Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник 20.02.07.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
20.48 Mб
Скачать

Граф логічної структури теми: «мікробіологічна діагностика бруцельозу»

МАТЕРІАЛ, ЯКИЙ ДОСЛІДЖУЄТЬСЯ

МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ

МИІРОСКО-

ПІЧНИЙ

БАКТЕРІОЛО

ГІЧНИЙ

СЕРОЛОГІЧНИЙ

БІОЛОГІЧНИЙ

АЛЕРГО-ЛОГІЧНИЙ

МІКРОСКОПІЯ ДОСЛІДНОГО МАТЕРІАЛУ

ПОСТА-

НОВКА АЛЕРГІЧНОЇ ПРОБИ БЮРНЕ

ВИДІЛЕННЯ ЧИСТОЇ КУЛЬТУРИ МІКРОБІВ З ДОСЛІДНОГО МАТЕРІАЛУ

ВИЗНАЧЕННЯ ТИТРУ АНТИТІЛ ДО БРУЦЕЛ В СИРОВАТЦІ КРОВІ ХВОРОГО

ІНФІКУВАННЯ ДОСЛІД

НИМ

МАТЕРІ

АЛОМ МОРСЬКИХ СВИНОК ЧИ БІЛИХ МИШЕЙ (ПІДШКІРНО ЧИ ВНУТРІШ-

НЬОЧЕРЕ-

ВИННО)

ОЦІН-

КА РЕЗУЛЬ

ТАТІВ

ВЛАСТИВОСТІ ВИДІЛЕНОЇ Й ЧИСТОЇ КУЛЬТУРИ МІКРОБІВ

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТА-

ТІВ

ОБЛІК РЕЗУЛЬТАТІВ РЕАКЦІЇ

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ

ВИЗНАЧЕННЯ ВИДУ И ТИПУ ЗБУДНИКА

ВСТАНОВЛЕННЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО ДІАГНОЗУ

Контрольні питання

1. Який матеріал від людей і тварин беруть на дослідження у разі підозри на бруцельоз ?

2. Які методи мікробіологічної діагностики бруцельозу використовуються?

3. Які види бруцел патогенні для людей?

4. Які морфологічні й тінкторіальні властивості характерні для збудників бруцельозу?

5. Вивчення яких властивостей виділеної чистої культури дозволяє ідентифікувати бруцели?

6. З якою метою і як ставляться реакції Райта й Хеддльсона?

7. Які можливості біологічного методу в діагностиці бруцельозу?

8. Яку роль відіграє алергологічний метод у діагностиці бруцельозу?

Тестові завдання

Тест 1

Хворий К, 40 років, ветфельдшер звернувся до лікаря зі скаргами на болі в суглобах, періодичну лихоманку, загальне нездужання, пітливість у нічний час. Хворіє протягом двох тижнів. У хворого була взята кров й поставлена реакція Райта, що виявилася позитивною в титрі 1:200. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

  1. Бруцельоз

  2. Туберкульоз

  3. Йєрсиніоз

  4. Ревматизм

  5. Грип

Тест 2

Під час дослідження молока кіз виділена чиста культура мікробів – дрібні, нерухомі, грамнегативні кокобактерії, що не утворювали спор й капсул. На печінковому агарі утворювали круглі, гладкі колонії, що нагадували крапельки роси. Який мікроорганізм ймовірніше всього міг бути виділений з молока кіз?

  1. B. anthracis

  2. B. canis

  3. B. melitensis

  4. B. ovis

  5. B. anthracoides

Тест 3

Під час розслідування спалахів бруцельозу в одному з фермерських господарств у польових умовах за допомогою реакції Хеддльсона виявили позитивні результати від 5 обстежених осіб. Яка серологічна реакція дозволить підтвердити передбачуваний діагноз?

  1. Реакція Грубера

  2. Реакція Райта

  3. Реакція Асколі

  4. Реакція Васермана

  5. Реакція Борде-Жангу

Тест 4

Масове обстеження працівників ферми за допомогою внутрішкірної проби з бруцеліном дозволило виявити осіб для більш ретельного обстеження на бруцельоз. Як називається за автором проведена внутрішкірна проба?

