Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Робота з об’єктами за допомогою різних інструментів.

    1. «Content tool» («Інструмент Вміст»)

За умовчанням активний при завантаженні програми інструмент «Content tool» («Інструмент Вміст»). Саме через те, що він активний, після клацання виник автоматично фрейм («Текстовий блок»), він позначений маркерами, які точно збігаються за розміром полів, які вибираються при призначенні сторінки. Усередині цього фрейма, в самому початку першого рядка виник текстовий курсор.

Тобто, інструмент «Вміст» дозволяє вписувати текст у фрейм і редагувати його. Крім того, ним можна виділяти і текст, і ілюстрацію всередині блоку (кадру) і також редагувати і те, і інше. Повний набір дій, рівносильний дій з текстом у Word, цей інструмент виконує. А коли стосується ілюстрацій, то інструмент «Вміст» перетворює курсор в «долоньку з пальчиком», і саме цим пальчиком можна маніпулювати, як в інших програмах курсором-стрілкою. Ілюстрацію можна зменшити, збільшити, непропорційно розтягнути, і цей пальчик робить всі ці маніпуляції надзвичайно легко й просто.

  1. Робота з об’єктами за допомогою різних інструментів

Інструмент «Елемент» (Item tool) фактично той самий інструмент «Стрілка», тільки при його активізації ми не зможемо вкласти в блок текст. Він призначений для маніпуляцій з елементами, редагування розмірів самих блоків і деяких інших специфічних операцій. Коли ви вставили у фрейм, наприклад, ілюстрацію, інструмент «Елемент» вже можна вводити в дію - для того щоб підігнати розміри блоку до розмірів ілюстрації і навпаки. І так далі.

Інструмент – «Поворот» (Rotation tool). Назва його говорить сама за себе, тобто дозволяє повернути блок, ілюстрацію або текст. Зазвичай такі маніпуляції необхідні в газетах, журналах, але часто і в книзі теж. Для повороту елемента вибирається інструмент «Елемент», а вже потім інструмент «Поворот». Це означає, що Елемент буде якби слідувати за поворотом, тільки при його активізації можна повернути блок. Є й нюанси. Ви повинні будете вибрати центр повороту. Це робиться переміщенням в ту точку курсору, який знову змінить свій вигляд - це буде коло, перекреслена вертикально-горизонтальним хрестом. Цей хрест відрізняється від тих діагональних хрестів, якими позначені фігури на кнопках з інструментами малювання примітивів - прямокутника, еліпса і так далі. Клацнувши в тій точці, де має бути центр, не відпускаючи миші, потрібно винести курсор за кордон блоку, причому під тим кутом, під яким подумки уявляєте, як повинен повернутися малюнок. За подальшої анімації стане зрозуміло як здійснюється поворот.

Інструмент Масштаб (Zoom tool). Курсор при використанні цього інструменту набуває звичний вигляд лупи з плюсом всередині. Клацання першою кнопкою миші на сторінці збільшує масштаб перегляду документа. Але не в два рази, як зазвичай буває, а на 25 відсотків. Клацання другою кнопкою миші не зменшує масштаб, як хотілося б, а викликає контекстне меню, де найцікавіша для верстальника опція значиться й найпершою - Fit in Window (За розміром вікна). Друга за значенням це Actual Size (Істинний розмір), тобто масштаб сто відсотків.

Використана література

QuarkXPress 5.0. /Под.ред.И.Н.Охотцева. – К.: Век, 2002. – 400 c.

QuarkXPress. Под ред. Охотцева И.Н. – К., 2001. – 368 с.

Блатнер Д. QuarkPress 5. Искусство допечатной подготовки. – DiaSoft, 2002. – 912 c.

Питання для самоконтролю

  1. Для чого призначений інструмент «Вміст»?

  1. Який інструмент призначений для маніпуляції елементів?

  2. Що робить інструмент «Поворот»?

Тема: «Особливості роботи з об’єктами у QuarkXPress».

План

  1. «Content tool» («Інструмент Вміст»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]