвішими є надбавки: -за високу професійну майстерність робітників; -за високі досягнення в праці службовців; -за вислугу років; -за виконання особливо важливої чи особливо термінової роботи; -за знання й викор-ня в роботі іноземних мов. Доплати можна класифікувати за ознакою сфери трудової діял-ті: -доплати, які не залежать від сфери трудової діял-ті; -доплати, що застос-ся тільки в певних сферах прикладання праці. До 1ої групи належать доплати: -за роботу в понаднормовий час; -за роботу у вихідні і святкові дні; -особам, які не досягли 18 років, за скороченої тривалості їх щоденної роботи; -робітникам, які через виробничу необхідність виконують роботи за нижчими тарифними розрядами; -за час простою не з вини працівника; -у разі невиконання норм виробітку та виготовлення бракованої продукції не з вини працівника. Відмінності від тарифу: -необов’язковість, -рухомість, -непостійність.

82.Грейдування як інноваційний підхід в оплаті прац

Система грейдування -по суті форм-ня тарифікатора посад. Грейди - це група посад, що мають приблизно однакову цінність для компанії, кожному грейду відповідає певний розмір окладів. При цьому до одного грейду можуть потрапити люди різних професій. Впровадження грейдингової системи починається зі з’ясування цінності кожної посади в компанії. Потім згідно з цим критерієм здійснюється оцінка всіх посад, на підставі якої й розробляється тарифікатор. Процедура грейдування доповнює процедуру тарифікації. Процедура грейдування - практичний інструмент, який дає змогу повніше врахувати індивідуальні потреби підпр-ва у диференціації постійної частини з/п. Процедура грейдування здебільшого викор-ся для оцінювання посад керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців. Етапи грейдового оцінювання посад і робочих місць: 1.Опис посад; 2.Визначення цінності посад: аналітичні методи (факторний, балового оцінювання);неаналітичні методи (ранжирування, класифікації, парних порівнянь); 3.Побудова грейдів.

83.Заг. Вимоги до орг-ції прем-ня.

Преміювання виконує ф-ії забезпечення зацікавленості працівників у результатах праці. Загальні вимоги до організації преміювання працівників: 1.у преміальній системі важливо розподілити навантаження між умовами і показниками преміювання. Умови й показники преміювання мають поділятися на основні та додаткові. 2.необхідно відповідально та зважено підходити до вибору конкретних показників і умов преміювання. Головне є те, щоб вони відповідали завданням, що стоять перед колективом та конкретним виконавцем, і те, щоб вони реально залежали від трудових зусиль певного колективу або працівника. 3.к-сть показників і умов преміювання має бути обмеженою. 4.показники і умови преміювання не повинні суперечити один одному. 5.необхідно передбачити обґрунтування розмірів премії. 6.для посилення мотиваційного потенціалу системи преміювання слід ураховувати напруженість показників і умов, за досягнення яких виплачується винагорода. 7.до переліку працівників, яких належить преміювати, слід внести тільки тих, які можуть своїми зусиллями вплинути на підтримання досягнутих показників преміювання. 8.під час проект-ня такого складника преміальної системи, як періодичність преміювання, слід ураховувати особл-ті організації вир-ва та праці, характер показників преміювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]