Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник 20.02.07.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
20.48 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Який матеріал беруть для дослідження від хворих з гастритом, виразковою хворобою шлунка та 12-палої кишки, раком шлунка для встановлення наявності хелікобактерної інфекції?

  2. Які методи використовують в мікробіологічній діагностиці хелікобактеріозу?

  3. Які етапи бактеріологічного методу діагностики хелікобактеріозу?

  4. У чому полягають особливості культивування НР?

  5. У чому полягає принцип проведення реакції, яку використовують для виявлення специфічних антитіл в сироватці крові хворого на хелікобактерну інфекцію?

  6. У чому сутність методу виявлення генів уреази НР?

Тестові завдання Тест 1

Пацієнт 47 років страждає на виразкову хворобу шлунку. Лікар припускає наявність хелікобактерійої інфекції. Який дослідний матеріал необхідно взяти для бактеріологічної діагностики?

  1. Сечу

  2. Жовч

  3. Кал

  4. Кров

  5. Біоптати слизової шлунку

Тест 2

У мікробіологічну лабораторію надійшов матеріал для дослідження (біоптат слизововї оболонки шлунку). Вказано попередній діагноз: гастрит, хелікобактеріоз. Проведене бактеріоскопічне дослідження. Які морфологічні ознаки мікробів можуть підтвердити діагноз?

  1. Грамнегативні палички

  2. Грамнегативні звивисті палички

  3. Грамнегативні коки

  4. Грамнегативні стрептобацили

  5. Грампозитівні палички

Тест 3

Пацієнтці встановлено попередній діагноз: атрофічний гастрит, хелікобактеріоз під питанням. Як матеріал для дослідження отримано шлунковий сік. Вкажіть метод дослідження мікробіологічної діагностики захворювання, використаний у даному випадку.

  1. Бактеріологічний

  2. Алергологічний

  3. Генетичний (ПЦР)

  4. Біологічний

  5. Серологічний

Завдання. Розташуйте за допомогою цифр та стрілок послідовність етапів (означено цифрами) мікроскопічного та бактеріологічного методу діагностики хелікобактеріозу

Мікробіологічна діагностика кампілобактерної інфекції

Збудники С. jejuni, С. fetus, С. coli, С. laridis входять до родини Spirillaceae, роду Campylobacter.

Матеріалом для дослідження є випорожнення, блювотні маси, промивні води шлунку, жовч, мокрота, кров, спиномозкова рідина, плацентарна і навколоплідна рідина, вміст абсцесів. Для транспортування використовують середовище для контролю стерильності з рН 8,5.

Мікробіологічну діагностику кампілобактеріозів виконують мікроскопічним, бактеріологічним, біологічним та серологічним методами.

Мікроскопічний метод. З матеріалу для дослідження (випорожнень) готують мазок і 10-20 сек. фарбують 1% водним розчином фуксину. За цей час можуть забарвитися лише кампілобактерії. Нативні препарати досліджують за допомогою темнопольної або фазово-контрастної мікроскопії. Мікроскопічний метод є орієнтовним.

Бактеріологічний метод. Гомогенат випорожнень висівають на спеціальні щільні поживні середовища, виготовлені на основі ерітрит-агару, в який додають 5% гемолізованої крові барана і реагенти для підвищення аеротолерантності мікроорганізмів – кров'яний агар, шоколадний агар і селективні середовища Ськірроу, Бутцлера. Чашки з висівами поміщають в анаеростат або ексикатор, де створюють мікроаерофільні умови. Культивують при температурі 37 ºС і 42 ºС відповідно 48-72 години і 24-48 годин.

На щільному живильному середовищі кампілобактерії утворюють вологі, блискучі колонії сірого кольору, які часто мають невизначену форму. Біля колоній утворюється ніжна «зона повзучого росту».

Колонії, що виросли, відсівають на сектор чашки з кров'яним ерітрит-агаром з антибіотиками або селективним агаром для виділення чистої культури і в 0,16% напіврідкий м’ясопечінковопептонний агар (МППА). Висіви поміщають в термостат при темепературі 42º С на 24-48 годин. На МППА бактерії дають ріст за ходом вколу, утворюючи диск під поверхнею агару. Мікроорганізми, що виросли на кров'яному эрітрит-агарі або селективному агарі, ідентифікують за властивостями, вказаними в таблиці.

Біологічний метод. Заражають курячі ембріони або морських свинок.

Серологічний метод. Специфічні антитіла в сироватці крові особи, яку обстежують, визначають в реакції аглютинації з аутоштамом, з живою музейною культурою і з формалінізованою культурою. На 5 день титр антитіл при позитивному результаті становить1:3200.

Можна визначати антитіла в РПГА. На другому тижні титр антитіл має становити 1:8-1:32.

Використовують також реакцію зв’язування комплементу, реакцію латекс-аглютинації.

Культуральні та біохімічні властивості кампілобактерій

Види кампілобактерій

Оксидаза

Каталаза

Ріст при t ºС

Чутливість до

Редукція нітрату

Гідроліз гіпурату

Ріст на МППА з

Утворення

Н2S

25

37

42

Налідіксової кислоти 50 мг/мл

Цефалотину

100 мг/мл

1% гліцину

3,5 % NaCl

На TSJ

В присутності ацетату свинцю

C. jejuni

+

+

-

+

+

-

+

+

+

+

-

-

+

C. coli

+

+

-

+

+

-

+

+

-

-

-

-

+

C. laridis

+

+

-

+

+

+

+

+

-

-

-

+

+

C. fetus s. fetus

+

+

+

+

-

+

-

+

-

-

-

-

+

H. pyloris

+

+

+

+

-

-

+

-

-

-

-

-

+

Схема „Мікробіологічна діагностика кампілобактерної інфекції”