Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Контроль якості готової продукції

Головний контролер якості готової продукції - замовник. І на сьогоднішній день часто великі замовники друкованої продукції самі надають норми, яких має відповідати виріб. Більшість норм на сьогоднішній день не має державних стандартів і часто використовується всередині конкретного підприємства.

Говорячи про контроль готової продукції, у свою чергу, хотілося б розповісти про методи тестування відбитка.

Почати, напевно, треба з визначення кольору, з колориметрії. Простіше кажучи, чи потрапила друкарня в колір замовника чи ні. Найпростіший метод - візуальне порівняння кольору (ГОСТ 2931992 ISO 3668:1998).

Більше точне порівняння досягається при інструментальному контролі кольору. При декоративної обробці часто потрібен високий глянець. Контроль глянцю на відтисненні здійснюється не раніше, ніж через 24 години після друку.

Як правило, з часом величина глянцю знижується. Тому, якщо Ви хочете порівняти дані для різних лаків, їх треба наносити в один час і в однакових умовах, тому що глянець залежить від обраної основи і нанесених під лаком фарб.

При виготовленні упаковки вимоги по стійкості до стирання можуть бути визначальними. Тест на стирання часто носить відносний характер. Тобто Ви можете порівняти кілька зразків відбитків між собою, визначити, чи відповідає стійкість плівки вимогам замовника. У таблиці вказані два прилади для тестування стійкості відбитка до стирання. Вони розрізняються за принципом дії, але контроль дефектів на відтисненні здійснюється однаково.

Абсолютний контроль стирання можливий з аналізу втрати ваги, але він вимагає ваг дуже високої точності.

Для контролю якості покриття аналізується між шарових адгезія. Недостатня адгезія лакового шару часто трапляється при друкованої обробці. В особливих випадках лак може здирати з поверхні нігтем. Для аналізу адгезії покриття застосовується тест на скоч.

Для аналізу захисних властивостей лакової плівки вимірюється СОВВ індекс, що характеризує стійкість до проникнення рідини. У таблиці вказано прилад, спеціально розроблений для цього тесту.

Однак цей індекс може бути визначений за допомогою нескладного лабораторного устаткування.

Якщо друкований виріб призначено для упаковки, то вона має витримувати вплив упаковуємого продукту. Існує ціла серія аналогічних тестів на стійкість плівки до різних реагентів.

Використана література

ДСТУ 3017-95. Видання. Основні види, терміни та визначення. – К.: Держстандарт України, 1995. – 50 с.

24. ДСТУ 3018-95. Видання. Поліграфічне виконання. Терміни та визначення. – К: Держстандарт України, 1995. – 21 с.

26. Іванов В. Ф. Техніка оформлення газети. – К, 1997;

Питання для самоконтролю

  1. В чому полягає головне завдання будь-якої друкарні?

  2. Які параметри входять до вхідного контролю?

  3. Що необхідно вказувати для водорозчинних матеріалів?

  4. Що вважають культурою виробництва?

  5. Хто являється головним контролером якості готової продукції ?

Тема: «Особливості композиції номера газети»

План

  1. Композиція газети.

  2. Колонки газети.

  3. Розділи і рубрики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]