Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Макетування газети з використанням майстер – шаблону.

  2. Особливості газетної верстки, основні прийоми верстки.

        1. Макетування газети з використанням майстер-шаблону

Макетом видання називається взаємне розташування елементів макета – колонок , текстових блоків, графічного матеріалу, колірних рішень, а так само колонтитулів , розділових ліній, рамок та інших елементів оформлення.

Макетуванням називається процес взаємної компонування елементів макету з урахуванням балансу, форми, масштабу, пропорційності, кольору й інших факторів, що визначають сприйняття, для досягнення цілі видання.

Макети електронних і друкованих видань мають деякі відмінності, зумовлені їх технологічними особливостями. Так, при сприйнятті друкованого видання, поряд з візуальним, велику роль грає так само тактильне сприйняття – щільність і якість паперу, плетіння й навіть запах.

Для електронних видань, в совою чергу, велике значення має, перш за все, зручність навігації, що вимагає чіткого структурування та організації гіперпосилань.

Стиль оформлення залежить від спрямованості видання - вдалий макет повинен відповідати змісту і забезпечувати цілісність і легкість сприйняття. Сучасні пакети комп'ютерної графіки дозволяють створювати велику кількість різних спец ефектів, але при розробці макету не слід застосовувати всі можливі ефекти в одному документі! Потрібно намагатися якомога краще донести до читача інформацію.

Тому для кожного з умовних типів видання існують певні прийоми макетування. Це не означає, що необхідно завжди суворо дотримуватися правил, однак для розробки хорошого макета не варто нехтувати склалися принципами.

Створення макету - складний творчий процес . Робота над не може вимагати значної кількості часу, а також глибоких знань у галузі дизайну. До розробки макету слід підходити як можна серйозніше, тому що створення гарного макета - це 60% успіху. Саме макет визначає «обличчя» видання, від нього залежать бюджет , терміни підготовки до друку, швидкість і складність верстки, ефективність впливу на споживача і багато інші важливі фактори. Всі вони повинні бути враховані ще на етапі розробки макету.

Використання шаблонів дозволяє значно прискорити процес верстки. При необхідності внести зміни, наприклад, в колонтитул , досить зробити це на шаблонної смузі, після чого на всіх сторінках, до яких був застосований шаблон, зміни будуть внесені автоматично.

Потрібно дотримуватися деяких основних правил макетування:

1. Збирати банк зразків: постійно аналізувати будь-яку дизайнерську роботу, опиняються в полі зору з метою добору вдалих і невдалих рішень і виявлення закономірностей сприйняття візуальної інформації.

2. Складати чіткий план майбутнього видання: необхідно мати чітке уявлення про цілі видання та його головної ідеї, що дозволить створити єдиний стиль оформлення.

3. Уникати складних рішень: дотримуватися принципу «чим простіше, тим краще». Прості макети, як правило, легше читаються і добре сприймаються. Крім того, у разі створення простого макету менше імовірність помилок.

4. Прагнути до досягнення відповідності між формою і змістом документа: пам'ятати про те, що головним завданням є, як можна більш ефективно піднести зміст видання.

5. Враховувати можливості друкарні: на якому обладнанні буде проводитися друк і які прийоми можна застосовувати.

Для будь-якого макета буде бажаною така компоновка, при якій навколо графічних об'єктів, а також між текстовими блоками залишається досить вільного простору. Це підвищує комфортність читання , тому що так читачеві легше концентрувати увагу і простіше орієнтуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]