Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3. Спускова сторінка

Спускова сторінка – це початкова сторінка видання або окремого розділу, текст на якій друкується не із самого верху шпальти, а зі спуском, тобто відступом, який в середньому становить 1/4– 1/3 висоти шпальти. На спусковій сторінці видання, яке аналізуємо, власне на спуску зазначена система рубрик.

Використана література

Пешель К. Э. Искусство книгопечатания, соответствующее духу времени // Книгопечатание как искусство: Типографы и издатели XVIII-XX веков о секретах своего мастерства:

Рудер Э. Типографика: Руководство по оформлению:

Шицгал А. Г. Русский типографский шрифт. Вопросы истории и практика применения.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке видання?

  1. Що таке патентна документація?

  2. Що таке періодичне видання?

  3. В якому році виникла проблема автоматичного визначення місць можливих переносів?

Тема: «Складання і верстання елементів видань. Присвята. Епіграф»

План

  1. Поняття про верстання.

  2. Присвята.

  3. Епіграф.

        1. Поняття про верстання

Верстання - це процес формування (монтажу) книжкових, журнальних та газетних сторінок заданого формату з підготовленого складання різних видів текстів та ілюстративного матеріалу. Це один з основних процесів поліграфічного виробництва, в результаті якого друковане видання набуває завершеного вигляду.

Цей процес при дотриманні обов'язкових технічних правил забезпечує стильову і технічну єдність оформлення та художню цілісність видання, відповідність кожної сторінки, кожного розвороту як їх змісту, так і загальному принципові оформлення видання. Складні завдання верстки виникають майже на кожному розвороті.

У книзі розглядається верстка видань при проходженні за безграничним методом видавання. Всі питання компонування сторінок складання, ілюстрацій, різних текстових виділень в такому випадку вирішує сам верстальник. Для зручності користування складання і верстання видання буде описано за елементами оформлення від авантитулу до вихідних даних.

        1. Присвята

Присвята - напис перед основним текстом видання, в якому автор повідомляє про те, кому він присвячує свій твір і часто чому він це робить. Присвяту, як правило, набирають шрифтами меншого кегля від основного з виділеннями (курсив, курсив пів жирний, шрифт іншої гарнітури) на вужчий формат від сторінки складання.

Присвяту верстають:

  • На окремій сторінці після титульного аркуша, коли далі розміщується сторінка з початком основного тексту, в верхній частині сторінки складання із спуском 1 -2 кв. і з відступом справа 1/2, 1 1/2 кв. чи на її оптичній середині.

  • На окремій сторінці після шмуцтитула з заголовком твору, якщо між титулом і початком основного тексту розміщена передмова, список скорочень і т. п., чи на звороті такого шмуцтитула.

  • На спуску початкової сторінки видання перед його основним текстом та його початковим заголовком. В кінці тексту посвяти ніколи не ставлять крапку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]