Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3. Розділи і рубрики

Важливий елемент композиції газети - її розділи та рубрики. Рубрики поділяються на службові, що визначають жанр або джерело опублікованого матеріалу, і тематичні, що вказують напрям і характер публікації. Для композиції номера вирішальне значення мають саме тематичні рубрики, які дозволяють реалізувати диференційований підхід до читацької аудиторії, систематизувати матеріал газети і орієнтувати його на конкретні групи читачів. У кожній газеті є кілька розділів, у яких поміщають матеріали певного спрямування, характеру або жанру. Розділ газети може збігатися з рубрикою, але частіше статті і замітки, що входять до якого не будь розділ, друкують під різними рубриками, які виступають як його частини. Чим більше таких рубрик, тим різноманітніше газета. У кожній газеті повинна бути розроблена своя система рубрик, що розрізняються характером, тривалістю свого існування, орієнтацією на певну аудиторію і т.д. Одні рубрики використовуються у виданні постійно або живуть тривалий час, іноді кілька років, і зазвичай збігаються з головними тематичними розділами газети, інші пов'язані з кон'юнктурою або мають сезонний характер.

Застосовуються й епізодичні рубрики, які допомагають уточнити характер публікації в одному номері і більше не повторюються. Вони також допомагають читачам, хоча і не грають великої ролі у формуванні особи газети.

Рубрики розрізняються і періодичністю, частотою своєї появи в газеті. Одні застосовуються в кожному або майже в кожному номері, інші, розраховані на певні читацькі групи, використовуються рідше, з більшими чи меншими інтервалами. Деякі призначені для всієї читацької аудиторії, інші - лише для її частини. У рубрик в газеті своє життя: якісь з них можуть набриднути читачеві, а інші вимагати оновлення. Іноді достатньо видозмінити рубрику над старим постійним розділом газети, щоб його матеріали стали сприйматися по новому. Кращий метод забезпечити оптимальне функціонування системи рубрик газети – планування, для чого складаються редакційні плани за рубриками, визначається періодичність їх появи в газеті; рубрики закріплюються за певними сторінками номери і місцем на смузі, зв’язуються з конкретними днями тижня чи місяця. Композиція газетного номера в значній мірі визначає характер його верстки.

Використана література

Партико З. В. Загальне редагування: нормативні основи: Навчальний посібник. – Лв., 2001.

42. Пикок Дж. Издательское дело. / Пер. с англ. 2-е издание, исправленное и дополненное – М.: Издательство ЭКОМ, 2002. – 424 с.: илл.

43. Сава В. І. Основи техніки творення книги.: Навч. посібник. – Л.: Каменяр, 2000. – 136 с.: табл., рис.

Питання для самоконтролю

1. Що таке композиція газети?

2. Як розміщенні колонки в газетах?

3. Де застосовуються розділи і рубрики?

4. Особливості утримання спеціального номера газети ?

Тема: «Загальні відомості про папір»

План

  1. Загальні відомості.

  2. Типи паперу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]