  1. Проба Бюрне

  2. Проба Манту

  3. Проба Коха

  4. Проба Пірке

  5. Проба Шика

Завдання. Розташуйте за допомогою цифр та стрілок послідовність етапів (означено цифрами) бактеріологічного методу діагностики бруцельозу

Мікробіологічна діагностика туляремії

Збудник Francisella tularensis входить до родини Brucellaceae, роду Francisella.

Матеріалом для дослідження, в залежності від клінічної форми захворювання, є пунктат лімфовузлів, відокремлюване кон’юнктиви, вміст пустул чи виразки на шкірі, мокрота, випорожнення, кров.

Матеріал забирають й доставляють в лабораторію, дотримуючись правил роботи зі збудниками особливо небезпечних інфекцій.

Мікробіологічну діагностику туляремії проводять біологічним, бактеріологічним, серологічним, алергологічним методами.

Біологічний метод. Виділити збудника туляремії шляхом прямого висіву матеріалу, який досліджується, на живильні середовища не вдається, тому біологічний метод має першорядне значення. Матеріалом, який досліджується інфікують білих мишей чи морських свинок. Матеріал вводять підшкірно, нашкірно, внутрішньочеревним методом чи через рот. Навіть при введенні одиничних бактерій тварини, як правило, занедужують й гинуть (миші на 3-4 добу, морські свинки – на 10 добу). Якщо в зазначений термін тварини не гинуть, їх забивають на 15-20 добу і розтинають трупи. Із селезінки і печінки готують мазки-відбитки і мікроскопують їх. Кров, кістковий мозок, ділянки внутрішніх органів втирають у поверхню одного зі спеціальних живильних середовищ.

Бактеріологічний метод. Для культивування використовують згорнуте жовточне середовище, середовище Мак-Коя, глюкозо-цистеїновий агар з кров'ю. Ріст туляремійних бактерій на згорнутому жовточному середовищі з'являється через 18-24 години при температурі 37ºС. Засіяні живильні середовища інкубують у термостаті до 10 діб. Туляремійні бактерії ростуть у виді нальоту з нерівною поверхнею чи утворюють дрібні гладенькі S-форми колонії, що мають білуватий колір з блакитним відтінком, схожі на крапельки роси. Після виділення чистої культури мікробів проводять їх ідентифікацію за морфологічними, культуральними, антигенними властивостям. У мазках з колоній виявляють дрібні поліморфні грамнегативні бактерії. Антигенні властивості визначають у реакції аглютинації з туляремійною аглютинуючою сироваткою.

Збудник добре культивується в жовточному мішку 12-добового курячого ембріона, в якому легко виявляється за допомогою прямої реакції імунофлюоресценції (РІФ) (див. додаток).

Біологічний і бактеріологічний методи досліджень проводять тільки в спеціалізованих лабораторіях.

Серологічний метод. З 2-го тижня захворювання ставлять розгорнуту реакцію аглютинації в пробірках з туляремійним діагностикумом. Діагностичним вважається титр 1:100 (див. додаток). Під час постановки реакції аглютинації з парними сироватками, збільшення титру антитіл в чотири рази й більше дозволяє поставити діагноз. Специфічні антитіла в сироватці крові хворого визначають й в реакції пасивної гемаглютинації (див. додаток), яка може бути позитивною вже наприкінці першого тижня захворювання. Для її постановки використовують еритроцитарний туляремійний діагностикум. Діагностичні титри 1:1280 – 1:2560.

Алергологічний метод. Ставлять шкірно-алергічну пробу з тулярином. У разі внутрішньошкірної постановки вона буває позитивною з 3-5, а при нашкірній – з 6-8-ї доби хвороби. Результати проби враховують через 24-48 г. Наявність вираженого інфільтрату й гіперемії діаметром 0,5 см більше свідчить про позитивну реакцію.

Схема „Мікробіологічна діагностика туляремії”