Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
              1. Загальне поняття про фотоформи

Фотоформа - це зображальний ілюстраційний або текстовий негатив чи діапозитив, підготовлений для копіювання (зображення на прозорій основі) з метою виготовлення друкарської форми при підготовці оригіналу видання до поліграфічного відтворення.

До фотоформ слід віднести не тільки фотозображення, а й зображення, виготовлені на прозорих матеріалах з використанням непрозорих фарб (матеріалів), наприклад креслення, виготовлені тушшю на прозорій недеформованій плівці, або діапозитиви, виготовлені на прозорій плівці лазерним принтером.

Друкарська форма - це поверхня пластини (плити, або циліндра), виготовленої з того чи іншого матеріалу. Як матеріал може слугувати світлочутливий шар або фотополімер, а також поверхня металу, пластмаси, паперу, дерева, літографського каменю. Друкарська форма призначена для утворення і збереження зображення у вигляді ділянок, які сприймають друкарську фарбу (друкуючі елементи) та не сприймають її (пробільні елементи) і передають її на задруковуваний матеріал або передатну ланку (наприклад, офсетний циліндр, тампон) у процесі друкування.

        1. Класифікація фотоформ

Залежно від класифікаційної ознаки фотоформи розрізняються за:

1.Видами зображенням (негативні й позитивні).

Негативне зображення - це зображення, зворотне за тонопередачею (градацією, оптичною густиною) оригіналу.

Позитивне зображення - це зображення, ідентичне за градаційними параметрами оригіналу.

2. Характером зображення (штрихові, растрові, півтонові, комбіновані).

Півтонове зображення - це площинне зображення, що складається із мікроелементів, кожний з яких може мати один із теоретично нескінченної кількості рівнів яскравості (оптичної густини). Півтонові зображення мають проміжні перехідні тони між найтемнішими і найсвітлішими ділянками. Чим менша кількість півтонів, тим контрастніше півтонове зображення, а якщо півтони відсутні, то зображення буде штриховим.

Штрихове зображення - це площинне зображення, що складається з елементів, які можуть мати тільки один рівень яскравості (оптичної густини) відносно до фону. Наприклад, це креслення, графічні рисунки, а також зображення, виконані лініями, текст. Усі вимоги, що ставляться до штрихових фотоформ, стосуються також текстових фотоформ. Тому далі на це увагу не звертатимемо. Штриховий діапозитив - це пряме штрихове зображення, (яке збігається) за тональністю і виготовлене на прозорій основі.

Растрове зображення - це площинне зображення, що складається з растрових елементів (мікроштрихів)

3.Полярністю зображення: на прямі (що читаються) та дзеркальні (що не читаються).

4.Способом виготовлення: (фотографічні, гравіювальні, накреслені, нарисовані, електронні у цифровому вигляді).

Фотографічне зображення - це чорно-біле або кольорове зображення, здобуте фотографуванням, яке слугує видавничим оригіналом, фотоформою або проміжним зображенням.

Гравіювання - створення і коректура зображення на формному матеріалі ручним, механічним способом за допомогою різця, штихеля або лазерного променя.

Як правило, гравіювання використовується при виготовленні друкарських форм для металографії, формних циліндрів для глибокого друку і дуже рідко - фотоформ механічним способом на клішографах або вручну (таким способом виготовляються авторські друкарські форми, наприклад металографічні). Після винаходу "сухих плівок" гравіювання лазерним променем застосовується для виготовлення фотоформ випалюванням.

Технологічністю готових фотоформ (монтажні та суцільно плівкові).

Суцільно плівкові фотоформи виготовляються на потужних КВС із використанням технології електронного монтажу окремих шпальт і спуску шпальт за форматом друкованого аркуша друкарської машини.

Штрихові фотоформи повинні мати щільний рівномірний фон нейтрально - чорного кольору з оптичною густиною не менше як 2, якщо фотоформа негативна. При цьому оптична густина прозорих ділянок має бути не більш як 0,06.

