Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Стилі попереднього форматування.

    1. Форматування таблиць і бланків

Незалежно від походження тексту, який міститься в публікацію, його необхідно відформатувати. Для приведення в порядок таблиць можна користуватися будь-якими прийомами, описаними раніше. Нижче розглядаються спеціальні прийоми форматування. Всі вони пов'язані з одними і тими ж елементами: лінійками, позиціями табуляції, крапками, стилями, шаблонами.

Як вже було сказано раніше, спочатку виберіть найбільш складну таблицю у всій публікації. Імпортуйте її і на її основі визначте параметри та позиції лінійок, позицій табуляції, опишіть стилі абзаців. У ході роботи з цією таблицею ви визначите, як повинні розбиватися рядки в окремих полях і як слід форматувати поля локальним способом. Після цього можна реалізувати це форматування засобами текстового процесора, і тоді вже дані будуть імпортовані в програму PageMaker не в "сирому", а в частково відформатованому вигляді, готові до тонкої настройки у складі таблиці. Правда, це справа смаку.

Для більшості таблиць неважливо, в текстовому процесорі або в PageMaker буде зроблено форматування. Винятком є операції з вертикальними стовпцями. Якщо програма може виділяти стовпці, тоді попереднє форматування має сенс. Наприклад, один зі стовпців таблиці повинен бути набраний курсивом. Виконати це форматування в PageMaker досить складно, оскільки в ньому неможливо виділяти стовпці шириною менше колонки тексту.

Якщо ж текстовий процесор або електронна таблиця дозволяють працювати зі стовпцями тексту, завдання курсиву виконується досить просто. Якщо програма не підтримує форматування накресленням і стилями, можна розмітити текст майбутньої публікації тегами стилів. Попередня обробка матеріалу таблиць може стати в нагоді і в разі роботи з дуже великими таблицями. При правильному підході більша частина форматування може бути виконана вже до моменту появи даних на сторінці публікації.

2. Стилі попереднього форматування

Деякі з фільтрів імпорту переносять дані в публікацію зі збереженням багатьох елементів форматування. Так, таблиці, з Microsoft Word, імпортуються із збереженням стилів абзаців і локального форматування.

Word дозволяє виділяти окремо стовпці таблиці та призначати їм стиль форматування символів, гарнітуру, стиль абзацу і будь-які інші атрибути. Скористайтеся цією можливістю і призначте для різних стовпців, скажімо, різні гарнітури, які потім можна буде відшукувати і замінювати за допомогою команди контекстного пошуку і заміни. При приміщенні обробленої таким чином таблиці в публікацію встановіть прапорець Retain Format (Імпортувати формат) в діалоговому вікні імпорту.

На рис. 1 представлений результат імпорту таблиці, підготовленої в текстовому процесорі Microsoft Word. Поля були відформатовані незвичайними гарнітурами, що дає можливість виділяти значення полів при контекстному пошуку та замінювати їх форматування.

Рис. 1. Форматування стовпців таблиці незвичайними гарнітурами.

Розмітка стилів в текстовому файлі без форматування

Якщо додаток або його фільтр не можуть відтворити форматування таблиці стилями і накресленнями, попередню розмітку можна виконати за допомогою тегів. Не забудьте встановити прапорець Read tags (Читати стильову розмітку) в діалоговому вікні Place (Помістити). При цьому можна додати всій таблиці один стиль (в даному випадку тег ставиться тільки на початку таблиці). Якщо ж різним записам призначаються різні стилі абзаців, теги стилів вставляються на початку кожного рядка. Приклад подібного форматування - "смугасті" таблиці, в яких фон рядків розфарбований поперемінно в два кольори. Для досягнення потрібного розміщення тегів в породжує додатку додайте до даних спереду ще одну колонку і розмістите в ній теги стилів.

Якщо ж у вашому розпорядженні немає програми, що працює з таблицями, можна розставити подібні теги стилів за допомогою команди пошуку та заміни. Пошук виконується за ознакою кінця абзацу, який замінюється на такий самий ознака, слідом за яким вставляється тег стильової розмітки наступного абзацу.

Використана література

Стоцкая Т. Верстка в PageMaker 7. Самоучитель. – Спб: Питер, 2002. – 304 c.

47. Тайц А. Adobe PageMaker 7.0. – С-Пб.: BHV, 2002. – 784 с.

Тимошик М. С. Видавнича справа та редагування: Курс лекцій. У 2-х частинах. Ч. 1. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2002.

Питання для самоконтролю

  1. Чим розділяються стовпці, рядки таблиці?

  2. Як призначати стилі?

  3. Як робити розмітку стилів в текстовому файлі?

Тема: «Масштабування імпортованих зображень, редагування їх за допомогою Adobe Рage Maker»

План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]