Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
              1. Переваги та недоліки QuarkXPress

QuarkXPress має як недоліки, так й переваги. Мабуть головний з недоліків - те, що цей пакет настільки спрямований на професіональну поліграфію, що дозволяє виводити матеріали у дійсному вигляді лише на PostScript пристроях.

В усіх інших випадках (у тому числі й на екрані монітору) можна побачити лише чорнову версію усіх імпортованих графічних зображень, призначену лише для попередньго перегляду. А якщо мова йде про PostScript файл без вбудованного до нього Preview, то його взагалі неможливо побачити на моніторі.

До переваг зате можна віднести наступні функції:

  • у діалоговому окні при імпорті графіки QuarkXPress показує вибраний

файл у вигляді достатньо якісної іконки розміром приблизно 96х96

пікселів, що цілком дуже зручно;

  • QuarkXPress має величезні, набагато більші, ніж у PageMaker,

можливості викадровування растрових зображень, до яких відносяться і

підтримка окрім шляхів у TIF файлах, також alpha-каналу

  • Автоматичне створення контуру прозорості по білому полю зображення, і по штучному шляху з можливістю його редагування.

        1. Загальна характеристика програми

Досить приємне враження створює й те, що практично усі команди меню мають "гарячі клавіши", що особливо корисним визначають саме професіонали. До певних переваг можна також віднести інтересний алгоритм праці з елементами шаблону, які можна редагувати на кожній окремій сторінці незалежно.

У заключення обзору слід відзначити ще й те, що архітектура QuarkXPress побудована з дуже цікавими можливостями розширення функцій за допомогою розширень (Extencions). Дуже багато провідних фірм-розробників програмного забезпечення навіть спеціалізуються на виробництві таких розширень під QuarkXPress (наприклад, фірми Extensis, Kinetix та багато інших). Але якщо підрахувати, скільки буде коштувати й без того не дешевий QuarkXPress, що й без доповнень перевищує по вартості PageMaker, а ще й з комплектом також не дуже дешевих розширень, то стає зрозумілим, чому звичайні митці у поліграфічній галузі все таки віддають перевагу Adobe PageMaker.

Крім того, якщо додатково розглянути прихильності російськомовних верстальників, то їх QuarkXPress не влаштовує майже повністю із-за того, що на відміну від того ж PageMaker не тільки не існує русифікованої версії цього багатофункціонального пакету, а й досі важко навіть забезпечити елементарні автоматичні переноси у російських (українських) текстах. Існують лише окремі незалежні утиліти, що дозволяють зберегти російській (український) текст з розставленими в усіх словах м‘якими переносами у форматі QuarkXPress тексту (.qxt).

Використана література

Ольга Яцюк. Основы графического дизайна. - Петербург, 2004

Павлов Т. В. Электронное издательство на основе программ QuarkXPress и Adobe PageMaker. Учебное пособие по созданию публикаций для печати. – Альянс-пресс, 2003. – 640 c.

Памятная книга редактора. - М.1988

Питання для самоконтролю

  1. Що відноситься до переваг програми QuarkXPress?

  2. Які недоліки?

  3. Яка загальна характеристика програми?

Тема: «Основні поняття при роботі з Adobe Рage Maker»

План

  1. Призначення програми Adobe Page Maker.

  1. Робота з вікнами у системі.

  2. Робоче поле програми Adobe Page Maker.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]