Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник 20.02.07.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
20.48 Mб
Скачать

Контроль аг

1

2

3

4

5

Механізм реакції аглютинації типу Відаля

+

=

Облік

Додаток Е

Постановка рпга

Готують послідовні розведення досліджуваної сироватки 1:10, 1:20, 1:40, 1:80, 1:160, 1:320 і т.д. У кожну лунку одного ряду полістиролового планшету мірною піпеткою вносять по 0,5 мл фізіологічного розчину (I). Попередньо розведену 1:5 досліджувану сироватку вносять мірною піпеткою в першу лунку планшету в тому ж об'ємі, що й фізіологічний розчирн. (II).

Половину об'єму (0,5 мл) першої лунки піпеткою переносять в другу лунку, з другої лунки переносять в третю лунку і т.д., окрім останньої лунки (контроль). З передостанньої лунки планшета половину рідини видаляють для створення однакового об'єму рідини у всіх лунках.

У всі лунки вносять по 2 краплі еритроцитарного діагностікуму (III). Після легкого струшування планшета його поміщають в термостат або залишають при кімнатній температурі.

Облік результатів реакції проводять після осадження еритроцитів в контролі («гудзичок») – негативний результат. При позитивній реакції еритроцити склеюються, рівномірно розподіляючись по дну лунки планшета у вигляді «парасольки».

Попередній облік результатів реакції проводять через 2 години експозиції планшета в термостаті. Остаточний облік реакції проводять через 24 години витримки планшета при кімнатній температурі.

Схема постановки РПГА для виявлення специфічних антитіл в сироватці обстежуваного

1:10

1:20

1:40

1:160

1:320

1:640

1:1280

1:80

К

Еритроцитарний (антигенний) діагностикум

Схема механізму РПГА для виявлення специфічних антитіл в сироватці обстежуваного

Додаток Ж

Постановка реакції зворотньої пасивній гемаглютинації (рзпга) для визначення антигена в дослідному матеріалі

Матеріал, що досліджується (I) вносять піпеткою в „дослідну” лунку полістиролового планшету. У контрольну лунку вносять той же об'єм фізіологічного розчину (II). Еритроцитарний антитільний діагностікум (III) по 2 краплі вносять у всі лунки.Після легкого струшування планшету, його поміщають в термостат або залишають при кімнатній температурі.

Попередній облік результатів реакції проводять через 2 години витримки планшета в термостаті. Остаточний облік реакції проводять через 24 години витримки планшета при кімнатній температурі.

У разі позитивної реакції в дослідній лунці еритроцити рівномірно розподіляються по дну лунки планшета, утворюючи гемаглютинат у вигляді «парасольки», у разі негативного результату та в контролі еритроцити осаджуються у вигляді «гудзика».

Схема постановки РЗПГА для визначення антигену в дослідному матеріалі

Еритроцитарний антитільний діагностикум

Дослід

Контроль діагностикуму

Фізіологічний розчин

Матеріал для дослідження

Схема механізму РЗПГА для визначення антигена в дослідному матеріалі

Облік

Еритроцит

Додаток З

Постановка реакція гальмування пасивної гемаглютинації (РГПГА) для визначення антигену в дослідному матеріалі

Однакові об'єми досліджуваного матеріалу і фізіологічного розчину (II) вносять в дослідну й контрольну лунку полістиролового планшету. У дослідну лунку вносять діагностичну імунну сироватку (III) і поміщають планшет в термостат на 1 годину при 37°С для взаємодії та зв’язування антигена з антитілом (IV). Вносять по 2 краплі еритроцитарного антигенного діагностикуму у всі лунки (V). Планшет, після легкого струшування, поміщають в термостат або залишають при кімнатній температурі.

Облік результатів реакції проводять після осадження еритроцитів в контролі («гудзичок»).

Якщо на першому етапі антиген, який шукають, нейтралізований антитілами діагностичної імунної сироватки, еритроцити в дослідній лунці не аглютинують і осідають у вигляді «гудзичка».

Попередній облік результатів реакції проводять через 2 години витримки планшета в термостаті, остаточний – через 24 години витримки при кімнатній температурі.

Схема постановки РГПГА для визначення антигена в досліджуваному матеріалі