Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник 20.02.07.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
20.48 Mб
Скачать

Мікробіологічна діагностика захворювань, які викликаються протеями

Протеї належать до родини Enterobacteriaceae, роду Proteus. Представниками їх є: P.mirabilis, Р.morganii, P rettgeri, P.vulgaris, P.inconstans.

Як матеріал для дослідження беруть випорожнення, кров, блювотні маси, жовч, дуоденальний вміст, сечу, секційний матеріал.

Мікробіологічну діагностику захворювань, що викликаються протеями, проводять бактеріологічним методом. В складних випадках для індикації збудника використовують фагодіагностику.

Бактеріологічний метод. Є основним і базується на виділенні й ідентифікації збудника.

Матеріал, який досліджується висівають на середовище Плоскирєва, Ендо, Левіна, вісмут-сульфіт агар й інкубують в термостаті. На середовищі Плоскирєва протеї утворюють жовтувато-рожеві колонії (в зоні росту середовище підзолюється та жовтіє). На вісмут-сульфітному агарі через 48 годин утворюють сіро-брунатні колонії, з чорною редукційною зоною під ними. На Ендо утворюють безбарвні колонії. Такий ріст притаманний для О- форм, а Н – форми колоній дають суцільний ріст. Ріст супроводжується гнійним запахом. Під час ідентифікації бактерій роду Proteus їх легко розрізнити за здатністю давати «феномен роїння» на щільних живильних середовищах (утворення концентричних зон росту по периферії колонії).

Для отримання чистої культури частину колонії пересівають штрихом на поверхню й уколом у стовпчик в тривуглеводне середовище Олькеницького з сечовиною. Після культивування в термостаті визначають зміни середовища. За наявності протеїв воно жовтіє й має на дні чіткий осад (протеї ферментують сечовину й утворюють H2S, не ферментують лактазу ).

Під час бактеріоскопії мазків з чистої культури мікробів, фарбованих за Грамом, знаходять середніх розмірів поліморфні грамнегативні палички, які розташовуються попарно чи ланцюжками. Після оцінки чистоти виділеної культури проводять подальшу ідентифікацію шляхом вивчення біохімічних (див. таблицю), антигенних властивостей, чутливості до специфічного бактеріофагу.

Антигенні властивості вивчають у реакції аглютинації з O- и H- сироватками. Виділену чисту культуру мікробів перевіряють на здатність виробляти бактеріоцини й чутливість до антибіотиків.

Фагодіагностика. В складних випадках для індикації протеїв використовують реакцію наростання титру фагу (див. додаток). Ця реакція дозволяє визначити наявність протеїв до виділення їх в чистій культурі. Вона не виключає проведення класичного бактеріологічного методу діагностики.

Таблиця. 1 Диференційно-діагностичні ознаки бактерій роду Proteus

Вид

Ферментація

Утворення

Роз рідже

ння

жела-тини

Глю-кози

Маль-този

Мані-

ту

Кси-лози

Салі-

цину

Індо-

лу

H2S

Уреа-

зи

Ор-нітин-декар-бок- сила -зи

P.vul-garis

P.mirabilis

P. mor ganii

P.rettgeri

P.in

сons tans

+

+

+

+

-

-

-

-

-

-

-

+

-

+

-

-

-

-

+

-

+

+

+

+

+

-

-

-

+

+

+

+

-

-

+

+

-

-

+

+

-

-

-

Схема „Мікробіологічна діагностика захворювань, які викликаються протеями”.