Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
              1. Загальні відомості про технологію Direkt Imaging.

Абревіатура E.D.I.T. означає Emulsion Direct Imaging Technology. Технологія E.D.I.T. запатентована в США (US patent no. 5,574,274). Це буквально означає сканування з шару емульсії. Прозорий оригінал - це полімерна плівка з нанесеними на неї світлочутливими шарами - емульсією. Застосування E.D.I.T. дозволяє наблизити роботу пристрою до можливостей сканування на барабанному сканері. Тепер між шаром емульсії і CCD-матрицею сканера відсутні скла, що дозволяє уникнути паразитних віддзеркалень на кордонах скло-повітря і повітря-скло. При скануванні на звичному планшетному сканері зі слайд-модулем доводилося миритися з чотирма такими прикордонними відбитками.

Рис. 1 Схема сканування плівок з використанням технології E.D.I.T.

У цьому випадку не використовується скло і, відповідно, немає відбитків на кордонах повітря-скло-повітря. Крім того, повітряне середовище, задіяна в оптичній системі, всього одна - В1, оскільки весь процес відбувається всередині корпусу сканера. Теоретично, характеристики цього середовища можна навіть врахувати в опрацюванні оптичної системи. Не виключено, що з'являться професійні драйвери з індексом environmental, де будуть враховуватися температурні і вологісні характеристики повітряного середовища, що знімаються з датчиків, встановлених всередині корпуса сканера. По-моєму, непогана ідея для виробників сканерів. Сподіваюся, що компанія, яка зареєструє цей винахід, пришле мені вітальну листівку і копію патенту на пам'ять.

Крім паразитних віддзеркалень, скляні поверхні, що застосовуються в звичайних планшетних сканерах, дійсно можуть вносити спотворення в надходить на CCD інформацію. По-перше, як не старайся, добитися ідеальної рівномірності оптичних властивостей скла досить важко. По-друге, в процесі складання та експлуатації сканера не виключено осідання пилу на внутрішній поверхні скла. Навіть якщо ви сто раз протрете зовнішню поверхню скла спиртом, якість зображення від цього не покращиться. По-третє, оптичні властивості скла безпосередньо залежать від його товщини. При цьому явища рефракції й інтерференції, докладно описані в шкільних підручниках фізики, в змозі внести значні спотворення в сканований оригінал. Зробити скло планшетного сканера зовсім тонким неможливо, оскільки воно входить до конструкцію корпусу і має витримувати хоча б мінімальні навантаження. Ну і, нарешті, паразитний ефект, який носить ім'я відомого фізика, - горезвісні Ньютонові кільця. Не варто думати, що це зовсім вже поширений дефект.

              1. Сканування плівок з використанням технології Direct Imaging

Скануючи слайд на офісному планшетника отримати подібний дефект складно - оптика сканера просто його «не бачить». Ця неприємність буде помітна тим частіше, чим вище якість сканера, який ви використовуєте. І чим складніше оптична система сканера, тим помітніше ці Ньютонові райдужні розводи. Кільця Ньютона можуть з'являтися при скануванні прозорих оригіналів, коли між плівкою і поверхнею скла утворюється найтонший нерівномірний повітряний зазор.

В принципі, для подолання цієї проблеми існує принаймні три відносно надійних способу. Перший, найпростіший, - не сканувати плівки на планшетному сканері взагалі, другий - скористатися барабанним сканером. Третій, на той випадок, якщо не годяться перші два - покласти плівковий оригінал не на скло, а на картонку товщиною 1-1,5 мм з прорізаним віконцем. Забезпечивши більш-менш рівномірний повітряний зазор між плівкою та склом, ви уникаєте появи горезвісних кілець і майже нічого не втрачаєте в різкості. Сканер, що працює за технологією EDIT, позбавляє вас від необхідності подібних хитрувань. Ви зміцнюєте слайд у віконці висувається з корпусу сканера картриджа, все інше відбувається всередині без паразитної рефракції, дифракції та інтерференції. При скануванні непрозорого оригіналу на сканері, що працює за технологією EDIT, виникають сторонні відображення на кордонах повітря-скло (відображення В1-С1 і С1-В2 на рис.1). Однак при роботі у відбитому світлі на високоякісному сканері вони не здатні внести значних спотворень.

Крім E.D.I.T. сканери нового покоління використовують ще одну технологію - Flip Mirror - обертове дзеркало. Воно (дзеркало 5 на рис. 1) використовується для пере направлення світлового потоку в залежності від типу використовуваного оригіналу. Розглянемо схему роботи сканера з технологією Flip Mirror. Залежно від типу оригіналу обертове дзеркало 5 займає положення «а» або «б» і світловий потік змінює свій напрямок. При роботі з плівкою обертове дзеркало 5 знаходиться в положенні «а», при роботі у відбитому світлі - в положенні «б». Використання механічної системи пере направлення світлового потоку дозволяє досягти оптимальних характеристик при роботі з оригіналами будь-яких типів.

В даний час не менше чотирьох моделей сканерів різних виробників використовують запатентовану технологію EDIT - Agfa DuoScan, Microtek ScanMaker 4 / 5 / 2000. Не виключено, що найближчим часом ця технологія отримає подальший розвиток в професійних пристроях для оцифрування графіки.

Використана література

Гончарова Н. А. Композиция и архитектоника книги // Книга как художественный предмет. – М., 1990. – Ч.2: Формат. Цвет. Конструкция. Композиция. – С. 291-394.

Гуревич С. М. Номер газеты. Учебное пособие . – М.: Аспект Пресс, 2002. – 191 с.

Джеймс Феличи. Типографика: шрифт, верстка, дизайн. – Петербург, 2004

Питання для самоконтролю

  1. Що таке технологія Direct Imaging, для чого вона призначена?

  2. Який принцип роботи сканери нового покоління?

Тема: «Малювання засобами Photoshop»

План

  1. Інформація про інструменти малювання.

  2. Параметри інструментів малювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]