Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118-50.doc МПП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
284.67 Кб
Скачать

116.Товарообмінні (бартерні) операції

Товарообмінні (бартерні) операції як вид експортно-ім­портної діяльності регламентуються переважно законодав­ством держав. В класичному розумінні - це обмін товарами, роботами чи послугами без руху грошових коштів (англій­ське законодавство та практика). У деяких державах бар­терні операції допускають рух грошових коштів. Наприклад, відповідно до ст. 2-304 (1) Єдиного торгового кодексу США ціна може бути сплачена грошима або іншим спосо­бом. ця норма застосовується, крім інших, і до бартерногодоговору, оскільки американська концепція договору купі­влі-продажу охоплює, на відміну від англійської, ще й бар­терну угоду. Англійський закон про купівлю-продаж това­рів 1979 р. до бартерного договору не застосовується. Про­те можливим є застосування норм Закону про поставкутоварів і надання послуг 1982 р.

Бартерний договір ~ консенсуальним, оскільки право власності на товар (результати робіт, послуг) переходить до іншої сторони в момент, узгоджений сторонами. Цей дого­вір іноді називають компенсаційним, оскільки виконанняйого однією стороною здійснюється для так званого «зу­стрічного задоволення», «для компенсації». Невиконаннязобов' язання однією із сторін може стати підставою дляневиконання зобов'язань іншою. Водночас бартерна угодане є зустрічною угодою, оскільки вона оформляється, навідміну від зустрічної торгівлі, не двома, а одним догово­ром. .

В Україні діє декілька нормативно-правових актів з пи­тань бартерних операцій. Основним з них є Закон України«Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій угалузі зовнiurnьоекономічної діяльності» від 23 грудня 1998 р.

Право на проведення товарообмінних операцій мають усі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України, ке­рrюч~сь при цьому законодавством України. Кабінет Мі­НІСтрІВ України може заборонити проведення товарообмін­них операцій, предМетом яких є товари (роботи, послуги). У бартерному договорі зазначається загальна вартість това­рів, що імпортуються, чи загальна вартість товарів (робіт, послуг), що експортуються за цим договором з обов'яз­ковим вираженням в іноземній валюті, віднесеній Націо­нальним банком України до першої групи Класифікатораіноземних валют.

Товари, що є предметом бартерного договору, оцінюють­ся з метою створення умов для забезпечення еквівалентностіобміну, для митного обліку, визначення страхових сум, оцін­ки претензій, застосування санкцій. для оцінки товарів (ро­біт, послуг) застосовують ціни, що визначаються суб'єктамизовнішньоекономічної діяльності України на договірних за­садах з урахуванням попиту та пропозиції, а також іншихфакторів, які діють на. відповідних ринках на час укладеннябартерних договорів. У випадках, передбачених законодав­ством У країни, контрактні ціни визначаються вказанимисуб'єктами відповідно до індикативних цін.

Товари, що імпортуються за бартерним договором, підля­гають ввезенню на митну територію України у строки, зазна­чені в такому договорі, але не пізніше 90 календарних днів здати миrного оформлення (дати оформлення ванraжної мит­ної декларації на експорт) товарів{ що фактично експортОВаНіза бартерним 'договором, а в разі експорту за бартерним дого­вором робіт, послуг - з дати підписання акта або іншого до­кумента, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

У разі експор1У за бартерним договором високоліквідних товарів строки ввезення на митну територію України ім­портних товарів не noвинні перевищувати 60 календарнихднів з дати оформлення вивізної вантажної митної деклара­ції. Перелік високоліквідних товарів встановлюється Кабіне­том Міністрів України. Зазначені строки не перериваються і не поновлюються в разі зміни предмета бартерного договору.

При цьому переоформлення здійснюється в установле­ному порядку, а строк грошової оплати високоліквіднихтоварів продовжується до 90 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]