Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Розмір і розміщення заголовка газети

Зазвичай заголовок газети має постійний розмір. Іноді воно розташовується по всій ширині першої смуги однієї великої рядком. Такий заголовок дуже ефектний, яскравий, добре виглядає. Однак у більшості газет заголовок займає лише частину всього формату смуги, і цей варіант розміщення заголовка забезпечує додаткові можливості для оформлення першої сторінки, дозволяючи більш раціонально використовувати місце поряд з заголовної частиною, а також переміщати її на смузі. При необхідності можна змінювати і розмір заголовка газети, але обов'язково зі збереженням його малюнка.

Традиційне розташування заголовка газети - угорі ліворуч, над першими колонками першої сторінки, хоча в деяких газетах, особливо орієнтованих на молодіжну аудиторію, заголовок все частіше поміщається в інші місця першої смуги.

Часом заголовок зрушують вниз, а на звільненому місці, на початку номера, розміщують важливе повідомлення або актуальну інформаційну добірку. Зрушувати заголовок занадто низько не рекомендується, щоб не порушити рівновагу матеріалів на сторінці. А вже чого точно робити не слід, оскільки це зрушувати зі свого звичайного місця заголовок, що займає всю ширину смуги, - в цьому випадку воно може розділити першу сторінку газети на дві частини, порушивши її цілісність.

У деяких газетах заголовну частину друкують (постійно або в окремих номерах) другим кольором. Найчастіше так виділяють сама назва газети.

  1. Шрифтове оформлення заголовків

Виразність заголовка багато в чому залежить від розміру (кегля) його шрифту. Вибір кегля визначається важливістю газетного матеріалу, до якого належить заголовок, обсягом цього матеріалу і кількістю колонок, на які він розподілити, а також місцем заголовка на газетній шпальті і її форматом.

Чим важливіше стаття чи замітка, тим більший шрифт використовують для набору заголовка. Між об'ємом газетних матеріалів і кеглем шрифтів заголовків існує пряма залежність: чим більший об'єм статті, тим крупніше заголовок. Верстальнику доводиться враховувати і те, як розподілити стаття: чим більше текстових колонок вона займає, тим крупніше повинен кегль шрифту бути для її заголовка.

На вибір заголовних шрифтів впливає і формат газетної сторінки. Оскільки обсяг матеріалів, що публікуються в газеті великоформатної, як правило, більше, ніж у малоформатної, то заголовки до них набирають шрифтами більших кеглів.

Вибираючи шрифти для заголовків кількох сусідніх матеріалів, розміщених на одній газетній сторінці, доводиться враховувати різницю в їх розмірах. Заголовок, набраний великим кеглем, виділяється сильніше, якщо сусідні заголовки будуть набрані дрібними кеглями. Якщо ж набрати кілька сусідніх заголовків однаковими за кеглю шрифтами, то найважливіший з цих заголовків може загубитися, оскільки буде недостатньо виділено. Для набору газетних «шапок» - над підбіркою або смугою - використовують шрифти великих кеглів. Звичайно, кегль шрифту для шапки, що стоїть над підбіркою, залежить як від її значення, так і від кількості та обсягу входять до добірку матеріалів. У будь-якому випадку шапка набирається шрифтом більшого кегля - на одну-дві, а то й більше щаблів, ніж заголовки заміток, що входять в збірці.

Шапку над смугою оформляють шрифтами розміром 28, 32, 36, 42 і навіть 48 пт. Іноді при публікації особливо важливих повідомлень в газетах великого формату для набору «шапок» використовують ще більш великі шрифти - 60 і 72 пт, у малоформатних газетах титульні шрифти більше 48 пт зазвичай не застосовуються.

Якщо шапка над смугою складається не з однієї, а з декількох рядків, то для її оформлення можна застосувати шрифт однієї гарнітури, але різних кеглів. Наприклад, найважливішу за значенням рядок набирають шрифтом 48 пт, а решта - більш дрібним - 36 пт.

Багаторядкові заголовки рекомендується набирати шрифтами більш дрібних кеглів - на один щабель нижче, ніж однорядкові. Рядки такого заголовка, навіть набрані дрібнішим шрифтом, в цілому утворюють великий, добре виділяється на смузі блок і займають значну площу. Якщо набрати багаторядковий заголовок шрифтом звичайного кегля, він може «задавити» всі інші заголовки.

Службові підзаголовки, які мають допоміжні функції, набирають в основному дрібними шрифтами - 12 і 16 пт. Для набору внутрішніх підзаголовків зазвичай вибирають невеликі шрифти розміром 10, 12, рідше 16 пт. Такі заголовки повинні достатньо добре виділятися і читатися в тексті статті й ​​разом з тим не займати багато місця. При оформленні «афішки» підзаголовки в залежності від їх значення можна набирати шрифтами різних кеглів.

Використана література

Роберте Л., Трифт Дж. Дизайнер и сетка. – М.: РИП-холдинг, 2005 (RotoVision, 2002), с.114

Рудер Э. Типографика. Руководство по оформлению. – М.: Книга, 1982. Комментарии М. Жукова

Хёрлберт А. Сетка. Модульная система конструирования и производства газет, журналов и книг. – М.: Книга, 1984. Комментарий М. Аникста

Питання для самоконтролю

  1. З яких елементів складається заголовок газети?

  2. Які розміри кеглю застосовують до заголовків різних газетних видань?

  3. Що таке календарні відомості?

  4. Де вказується періодичність виходу газети?

  5. Що таке «слоган» та де його розміщують?

Тема: «Розділові засоби. Службові деталі

при оформленні газети»

План:

  1. Розділові засоби :рамки,лінійки,кінцівки, фігурні елементи.

  2. Службові деталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]