Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

121

Тема: «Шрифтове і графічне оформлення газет»

План

  1. Особливості шрифтового оформлення газет.

  2. Рекомендації Держстандарту до складання виворітного тексту.

  3. Оформлення газет як мистецтво.

  1. Особливості шрифтового оформлення газет

У газетах при виборі текстового шрифту увага приділяється відповідності його малюнка виробничо-технічним вимогам. Це підкреслює відомий дослідник шрифтів А. Шицгал і наголошує на необхідності однакового, єдиного підходу до шрифтового оформлення газет, на відміну від книжкового оформлення. Гарнітури текстових шрифтів періодичних видань вибираються під час їх проектування і закладаються у шаблон. Шрифт основного тексту повинен відповідати будь-якому змісту, асоціюватися лише з виданням в цілому, а не з конкретними матеріалами. У зв'язку з цим, на відміну од книги, головні естетичні вимоги до оформлення газет, залежно від їх типу, належать не стільки до малюнка шрифту, скільки до зручності його читання, до єдності оформлення, що створює виданню певний образ відповідно до призначення. У книзі ж гарнітура обирається з урахуванням пристосованості для тривалого читання, будь-яка складність малюнка лише втомлює очі.

У мало гарнітурних виданнях також можуть використовуватися дві майже рівноправні гарнітури для основного тексту. Таке оформлення має сенс, якщо обсяг основного матеріалу можна розділити на дві частини. У періодичних виданнях, як, наприклад, у газеті "День" на сторінці приблизно 50 % матеріалів складено гарнітурою Pragmatica, а 50 % - Schoolbook, але ці два шрифти мають чітке закріплення в структурі газети: публікації великого обсягу набираються шрифтом Schoolbook, а всі матеріали, розташовані в рамках, добірки коротких повідомлень, бічні блоки - шрифтом Pragmatica.

Рис 1. Приклад шрифтового оформлення газети.

  1. Рекомендації Держстандарту до складання виворітного тексту.

Для складання виворітного тексту в журналах Держстандарт рекомендує використовувати шрифт напівжирного накреслення кеглем не менше 8 п., але такого тексту не повинно бути більше 50 % площі сторінки. Газетний текст, призначений для друкування на кольоровому та сірому фоні, складається виворітним шрифтом кегля не менше 9 п. зі збільшеним інтерліньяжем.

Рис 2. Загальне оформлення газет.

  1. Оформлення газет як мистецтво

Мистецтво оформлення газет - це мистецтво пропорцій. Напруга, гармонія, симетрія й асиметрія, ритм форми і контр форми, однозначність особливого і загального - при роботі над шрифтами і зображеннями слід враховувати безліч пар протилежностей. Типографіка, яка вважає Е. Рудер, відкриває багато можливостей для роботи з елементами ритму. Чергування прямих, кривих, поперечних, подовжених і косих форм шрифту створює ритм. Звичайний текст наповнений ритмом: над - і підрядкові елементи літер, округлі й гострі, симетричні й асиметричні форми, градація кеглів шрифту. Міжслівні проміжки членують рядок і шпальту на фрагменти різноманітної довжини, створюють ритмічну гру елементів різної ваги і протяжності. Кінцеві рядки та проміжки сприяють подальшому розчленовуванню тексту. Достатньо надрукувати текст, щоб надати сторінці ритмічної зовнішності. Зображення ж довершують цю картину.

Головне при виборі шрифту та зображення - системний підхід до оформлення, спричинений необхідністю ефективнішої і точнішої візуальної орієнтації у виданні, та дотримання фірмового стилю видання. Послідовне оформлення серії видань, газет, журналів неможливе без типографіки, для якої друкарська форма - лише один із варіантів існування.

Крім того, фотографії мають змістове наповнення. У сучасних виданнях вони можуть бути не просто ілюстрацією до статті, а містити додаткове повідомлення, сказати те, чого немає у журналістському матеріалі, або навіть бути самостійним повідомленням. Патрісія Холланд вважає, що сьогодні зображення стало головним елементом повідомлення. "На початку ХХІ століття ключовим елементом новинної комунікації є візуальний образ.

Використана література

  1. Дубина Н. Оформление научных и технических изданий // КомпьюАрт. - 2001. - № 1.

  2. Пешель К. Э. Искусство книгопечатания, соответствующее духу времени // Книгопечатание как искусство: Типографы и издатели XVIII-XX веков о секретах своего мастерства: М: Книга, 1987. - С. 182.

  3. Рудер Э. Типографика: Руководство по оформлению: М: Книга, 1982. - 286 с.

  4. Шицгал А. Г. Русский типографский шрифт. Вопросы истории и практика применения. - М.: Книга, 1974. - С. 173.

Питання для самоконтролю

  1. Яке значення в оформленні газет має вибір шрифту?

  2. Чому приділяється найбільша увага при виборі шрифту для газети?

  3. Скільки рівноправних гарнітур доцільно використовувати у тексті?

  4. Що головне в мистецтві оформлення газети?

Тема: «Конструктивні і оформлюючи

елементи видавничої продукції»

План

  1. Будова і зв’язки елементів видавничої продукції

  2. Графічні параметри і елементи оформлення видавничої продукції

  3. Сполучення та компоновка елементів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]