Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Вимоги до ілюстративного оформлення газети

Головні естетичні вимоги до оформлення газети чи журналу, залежно від їх типу, стосуються не стільки малюнка шрифту, скільки зручності його читання, єдності оформлення, що створює виданню визначений образ відповідно до призначення. У книзі ж гарнітура обирається з урахуванням зручності для тривалого читання, щоб не втомлювати око складністю малюнка.

Ілюстрації є важливим елементом художнього і поліграфічного оформлення видань. Для ілюстративного верстання існують технічні та естетичні правила, що вимагає високої кваліфікації верстальника у поєднанні з професіоналізмом і добрим художнім смаком. Існує чотири основних види верстки ілюстрації:

Відкрита верстка (а). Ілюстрації розміщують зверху чи знизу сторінки. Стикуються з текстом такі ілюстрації одним (при заверстці врозріз) чи двома (при заверстці в оборку) боками.

Закрита верстка (б). Ілюстрації розташовують всередині тексту. Стикуються з текстом такі ілюстрації двома (при заверстці врозріз) чи трьома (при заверстці в оборку) боками.

Глуха верстка. Ілюстрації в багатоколонному наборі заверстуються всередину тексту. Стикуються з текстом такі ілюстрації всіма чотирма боками.

Верстка ілюстрацій на полях. Ілюстрації малого формату розміщують на полях видання. З текстом такі ілюстрації не стикуються.

Верстка з виходом на поля буває відкритою (г) або (д) закритою.

Для окремих видань такі ілюстрації верстають так, щоб при обрізуванні блока обрізалась частина ілюстрації. Таку верстку називають «під обрізку» (г, ж).

Ілюстрації, що займають усю сторінку видання, називають «сторінковими» (е), а верстку таких ілюстрацій прийнято називати сторінковою.

Якщо при верстанні ілюстрація повністю або частково займає сусідню сторінку, то таку верстку називають розворотною, а коли переходить на наступні сторінки - багато розворотною Користуючись різними видами верстки, верстальник має великі можливості найбільш виразно розташовувати ілюстративний матеріал, враховуючи його особливості. Застосовуючи різні види верстання ілюстрацій в одному виданні, важливо не порушувати стилеву єдність видання.

Рис. 1 Варіанти верстання ілюстрацій

  1. Загальні відомості про ілюстративне оформлення

У роботі з ілюстративним матеріалом важливою є установка на сприймання візуального образу, оскільки це призводить до порушення осмислення сприйнятого, а відтак і до його нерозуміння. Установкою під час читання художнього твору виступає порівняння змісту тексту твору з пропонованою до нього ілюстрацією, поданою у вигляді як предметного малюнка так і сюжетного малюнка, серії сюжетних малюнків, репродукції картини, фотографії тощо, чим забезпечується впізнавання читачем-учнем відомого йому прототипу зображення.

Ілюстрації, по висоті близькі до загальної висоти сторінки, краще верстати на окремій сторінці. Мінімальна кількість тексту, який може бути під верстано до такої ілюстрації, - 3-4 рядки при відкритій верстці і 2-3 рядки при закритій верстці над ілюстрацією і 4-5 рядків під нею.

Ілюстрації, значно менші за форматом, ніж рядки складання, заверстують з оборкою текстом з однієї чи двох сторін. Мінімальний формат оборки визначається видавництвом і переважно складає

для кг. 8 - 2 кв.

для кг. 10 - 2 1/2 кв.

для кг. 12 - 3 кв.

Відбивка ілюстрації від тексту збоку приблизно 1 циц. (при умові, що формат оборки кратний цицеро).

Якщо на сторінці є лише одна ілюстрація в оборку, то її завжди розташовують до зовнішнього краю сторінки, тобто на парній сторінці зліва, а на непарній - справа, на оптичній середині сторінки по висоті - при закритій верстці і в нижній чи верхній край сторінки - при відкритій верстці. В оборці не можна верстати рубрики і формули. В технічних виданнях, як виняток, можна залишати в оборці рубрику, яка набрана в підбір з текстом.

Використана література

Буковецкая О. А. Дизайн текста: Шрифт, эффекты, цвет. – 2-е изд., испр. – М.: ДМК, 2000. – 304 с.

Валуєнко Б. В. Зовнішнє оформлення друкованих видань: Способи композиційного зв’язку шрифту і зображення // Друкарство. – 1999. – № 3. – С. 12-13.

Буковецкая О. А. Дизайн текста: Шрифт, эффекты, цвіт, илюстрации – 2-е изд., испр. – М.: ДМК, 2000. – 304 с.

Запитання для самоконтролю

  1. Що важливо для роботи з ілюстративним матеріалом?

  2. Головні естетичні вимоги до офоромлення газет?

  3. Охарактеризуйте залежність кеглю шрифта від видів подачі тектових матеріалів, форматних нормативів газетного паперу.

Тема: «Властивості композиції. Засоби композиції»

План

  1. Композиція газети.

  2. Властивості композиції номера газети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]