Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТІ_СВ_ВП-31.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать
  1. Основні елементи заголовка.

Заголовок (заголовна частина) газети складається з декількох основних елементів - це назва газети, слоган (або, як його називали в радянські часи, «постійний заклик»), найменування видавця або вказівки, в чиїх інтересах видається газета, календарних відомостей, порядкового номера, року початку видання, ціни, яка, до речі, може й не бути. Іноді тут же вказують періодичність виходу газети. Газети, відмічені урядовими нагородами, поміщають їх зображення в заголовній частині.

Назва газети зазвичай складається з одного-двох слів і часто має символічне значення («Праця», «Зірка», «Молот» тощо) або вказує на характер видання і коло його читачів («Будівельна газета», «Спортивний вісник»).

Назва газети може бути набором, але в більшості випадків його замовляють дизайнеру і потім поміщають у вигляді векторної графіки. Занадто складний вигадливий малюнок шрифту, вибраний для назви, є незручним, оскільки назва має бути ясна і чітка, а оформлення його не повинно разюче відрізнятися від загального стилю дизайну газети. Крім того, назва газети як малюнком шрифту, так і розмірами повинно виділятися серед інших заголовків першої смуги. Над назвою або під ним розміщують слоган, який в даний час вже може бути відсутнім, хоча в недавньому соціалістичному минулому він був обов'язковим і в переважній більшості газет верстався в один рядок. Слоган зазвичай набирають світлим рядковим або прописним шрифтом простого чіткого малюнка розміром 10-12 пт .При використанні курсиву у назві газети слоган рекомендується для контрасту набирати прямим шрифтом, а при прямому накресленні букв заголовка - курсивним. Слоган зазвичай підкреслюють тонкою прямий лінійкою. Під назвою газети вміщують інформацію, чиїм виданням вона є або для кого призначена. Такі відомості зазвичай набирають в одну або два рядки рядковим або прописним шрифтом 8-10 пт, найчастіше прямого напівжирного накреслення.

Календарні відомості - це зазначення дати випуску: день тижня, число, місяць, рік. До них нерідко приєднують порядковий номер, рік початку видання газети і ціну окремого випуску (необов'язковий елемент). Ці дані можуть бути оформлені двома способами. Перший - оформлення рядком: всі елементи заголовної частини розташовують однієї довгої рядком під назвою газети. Наприклад, у центрі рядка поміщають назва дня, дату, місяць і рік, ліворуч - рік початку видання і порядковий номер (часто він складається з двох частин: номер випуску з початку поточного року, а в дужках - номер за рахунком з початку видання даної газети ), праворуч - ціну окремого випуску. Таку рядок поміщають між двома прямими горизонтальними лініями і ділять короткими вертикальними лінійками на три частини.

Календарні відомості, оформлені рядком, зазвичай набирають шрифтом напівжирного прямого накреслення 8-10 пт. Назва дня тижня іноді виділяють прописним шрифтом того ж кегля або більшим шрифтом, наприклад 12 пт. Другий варіант оформлення календарних відомостей - так званий календарик в рамці з тонких прямих або хвилястих лінійок, що має вигляд листка відривного календаря. Усередині рамки відомості мають у своєму розпорядженні окремими рядками, зазвичай у такому порядку: зверху - номер випуску, набраний шрифтом 8-10 пт, потім - назва дня тижня, прописним шрифтом 10-12 пт; число виділяється великим шрифтом 16-24 пт, під ним ставлять назва місяця, набрана прописним шрифтом 8-12 пт; останнім рядком - рік, для набору якого застосовують шрифт 8-10 пт. Висота календарика повинна приблизно в півтора рази перевищувати його ширину.

Над календариком ставлять вказівка ​​на рік початку видання, під ним - ціну окремого випуску. Цю інформацію набирають рядковим шрифтом світлого або напівжирного накреслення 8-10 пт. Під ціною іноді розміщують дані про періодичність виходу видання (зазвичай це роблять у щоденних газетах).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]