Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Balabanova_L.,Saveleva_K.Konfliktologiya_Pidruc...doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

1.3 Міждисциплінарний зв'язок конфліктології і задачі її вивчення

Як важлива галузь конфліктологія виникла, формувалася і розвивається у даний час в тісному зв'язку з соціальною філософією, соціологією, психологією, політекономією, історією, правом, етикою, юриспруденцією, теорією ігор, а також математичними, історичними і рядом інших соціальних й гуманітарних наук. Конфліктологія спирається на досягнення цих наук, синтезує все те, що безпосередньо відноситься до її предмету.

У даний час найважливішою задачею є істотне посилення міждисциплінарних зв'язків і внутрішньо-дисциплінарної взаємодії у конфліктологів. Інтеграція галузей конфліктології повинна здійснюватися на основі принципу рівності всіх приватних конфліктологічних наук. Разом з тим роль системоутворюючої науки у даний час об'єктивно виконує психологія.

З точки зору психології конфліктологія – область наукових знань про шляхи і способи передбачення, попередження, подолання протиріч у відношеннях між окремими людьми, групами, об’єднаннями та їх гармонізації [68, с. 11].

Зв'язок конфліктології з циклом юридично-правових наук полягає у тому, що ці науки затверджують принципи і норми, права та обов'язки, у рамках яких повинна знаходитися людина, суспільні групи, оскільки порушення цих норм і прав приведе до конфліктних ситуацій, а вони, у свою чергу, до конфліктів; разом із тим, саме ці науки створюють межі, які не можна переходити, або дають обґрунтування певних меж при вивченні і запобіганні конфліктам у всіх сферах життєдіяльності людей через правове поле [81, с.11-12].

Зв'язок конфліктології з циклом математичних наук полягає у тому, що, з одного боку, математичне моделювання дає успішні прогнози для запобігання і рішення конфліктів; з іншого у період дослідження конфліктів використовуються математичні методи розрахунків та аналізу, що допомагає дослідникам виводити закономірності [81, с.12].

Зв'язок конфліктології з циклом історичних наук надає конфліктологу матеріал для аналізу політичних, соціальних, військових та інших типів конфліктів. Історичний досвід вчить уникати конфліктів, оскільки вони наносять величезні втрати суспільству. Разом з тим історія своїм досвідом вчить політиків вміло враховувати негативні моменти минулого, щоб запобігати негативу у майбутньому [81, с. 12].

Практика життя вчить менеджерів враховувати взаємозв'язок конфліктології з циклом педагогічних наук. Виявляється цей зв'язок у процесі виховання дитини, особи і становлення майбутнього фахівця, з одного боку, а з іншого — з виявлення педагогічного такту при рішенні проблемних ситуацій і життєтворчості [81, с.13].

Взаємозв'язок конфліктології з соціологією виявляється у тому, що вивчаючи суспільну думку з тієї або іншої проблеми, соціологи роблять висновки про те, де виникають негативні моменти і до чого вони можуть призвести та інше [81, с.13].

Основна задача конфліктології на сучасному етапі полягає у створенні "техніки" рішення конфліктів всіх типів.

Основними задачами дисципліни «Конфліктологія» є:

  • допомога в усвідомленні місця конфліктології у практиці управління;

  • ознайомлення з важливими теоретичними розробками, експериментальними і прикладними дослідженнями вітчизняних і зарубіжних конфліктологів, а також методами їх використання в управлінні українськими підприємствами;

  • підвищення рівня управлінської компетенції майбутніх менеджерів за допомогою придбання ними спеціальної підготовки в області управління конфліктами різних рівнів;

  • "озброїти" ефективними структурними методами і стилями управління конфліктами відповідно до конкретної ситуації;

  • навчити сучасним методикам запобігання власним стресам у менеджера і боротьба з їх наслідками у підлеглих.