Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15__2012_.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
138.8 Кб
Скачать

19.Генеральна угода в регулюванні ств: призначення, структура, зміст, сторони укладання.

Генеральна угода – колективна угода, що укладається на загальнодержавному рівні. Сторонами генеральної угоди виступають - професійні спілки від імені найманих працівників, що об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди; - власники або уповноважені ним органи, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди, на підприємствах яких зайнято більшість найманих працівників держави. (об'єднання організацій роботодавців зі всеукраїнським статусом) Норми ГУ є обов’язковими при укладнні угод на галузевому, регіональному та виробничому рівні. ГУ забезпечує соц-й захист працівників, вивільнених у зв’язку з структурною перебудовою ек-ки, змінами форм власності, організацією вир-ва і праці. Зміст ГУ передбачає встановлення оптимальних співвідношень в оплаті праці працівників; гарантовані розміри доплат, надбавок, компенсацій, що мають міжгалузевий хр-р. У ній визначені зобов’язання щодо зміни в орг-ї вир-ва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці; режим роботи, тривалість роб часу; умови і охорона праці; житлово-побутове, культурне, мед. обслуговування та ін.

20.Галузева угода: призначення, зміст, процедура укладання.

Галузева угода - це нормативно-правовий акт, дія якого поширюється на підприємства, установи та організації певної галузі незалежно від форм власності. Галузеві угоди встановлюють норми оплати праці та інші умови, а також соціальні гарантії і пільги для працівників певної галузі (галузей).

Угодою на галузевому рівні регулюються галузеві норми, зокрема щодо: - нормування і оплати праці, встановлення для підприємств галузі (підгалузі) мінімальних гарантій заробітної плати відповідно до кваліфікації на основі єдиної тарифної сітки по мінімальній межі та мінімальних розмірів доплат і надбавок з урахуванням специфіки, умов праці окремих професійних груп і категорій працівників галузі (підгалузі); - встановлення мінімальних соціальних гарантій, компенсацій, пільг у сфері праці і зайнятості;- трудових відносин;- умов і охорони праці;- житлово-побутового, медичного, культурного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку; - умов зростання фондів оплати праці;- встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці. Сторонами угоди на галузевому рівні є власники, об'єд­нання власників чи уповноважені ними органи і профспілки або об'єднання профспілок або інших представницьких орга­нізацій трудящих, які мають відповідні повноваження, достат­ні для ведення переговорів, укладення угоди і реалізації її норм на більшості підприємств, що входять до сфери їх дії. На практиці сторонами угод на галузевому рівні виступають міністерства, відомства, державні комітети, а при їх відсутнос­ті — інші об'єднання власників за галузевим принципом (асо­ціації, корпорації, консорціуми, концерни), і галузеві профспілки або об'єднання профспілок чи інших представницьких органі­зацій трудящих, котрі мають відповідні повноваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]