Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

1. Композиція газети

Практично в кожній газеті поступово складається більш-менш стійка композиція, під якою маються на увазі характерне для даного видання оформлення смуг, основні розділи і рубрики. Стійка композиція номера - один з основних компонентів довгострокової моделі газети, що полегшують читачеві ознайомлення з номером, пошук цікавих його матеріалів. Стійкість композиції виробляє в читача своєрідну «модель очікування» - готовність сприймати публікації кожного номера тієї чи іншої газети в добре знайомих і звичних формах. Але стійкість композиції газетного номера не означає прийняття жорсткого стандарту її схеми. Одна з ознак гарної композиції - її гнучкість, яка припускає при необхідності швидку переверстку тієї чи іншої смуги або навіть заміну будь якої з них цілком, а також зміну місць розділів і рубрик, винесення найважливіших на даний момент матеріалів вперед, на найвигідніші місця номеру. Зв'язок між смугами газетного номера підкреслюється єдністю стилю їх оформлення.

Рис.1 Композиція номера газети

Це проявляється, наприклад, в загальному форматі всіх смуг, у постійному, стандартному для даної газети, кількості текстових колонок на смузі, у загальних для всіх смуг особливості технічного оформлення. Зрозуміло, зв'язок між смугами номера не виключає можливості різкого виділення будь якої з них, якщо така необхідність диктується змістом матеріалів. Це може бути виділення у формі тематичної смуги або сторінки плакату і т.п. З метою виділення може бути використано і зміна формату якого не будь зі смуг номера. Так, в невеликій газеті, що виходить у форматі A3 на чотирьох смугах, можлива заміна двох внутрішніх суміжних смуг однієї великої смугою формату А2. Ця смуга верстатиметься як би «повернутою на бік». Подібний прийом укрупнення формату застосовується в тих випадках, коли необхідно більш докладно висвітлити будь яку важливу тему. Але можливо і зменшення стандартного формату смуги, наприклад з A3 до А4. Цим користуються здебільшого при оформленні «газети в газеті» (див. нижче) або спецвипусків. Наприклад, таким чином оформляють будь який з розділів, розміщуючи на кожній сторінці замість однієї смуги стандартного формату A3 по дві смуги формату А4, розташовані разом зі середників, який їх розділяє, горизонтально, уздовж поперечної осі всього номера.

2. Колонки газети

Розробляючи композицію номера, можна з метою виділення будь якої смуги змінювати кількість текстових колонок на ній. Наприклад, у газеті, верстається на п'ять стандартних колонок, при необхідності виділяють одну зі смуг, розміщуючи на ній шість вузьких колонок. Іноді така зміна числа текстових колонок пов'язано з характером постійно розміщені на смузі матеріалів. Так, якщо на останній шпальті газети публікуються дрібні інформаційні повідомлення, то її можна постійно верстати на шість колонок, що відкриває більш широкі можливості для верстки та оформлення матеріалів. Композиція номера в чому визначається його об'ємом, що залежать від формату і кількості смуг. Чим більше смуг в номері, тим легше розмістити на них матеріали основних розділів газети, закріпивши найважливіші тематичні рубрики за певними смугами. Тому для того, щоб зробити композицію номери більш чіткої, полегшити угруповання матеріалів і раціонально розподілити газетну площу, формат періодичного видання іноді зменшують, збільшуючи за рахунок цього кількість сторінок і смуг.

Компонуючи номер, верстальник повинен мати в своєму розпорядженні великий вибір різних за розмірами матеріалів. Великі статті послужать основою, фундаментом для побудови кожної смуги. Але будувати номер, використовуючи тільки об'ємні матеріали, можна лише у виняткових випадках, оскільки він буде мають важко. Поряд з великими статтями на сторінках повинні бути поміщені та середні за розмірами замітки, і різноманітні дрібні повідомлення. Перехід від великих проблемних статей до дрібних нотаток полегшує сприйняття всього номера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]