Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Масштабування імпортованих зображень.

  2. Кадрування зображення.

  3. Методи приміщення зображення в публікацію.

    1. Масштабування імпортованих зображення

Зміна розміру зображення виконується точно так само, як і масштабування графіки, створеної інструментами малювання PageMaker, тобто досить перетягнути одну з його восьми активних точок за допомогою інструменту Стрілка. Але все-таки у імпортованих зображень існують і свої особливості. Для них найбільш важливим є збереження пропорцій зображення, тому, якщо утримувати при масштабуванні клавішу <Shift>, PageMaker не приводить форму зображення до квадрату, як у випадку з масштабуванням прямокутників, а масштабує його зі збереженням співвідношення вертикального і горизонтального розмірів, тобто пропорцій. Змініть розміри зображень з дотриманням і без дотримання пропорцій.

    1. Кадрування зображення

Можна не тільки змінити розміри зображення, але і обрізати його краю. Для цього призначений інструмент Рамка палітри інструментів. Обрізати зображення зводиться до висновку його в прямокутне вікно, розміри якого можна змінювати, не виходячи за рамки розмірів імпортованої графіки.

Для кадрування переміщайте інструментом Рамка одну з активних точок попередньо виділеного інструментом Стрілка зображення, як при його масштабуванні. Обріжте краю зображень.

Кадрувати зображення можна переміщати всередині Кадрування рамки, відкриваючи різні його фрагменти. Для цього при обраному інструменті Рамка помістіть курсор миші в будь-яке місце зображення, натисніть ліву кнопку миші і не відпускаючи її, переміщайте мишу. При цьому курсор прийме форму руки, а зображення усередині рамки буде переміщатися. після того як ви досягнете необхідного положення зображення всередині Кадрування рамки, кнопку миші можна відпустити. Перемістіть зображення всередині Кадрування рамки, домагаючись найкращого положення зображення.

    1. Методи приміщення зображень в публікацію

Існує два методи приміщення зображень в публікацію Page Maker:

впровадження та зв'язування. Впровадження зберігається в публікації, збільшуючи обсяг, займаний нею на диску. При використанні принципу установки зв'язків вихідний файл залишається на

своєму місці, а в публікацію поміщається його копія з низьким розширенням, що дозволяє значно зменшити обсяг дискового простору, і прискорити роботу за рахунок скорочення часу на перемальовування.

При використанні методу зв'язування в процесі верстки використовується тільки копії низької розширення, незначно збільшують обсяг публікації, при цьому на друк виводяться вихідні файли високого розширення. Для забезпечення високої якості при друку необхідно контролювати стан пов'язаних фалів, тому що якщо після приміщення в публікацію вихідний файл був переміщений або видалений, на друк буде виведено копія низького розширення.

Велику роль у якісному відтворенні імпортованої графіки грає формат розміщені файлів. Вибір правильного формату гарантує відсутність проблем на етапі кольороподілу та друку.

Найбільш підходящим форматом для імпортованих зображень є формат TIFF. Даний формат має низку переваг:

  • наявність алгоритму стиснення LZW без втрати якості;

  • можливість збереження разом з файлом відсічного контуру;

  • стабільність і надійність при виводі;

  • сумісність з усіма редакторами векторної і растрової графіки, а також між платформна сумісність;

  • можливість призначення кольору і налаштування зображення безпосередньо в Page Maker.

  • Page Maker може також достатньо добре працювати з форматом JPEG, який забезпечує дуже високий стиск, але проте частіше використовується формат TIFF.

Використана література

Стандарты по издательскому делу / Сост. А. А. Джиго, С. Ю. Калинин. – М.: Юристъ, 1998. – 375 с.

Стоцкая Т. Верстка в PageMaker 7. Самоучитель. – Спб: Питер, 2002. – 304 c.

Тайц А. Adobe PageMaker 7.0. – С-Пб.: BHV, 2002. – 784 с.

Тимошик М. С. Видавнича справа та редагування: Курс лекцій. У 2-х частинах. Ч. 1. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2002.

Питання для самоконтролю

  1. Як виконується масштабування імпортованих зображень?

  2. Як виконується кадрування зображення?

  3. Які методи приміщення зображень в публікацію?

Тема: «Моделювання об'єктів в програмі QuarkXPress»

План

  1. «Content tool» («Інструмент Вміст»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]