Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Створення кольору.

    1. Палітра «Кольори» у QuarkXPress

Палітра «Кольори» (Вид> Показати кольори) містить всі кольори з діалогового вікна «Кольори програми», палітра дозволяє створювати, редагувати і видаляти кольори.

Деякі кольори автоматично включаються в палітру Кольори, а для використання інших кольорів необхідно створити ці кольори або відредагувати існуючі кольори з допомогою діалогового вікна «Кольори» (команда «Вид»), яке дозволяє створювати кольори за допомогою кругових діаграм кольорів, числових полів або систем забезпечення відповідності кольорів.

Рис. 1 Зображення палітри кольорів

  1. Створення кольору

Для створення кольору потрібно вибрати команду Правка > Кольори, щоб відкрити діалогове вікно «Кольори», потім потрібно натиснути кнопку «Створити» для відображення діалогового вікна «Правка кольору».

Потім потрібно ввести ім'я в полі «Ім'я» та вказати колірну модель для нового кольору:

  • RGB: Ця адитивна кольорова система найбільш часто використовується в слайд-принтерах або кольорових відео моніторах, а також добре працює для Web-сторінок. Червоний, зелений і синій кольори змішуються для одержання кольорів на відео екрані.

  • HSB: Ця колірна модель часто використовується художниками, так як вона нагадує спосіб, яким вони змішують фарби. Відтінок описує кольоровий пігмент; насиченість визначає кількість кольорового пігменту, а яскравість визначається кількістю чорного в кольорі.

  • LAB: Це колірний простір розроблено для виключення залежності від різних інтерпретацій, накладених виробниками моніторів або принтерів. Колірна модель LAB, також звана колірним простором LAB, являє собою стандартну тривимірну модель для представлення кольорів. Кольори задаються яркою координатою (L) і двома координатами кольоровості (A для зеленого-синього) і (B для синього-жовтого).

  • Багатофарбний: Ця колірна модель заснована на процентному співвідношенні відтінків існуючих основних і додаткових фарб.

  • CMYK: CMYK є субрактивною колірною моделюю, яка використовується в поліграфії для представлення квітів за допомогою комбінації блакиті, і пурпуру, жовтої та чорної фарб друкованого верстата.

  • Кольорова палітра Web: використовується для забезпечення відповідності кольорів в Web-макетах.

Для вибору кольору з системи забезпечення відповідності кольорів та додати його до свого списку кольорів виберіть одну зі стандартних систем забезпечення відповідності кольорів у спадному меню Модель.

Використана література

Глушаков С.В. Компьютерная верстка: Учебный курс. – Харків: Фолио, 2002. – 485 c.

Гончарова Н. А. Композиция и архитектоника книги // Книга как художественный предмет. – М., 1990. – Ч.2: Формат. Цвет. Конструкция. Композиция. – С. 291-394.

Питання для самоконтролю

  1. Що являє собою палітра «Кольори»?

  2. Як створити колір?

  3. Які є колірні моделі?

  4. Для чого вони призначені?

Тема : «Форматування та редагування складних документів у КВС QuarkXPress»

Розглянемо види форматування та редагування складних документів у КВС QuarkXPress.

  • Заміна та виправлення тексту

Процес редагування складається з декількох етапів. Спочатку потрібно знайти певні слова, фрази і замінити їх іншими. У деяких ситуаціях доводиться виконувати всього одну заміну, у той час як в інших «ситуаціях» потрібно справити заміну по всьому макету.

Для відображення діалогового вікна Find / Change (Знайти і замінити) необхідно виконати команду Edit → Find / Change (Правка → Знайти і замінити) або комбінацією клавіш CtrI + F. Діалогове вікно Find / Change (Знайти і замінити) представлено на рисунку:

Діалогове вікно Find / Change (Знайти і замінити) дозволяє вказати, яке окреме слово або яку частину слова повинна знайти і на яке замінити програма . (Якщо прапорець Whole Word (Слово цілком) скинутий, програма буде знаходити послідовність символів незалежно від їхнього місця розташування (наприклад San в слові Santa).) Програма також може знайти і замінити слова незалежно від регістр символу, для чого слід встановити прапорець Ignore Case (Ігнорувати регістр). Якщо встановити прапорець Layout (Макет), то програма буде проводити пошук у всіх статтях макета. Потрібно звернути увагу, що діалогове вікно Find / Change (Знайти і замінити) дозволяє проводити пошук і заміну тільки в поточному макеті, а не в усьому проекті.

