Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
              1. Програми оцифрування текстової інформації

На даний час потреба в розпізнаванні тексту досить велика існує близько десятка програм для виконання сканування, розпізнавання, перевірки правопису та орфографії та імпорту текстового документу в один з редакторів. Для подальшого форматування та редагування текстового документу. Так, як різні наукові методи розпізнавання тексту розвивались незалежно один від одного, багато з цих програм використовують різні алгоритми. Прикладом є: OCR- ця система здатна розпізнавати тільки стандартний спеціально підготовлений шрифт і дає на цьому шрифті найкращі результати, які не може перевершити ні одна з програм.

Сучасні алгоритми розпізнавання тексту не орієнтується на конкретний шрифт, а не на конкретний алфавіт. Більшість програм розпізнають текст на декількох мовах. Найвідоміші програми:Fine Reader, Cunie Form. Ці системи забезпечують високу якість розпізнавання, зрозумілість та надійність налаштування параметрів роботи.

              1. Розпізнавання текстового документу, перевірка правопису та орфографії в програмі Fine Reader

Програма Fine Reader розроблена компанією ABBY російськими спеціалістами, також вона має українізований інтерфейс та призначена для розпізнавання текстів більше, як на 20-десятках мов, а також розпізнавання змішаних, багатомовних текстових документів. Програма Fine Reader може працювати в автоматичному режимі ( Scan and Reade) а також в режимі ручному. Він дозволяє здійснювати налаштування параметрів сканування: вибір формату документу ( від А4 до довільної форми) до в казання роздільної роздільної здатності тексту документу( 300-400-600dpi), також вказувати чи документ чорно-білий чи кольоровий. Дану програму можна навчити. Для кращої якості розпізнавання неправильно надрукованих текстів і складних шрифтів. Так при розпізнаванні акцидентних шрифтів для кращого їх розпізнавання програмою Fine Reader потрібно виконати їх інсталізацію в комп’ютері( панель керування – шрифт).

Fine Reader працює з різними моделями сканерів та дотримується стандартних TWAIN.

Вікно програми Fine Reader : після завантаження програми у головному вікні з’являється програмне меню, а також піктографічне меню, що містить кнопки піктограми, спадні меню які дозволяють здійснити автоматизацію обробки тексту документу. В нижній частині вікна знаходиться робоча область. У пакеті містяться списки графічних документів які повинні бути перетворені в текст. Всі ці графічні файли розглядаються як частини одного документу. У верхній частині вікна під рядком програмного меню є панель інструментів (піктографічне меню).

Стандартна панель інструментів, містить кнопки для відкриття документу і виконання операцій з буфером обміну та інші кнопки, які призначені для зміни представлення документу( згорнути, розгорнути, закрити).

Автоматичний режим - Scan and Reade містить кнопки які відповідають всім еталонам паперового перетворення документу в електронний текст. Перша кнопка дає змогу перетворити за одну операцію для простих документів. Інші кнопки відповідають окремим етапам роботи і містять спадні меню для управління відповідною операцією.

Панель Розпізнавання дозволяє вказати мову документу( можливий варіант декількох мов) та при потребі гарнітуру шрифту, перед процесом розпізнавання користувач за допомогою миші може вказати послідовність текстових блоків, а також використавши праву клавішу миші вказати тип блоку. Прикладом блоку може бути: таблиця, графічний об’єкт.

Наступний етап полягає в проводженні перевірки правопису та орфографії із можливістю додавання нових слів у словник програми та збереження від сканованого тексту або його імпорту у текстовий редактор Word.

Використана література

ДСТУ 3003-95. Технологія поліграфічних процесів. Терміни та визначення.

ДСТУ 3018-95. Видання. Поліграфічне виконання. Терміни та визначення.

Питання для самоконтролю

  1. Які ви знаєте найвідоміші програми оцифрування текстової інформації ?

  1. В яких режимах може працювати програма Fine Reader ?

  2. Як здійснюється імпорт з програми Fine Reader у текстовий редактор Microsoft Word ?

Тема: «Вдосконалення обладнання для обробки фотоформ»

План

  1. Загальне поняття про фотоформи.

  2. Класифікація фотоформ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]