Інтервал оптичних густин непрозорих і прозорих елементів штрихового зображення має бути не менш як 2,50 для виготовлених на репродукційному апараті або 3,60 при лазерному експонуванні (для офсетного друку) та не менш як 4,00 (для флексографічного друку) при густині вуалі не більш як 0,06, якщо фотоформа діапозитивна. Підкладка у фотоформах, призначених для виготовлення флексографічних друкарських форм, має бути матовою. Це знижує вірогідність появи кілець Ньютона на друкарській формі.

Растрові фотоформи. Лініатура і конфігурація елементів растра (лінії, точки)

мають відповідати заданим значенням.

Кути нахилу ліній растрових структур мають відповідати заданим кутам, що визначаються способом друку. Для однофарбових відбитків кут нахилу растрової структури на фотоформі становить 45°.

На растровому негативі з півтонового оригіналу для однофарбової репродукції точки в тінях зображення повинні мати мінімальний розмір 2...6%, а у світлих місцях - 95... 98% за наявності відкритих пробілів у світлих півтонах та на бліках зображення в офсетному друці. Вказаний інтервал мінімального розміру растрових елементів стосується різних способів друку (наприклад, для офсетного способу мінімальний растровий елемент має мінімальний розмір в інтервалі, а для флексографічного способу - максимальний).

Інтервал оптичних густин непрозорих і прозорих елементів має бути не менш як 3,00. Контроль відтворення окремих тонових полів здійснюється за растрованим зображенням півтонової шкали, прикладеної до оригіналу перед скануванням (фотографуванням).

Процентний вміст растрових полів фонових діапозитивів не повинен відрізнятися від заданих значень більш як на 1 або 2%.

Растрові кольороподілені фотоформи. Для кольороподілених фотоформ одного комплекту допускається розходження (розкид) розмірів по більшому боці зображення в інтервалі ±0,025 мм.

Мінімальна відносна площа растрових елементів на растрових кольороподілених фотоформах (діапозитивах) для офсетного способу друку має бути не більш як 3%, а максимальна: для блакитної фарби - не менш як 95...98%, для жовтої - не менш як 85...98%, для пурпурної - не менш як 85...98% і для чорної - не менш як 75...95% (залежно від використовуваної технології або від ступеня віднімання кольорових фарб).

На фотоформах, виготовлених за допомогою сканувальної техніки, структура рядкової розгортки не повинна бути візуально помітною.

Розміри растрових елементів на фотоформах для трьох кольорових фарб одного комплекту на ділянці сірих тонів зображення оригіналу мають відповідати вимогам балансу "по сірому" для заданого друку.

Півтонові негативи та діапозитиви. Кольороподілені півтонові негативи і діапозитиви для жовтої, пурпурної та блакитної фарб, призначені для виготовлення друкарських форм способами глибокого друку та фототипії, повинні мати мінімальну оптичну густину 0,40±0,05.

Вимоги до тоновідтворення і балансу "по сірому" мають бути враховані при визначенні градаційних кривих у процесі виготовлення фотоформ.

На негативах та діапозитивах, виготовлених за допомогою сканувальної техніки, структура рядкової розгортки не повинна бути візуально помітною.

Використана література

Атабеков Н.А. Словарь-справочник иллюстратора научно- технической книги. - М.: Книга, 1974.

1. Бельчиков И. Ф. Техническое редактирование книг и журналов. - М.: Книга, 1968.

Валуенко Б.В. Наборный титул и рубрики книги. - Киев: Техника, 1967.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке фотоформа ?

  1. Що таке друкарська форма ?

  2. Назвіть класифікації фотоформ за різними ознаками.

Тема: «Технологія «Direct Imaging»

План

  1. Загальні відомості про технологію Direсt Imaging.

  2. Сканування плівок з використанням технології Direсt Imaging.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]