Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник 20.02.07.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
20.48 Mб
Скачать

МІкробІологІчНа дІагностика kлебсієльозу

Захворювання, які, викликаються представниками роду Klebsiella називаються клебсієльозами й належать до антропонозних інфекцій. Збудниками є: Klebsiella pneumoniae, Klebsiella ozaeanae, Klebsiella rhinoscleromatis. Входять до сімейства Enterobacteriaceae, роду Klebsiella. Клебсієли можуть викликати пневмонії, гострі кишкові захворювання, враження сечостатевого тракту, мозкових оболонок, сепсис.

В якості матеріалу для дослідження беруть: мокротиння, слиз із носа, шматочки тканини, випорожнення. Мікробіологічна діагностика проводиться: мікроскопічним, бактеріологічним, серологічним методами.

Мікроскопічний метод. З матеріалу, який досліджується, готують 2 мазка, фіксують в полум’ї пальника (газової чи спиртової горілки). Один фарбують за Грамом, другий – метиленовим синім (для виявлення капсули). Клебсієли в мазках схожі на короткі, товсті палички. Вони грамнегативні, мають виражену капсулу.

Мікроскопічний метод діагностики є орієнтовним і не виключає проведення бактеріологічного методу.

Бактеріологічний метод. Матеріал, який досліджується, висівають на диференціально-діагностичні середовища Ендо, К-2 (з сечовиною, рамнозою та індикатором бромтимол-синім), на МПА с наступною інкубацією у термостаті при t 37°С на протязі 18-24 годин. Із середовища Ендо відбирають слизові блискучі колонії середніх розмірів або малиново-червоного кольору (K. pneumoniae), або рожевого кольору через 48 годин інкубації (K. ozenae), або безбарвні (K. rhinoscleromatis). На середовищі К-2 колір з’являються колонії зкольором від жовтого до блакитного. З підозрілих колоній готують мазки, фарбують за Грамом та метиленовим синім (для виявлення капсул) і відсівають на скошений агар чи середовище Ресселя для накопичення чистої культури. Диференціація різних видів клебсієл виконується за біохімічними ознаками (див. табл.).

Серологічна ідентифікація виділених чистих культур виконується з допомогою стандартних сироваток, виготовлених із крові кроликів, імунізованих капсульними полісахаридними антигенами.

Біохімічні ознаки представників роду Klebsiella

Вид клебсієл

Ферментація

Утво

рення уреази

Утилізація цитра-ту

Глюко-зи

Лактози

Дуль-циту

Сорбі-ту

K. pneumoniae

КГ

К

К

+

+

+

K. ozenae

Варі-

абільні реак-ції

Повільно К

-

-

Варіа-бельні реак-ції

Варіа-

бельні реак-ції

K. rhinoscleromatis

-

-

-

-

-

-

КГ – кислота й газ, К – кислота

Серологічний метод. Специфічні антитіла у сироватці крові хворих виявляють у РЗК чи реакції аглютинації з О-антигеном клебсієл.

Діагностичне значення має чотирикратне наростання титру антитіл у сироватці крові хворого, яке встановлюється під час повторної постановки реакції.

Схема „Мікробіологічна діагностика клебсієльозу”

Матеріал для дослідження

Мікроскопія мазків, фарбованих за Грамом та метиленовим синім

Постановка реакції зв’язування комплементу

Сироватка крові хворого

Висів на середовища Ендо та К-2

Постановка реакції аглютинації з

О - антигеном клебсієл

Облік росту на середовищах Ендо та К-2

Інкубація у термостаті t = 37 º C,

24 – 48 год.

Мікроскопія мазків, фарбованих за Грамом

Інкубація у термостаті t = 37 º C,

24 – 48 год.

Пересів на скошений агар

Облік росту на скошеному агарі

Вивчення антигенних властивостей за допомогою стандартних сироваток

Висів у „строкатий ряд”

для вивчення біохімічних властивостей