  • Розстановка позицій табуляції

Табуляції найбільш часто застосовуються при вирівнюванні тексту у вигляді колонок, при створенні списків і т.д. У QuarkXPress пропонується шість різних типів табуляції: Left (Ліворуч), Center (По центру), Right (По правому краю), Decimal (За десятковою крапкою), Comma (За комою) і Align On (За символом). Використовувати табуляцію часом досить складно, тому обов'язково доведеться трохи попрактикуватися. QuarkXPress пропонує набагато ширші можливості завдяки діалогового вікна Paragraph Attributes (Атрибути абзацу), доступ до якого здійснюється за допомогою команди Style → Tabs (Стиль → табуляції) (або комбінації клавіш CTRL + SHIFT + T (SHIFT + + T)). Кожному типу табуляції відповідає певний значок на лінійці. Діалогове вікно Paragraph Attributes (Атрибути абзацу) представлено на рисунку:

  • Підгін тексту

Сенс терміна «підгін тексту» можна сприймати буквально: це процес вставки тексту в макет зі зміною ширини прогалин. Якщо оригінальний, незмінений текст підійшов до макету з першого разу, вважайте, що вам пощастило, бо таке трапляється досить рідко. Крім налаштування зовнішнього вигляду сторінок, підгонка тексту може мати практичне значення. У журналах і газетах кількість сторінок задається заздалегідь, тому параметр додавання та видалення сторінок для підгонки відсутнього або зайвого тексту не знадобиться.

  • Перевірка правопису

Щоб скористатися перевіркою орфографії, потрібно вибрати команду Utilities → Check Spelling (Утиліти → Перевірка орфографії). Якщо вибрати цю команду, з'явиться підменю в якому передбачено такі засоби перевірки орфографії: Word (Слово), Story (Стаття) і Layout (Макет). А також можна швидко викликати одну з цих команд за допомогою відповідної комбінації клавіш: CTRL + W або + L для команди Word (Слово) CTRL + ALT + W або Option + L для команди Story (Стаття) і CTRL + ALT + SHIFT + W або Option + SHIFT + L для команди Layout (Макет)). Найчастіше доводиться звертатися до команд Story (Стаття) і Layout (Макет), відповідні яким комбінації клавіш найбільш складно запам'ятати. На рисунку показано вигляд діалогового вікна Utilities:

  • Використання переносів

Щ об налаштувати параметри переносів, потрібно вибрати команду Edit → H & J (Правка → Набори H & J) або натиснути комбінацію клавіш CTRL + SHIFT + F11 (Option + SHIFT + F11) - так можна відобразити діалогове вікно Edit Hyphenation & Justification (Зміна переносів і вирівнювання). При першому відображенні цього діалогового вікна можна побачити тільки один список: Standard (Звичайний). Потрібно внести до нього зміни, щоб задати правила переносів, що будуть використовуватися за замовчуванням при роботі з власними макетами. Внісши необхідні зміни в набір параметрів Standard (Звичайний), можна створити інші набори H & J, використовувані в тих чи інших умовах. Наприклад:

  • Стандартна відстань

З а замовчуванням в діалоговому вікні Edit Hyphenation & Justification (Зміна переносів і вирівнювання) задані такі параметри вирівнювання, які відповідають найбільш поширеним типам макетів. (Насправді реальні значення параметрів залежать від розміру шрифту, ширини стовпців і т.д.) Якщо необхідно, задані за замовчуванням значення параметрів можна легко змінити, як показано на рисунку:

Всі налаштування вирівнювання задаються у групі параметрів Justification Method (Метод вирівнювання) діалогового вікна Edit Hyphenation & Justification (Зміна переносів і вирівнювання). У верхній частині цієї групи параметрів представлені шість параметрів, за допомогою яких буде вдалим відстань між окремими символами і словами. Параметри, вказані в першому рядку (Space (Пробіл)), визначають відстань між словами. Параметри, вказані у другому рядку (Char (Символ)), визначають відстань між символами.

Використана література

Джон Пикок. Издательское дело книга от замысла до упаковки шаг за шагом. - М., 2002

Добкин С. Ф. Оформление книги: Редактору и автору. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Книга, 1985. – 208 с.

Донни О'Куин. Допечатная подготовка. Руководство дизайнера. – С-Пб., 2001. – 592 с.

Питання для самоконтролю

  1. Яку нову технологію використовує QuarkXPress для отримання більш плавних переходів?

  2. Що саме входить до форматування та редагування складних документів?

Тема: «Налаштування параметрів друку та друк документів у QuarkXPress»

План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]