Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Особливості газетної верстки, основні прийоми верстки

Верстка різних видань розрізняється залежно від їх специфіки - правила верстки наукової книги відрізняються від верстки щоденної газети.

Основні типи видань та характерні особливості кожного з них.

Недорога газета формату А 4. Одне з найбільш популярних видань. Така газета зазвичай містить 16 або 24 сторінки і друкується в одну або в дві фарби (іноді може мати повно кольоровий обкладинку). Саме з верстки такої газети частіше за все починається професійна діяльність верстальника.

Для подібних газет найчастіше використовується дешева газетний папір, а плівки виводяться на лазерному принтері (за винятком повно кольорових обкладинок, плівки на якому доводиться виводити на фотоскладальні форматі). Тому при верстці рекомендується по можливості уникати фотографічних зображень і складних рекламних блоків, тому що навіть дуже барвисті і виразні зображення, будучи надруковані одним кольором на папері з низькою лініатурою, будуть виглядати не досить добре. Якщо ж друк фотографій необхідна, вони повинні бути попередньо оброблені в одному з редакторів растрової графіки (наприклад, в Photoshop).

Що стосується макету, то його найчастіше доводиться розробляти верстальщику (оскільки в невеликих видавництвах він виконує роль і дизайнера). При розробці макету слід керуватися принципом простоти і максимальної читаності газети. Не слід перевантажувати смугу елементами оформлення, сильно зменшувати кегль шрифту (кегль оптимальний основного тексту для гарнітури Times New Roman приблизно відповідає 8-10 пунктів) і міжрядковий інтервал, щоб помістити більше матеріалу - це буде ускладнювати читання.

Якщо газета містить багато оголошень або телепрограму, слід ретельно підібрати шрифти та оформлення заголовків для хорошої структуризації та рубрикації видання, що дозволить читачеві легко орієнтуватися.

Малотиражні газети формату А4 друкуються в основному на офсетних друкованих машинах типу «Ромайор». У деяких випадках друк може здійснюватися і на рольових друкованих машинах. Газета-таблоїд. Таблоїдом називається газета великого формату (з смугою форматом більше А3). До таких газетам відносяться більшість «товстих» газет, що випускаються великими тиражами («Теленеделя», «Телесемь», «Комсомольська правда» і т.д.). Випуск таких газет здійснюють великі редакційні колективи , які мають у своєму складі редакторів, дизайнерів і верстальників. Іноді над однією газетою можуть працювати кілька верстальників одночасно - один готує телепрограму, інший верстає основний матеріал, а третій - обкладинку.

При виданні «великий» газети слід враховувати ряд особливостей:

Висока швидкість верстки - газета повинна вийти вчасно, а матеріал може надходити практично до самого останнього моменту;

Попередня розробка макета - макет робиться один раз, після чого рідко кардинально змінюється. Це викликано тим, що газета повинна мати свій, легко впізнаваний стиль , а верстальники не повинні замислюватися над питаннями макетування, тому що це різко сповільнить швидкість верстки;

Труднощі при виведенні пробних відбитків - великий формат таблоїдів не дозволяє роздруковувати їх на принтері формату А4 і навіть А3 у натуральну величину. Тому доводиться виводити відбитки, зменшені до формату, підтримуваного принтером , або друкувати газету по частинах, а потім склеювати. Зменшені відбитки дозволяють скласти загальне враження про візуальному сприйнятті смуг, однак представляють труднощі для редагування та коректури;

Складність верстки - таблоїди представляють одну з найскладніших завдань для верстальника. При верстці таблоїдів часто виникає необхідність розміщення матеріалу на декількох сторінках (наприклад, початок статті на першій сторінці, а продовження - на п'ятій). Крім великого розміру, що утрудняє верстку, доводиться обробляти великі обсяги матеріалу, причому в обстановці постійного поспіху.

При розміщенні матеріалу на смугах великого формату слід враховувати зручність читання газети.

Для таблоїдів так само використовується газетний папір, яка легко вбирає фарбу і володіє високим коефіцієнтом розтискування, однак за рахунок збільшення розмірів постери і рекламні блоки виглядають досить добре, особливо здалека. Крім того, іноді для обкладинки може використовуватися глянцевий папір, що допускає друк з більш високою лініатурою і, відповідно , більш високою якістю. Таблоїди зазвичай друкуються на рольових друкованих машинах.

Використана література

Черняков Б.І. Зображальна журналістика;

Шапошников А.С. PageMaker 6.51 – издателю. – М., 2002. – 528 с.

Энциклопедия книжного дела / Ю. Ф. Майсурадзе, А. Э. Мильчин, Э. П. Гаврилов и др. – М., 1998.

Яцюк О. Г., Романычева Э. Т. Компьютерные технологии в дизайне. Эффективная реклама. – СПб.: БХВ-Петербург, 2001. – 432 с., ил.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке макетування?

  2. Які основні правила макетування?

  3. Які особливості газетної верстки?

Тема: «Форматування таблиць засобами Рage Maker»

План

  1. Форматування таблиць і бланків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]