Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
118-50.doc МПП.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
284.67 Кб
Скачать

90.Розірвання шлюбу у мпп

Розбіжності в законах різних країн з питань розірвання шлюбу породжують ряд протиріч і як наслідок наявність “кульгаючих розлучень”. Питання про можливість розірвання шлюбу у різних країнах вирішується по-різному. 3 основ. підходи: 1) розлучення заборонено; 2) розлучення допускається лише при наявності строго визначених підстав, при чому взаємна згода подружжя не вимагається; 3) розлучення допускається при наявності легальних умов і підстав, в т. ч. При наявності згоди подружжя. Порядок розірвання шлюбу у більшості країн судовий, у деяких країнах допускається позасудовий. Колізійні проблеми: - проблема вибору права при розірванні шлюбу (особистий закон подружжя, закон місця проживання подружжя, закон країни суду); - визнання рішення органу, який постановив розірвання шлюбу, в інших державах. З метою невизнання розлучення, здійсненого за кордоном, використовується перепона – публічний порядок. У деяких країнах нерозірвання шлюбу відноситься до основ публічного порядку. Ряд країн прийняв у 1978 р. Гаазьку конвенцію про визнання розлучення і судового розірвання шлюбу, в силу якої визнається будь-яка форма розлучення, якщо вона є законною в країні, де відбувалось розірвання шлюбу і якщо особист. закон подружжя на момент здійснення йог допускав.

91.Розірвання шлюбу з іноз. Громадянином за зак-вом у-ни.

Розірвання шлюбів громадян Укр з іноз. громадянами, провадиться за законод-вом Укр. Розірвання шлюбів між громадянами Укр та іноз. громадянами, здійснене поза межами Укр за законами відповідних держав, визнається дійсним в Укр, якщо в момент розірвання шлюбу хоча б один з подружжя проживав поза межами Укр. Розірвання шлюбів між громадянами Укр, здійснене поза межами Укр за з-ми відповідних держав, визнається дійсним в Укр, якщо обоє з подружжя в момент розірвання шлюбу проживали поза межами Укр. Громадянин Укр, що проживає поза межами Укр, має право розірвати шлюб з одним з подружжя, який проживає поза межами Укр, незалежно від його громадянства в судах Укр .У тих випадках, коли за законод-вом Укр допускається розірвання шлюбу в органах реєстрації актів громадянського стану, шлюб може бути розірваний в консульських установах та дипломатичних представництвах Укр. Справи про розірвання шлюбу за заявами громадян Укр, які проживають поза межами Укр, можуть розглядатися в судах Укр за дорученням Верховного Суду Укр.

92.Правовідносини з опіки і піклування.

Опіка та піклування – це правовий інститут, тобто сукупність юр-х норм. Що регулюють суспільні відносини, пов»язані зі встановленням, здійсненням і припиненням певних функцій. Опікою та піклуванням вважають систему способів, спрмованих на забезпечення діяльності органів опіки та піклування , опікунів і піклувальників по вихованню малолітніх і неповнолітніх дітей, а також по захисту прав і законних інтересів недієздатних і обмежених у дієздатності повнолітніх осіб. Також в опіці та піклуванні вбачають правовідносини між опікуном, піклувальником і підопічними, а також між органами опіки та піклування й опікунами, піклувальниками. Норми інституту опіки та піклування регулюють відносини, пов»язані з вихованням дітей, які внаслідок смерті позбавлення батьківських прав, хвороби їх батьків або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також із захисту особистих немайнових і майнових прав цих дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]