Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальне 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

6.2. Особливості організації навчання в середній школі.

В багатьох країнах світу середня школа (особливо неповна (молодша)) є обов’язковою і триває до 15-16-ти річного віку школярів. Навчання в повній середній триває приблизно до 18 (20) -го віку, тобто загалом 12 (14)років. Тривалість середньої школи в розвинутих країнах (роках, днях, годинах):

Країни

Тривалість повної середн школи (роки)

Тривалість навчальн року (днів)

Тривалість повної середн школи (год)

Австрія

12(13) (4+4+4)

214

10020 – 11420

Англія і Уельс

13 (6+5(4)+2(3))

190

11310

Греція

13 (6+3+3)

175

9000-9760

Іспанія

12 (6+4+2)

175

10200-11000

Ірландія

13 (6+3+3)

199

11300

Ісландія

14 (10+4)

160

9890

Італія

13 (5+3+5)

200

11140-12930

Нідерланди

14(15) (8+3+3)

200

12410

Німеччина

12(13) (4+5+3)

188

9950-11210

Норвегія

14(15) (10+6)

190

10135

Франція

12(13) (5+4+3)

180

10170-11130

Швеція

12 (9+3)

190

8200

Японія

12(13) (6+3+3)

190

10900

Україна

11(12) (4+5+3)

165

7600 - 9000

Тривалість середньої школи зумовлюється:

1. розвитком науково-технічного прогресу;

2. підвищенням вимог суспільства і працедавців до рівня освіченості молоді;

3. жорстка конкуренція на світових ринках праці зумовлює продовження навчання у старшій школі все більшої кількості молодих людей. Якщо в 1995 році в країнах членах ОЕСР кількість 17 річних, що навчались становила 70%, то у 2002 році така частка припадала на випускників старшої школи, а в таких країнах, як: Німеччина, Японія, Угорщина, Польща і ін. – 90%.

Типовий навчальний тиждень – п’ять днів (понеділок-п’ятниця). У деяких країнах навчання триває 6 днів, або школи самостійно вибирають 5 чи 6 днів будуть навчатись (Німеччина, Австрія, Ірландія, Португалія). Заняття переважно розпочинаються о 8-ій годині, тривають до 13-15 год. Тривалість одного заняття від 35 до 60 хвилин. Тривалість канікул від 6-ти тижнів (Німеччина, Англія, Шотландія) до тринадцяти тижнів (Ірландія, Ісландія). Зняття в Європі розпочинаються в середині серпня, на початку та в середині вересня. В грудні-січні двотижневі різдвяні канікули, переважно двотижневими є і пасхальні канікули. В скандинавських країнах і Фінляндії взимку спеціальні канікули для катання на лижах і ковзанах.

Основні цілі середньої школи в зарубіжних країнах:

У світі відсутня єдина модель організації середньої освіти. Вона реалізується у двох варіантах:

Завдання

Ступені середньої школи

Країни

Молодша середня

Старша середня

Перша модель

Забезпечити загальну фундаментальну освіту

+

+

США, Японія, Італія, Іспанія, Греція, Франція, Великобританія, Швейцарія

Початок професійної підготовки, диференціація

+

Друга модель

Забезпечити загальну фундаментальну освіту

+

+

Німеччина, Данія, Австрія, Нідерланди

Початок професійної підготовки, диференціація

+

+

Домінуючою є перша модель, яка реалізує популярну нині ідею, що в період постіндустріального розвитку значно важливішою є широка загальноосвітня підготовка.

Зміст неповної і повної середньої освіти відрізняється в різних країнах світу, але переважно він обіймає такі блоки компетенцій і навчальних дисциплін:

Мистецтво комунікації

Державна мова і література; іноземні мови; медіа навчання;

Математичні науки

Алгебра, геометрія, тригонометрія тощо

Природничі (точні) науки

Біологія, хімія, фізика, астрономія, екологія, наука тощо

Суспільні науки

Історія; економіка, суспільствознавство; громадянознавство; релігія (етика); філософія; географія, соціологія, правознавство; державний устрій (у США).

Мистецтво

Образотворче мистецтво, музика, естетика, дизайн, театр, архітектура, історія мистецтв тощо

Виробництво

Технології, праця, комп’ютер, профорієнтація, домоводство, машинопис, догляд за хворими тощо)

Фізичне виховання і охорона здоров’я

Щорічна кількість вивчення навчальних дисциплін коливається від 5-6 до 15-ти. Менша кількість навчальних дисциплін притаманна для англомовних країн.

Модернізація змісту середньої освіти відбувається двома шляхами:

1. Кількісним збільшенням дисциплін і годин, відведених на їх вивчення (цей шлях не безмежний);

2. Підвищення якості навчального матеріалу (цей шлях перспективний).

Власне з метою поліпшення якості навчального матеріалу здійснюють такі кроки:

- Екологізація знань. Вони мають діяльністнозорієнтований характер. Школярів озброюють з теоретичним і практичним досвідом запобігання порушенню рівноваги екосистем, способам нейтралізації екологічно руйнівних впливів.

- Осучаснення змісту викладання гуманітарних предметів (відхід від „скам’янілості”). Якщо раніше при викладанні художньої літератури акцент робився на класичні твори, то нині на новітні.

- Інтеграція знань у міждисциплінарні блоки переважно природничо-математичного напряму (наука). Так інтегрований курс „Природознавство” в неповній середній школі Норвегії знайомить учнів з 14-ма темами. Серед них: фізичний всесвіт; погода і клімат; життя, спадковість, розвиток; тіло і здоров’я; наші почуття; енергія і природні ресурси; інформація і комп’ютерна технологія; техніка в побуті; побутова хімія тощо.

- Гуманізація і демократизація викладання. Вважається, що опанувавши культурою, мистецтвом, технікою, природою, життєвим середовищем, законами суспільства, релігії та всесвіту особистість підніме власну гідність (що є основою гуманізації та демократизації).

В світі домінує гуманітарна фундаментальна загальна освіта. Яка обумовлена тим, що:

У більшості високорозвинутих країн гуманітарний блок освітніх програм є домінуючим:

Країни

Частка навчального часу (залежно від року навчання)

Англія

36 – 55%

Швеція

35 – 50%

Італія

49,7%

Франція

Старші класи колежу – 62%

США

46 - 50%

Німеччина

Гімназія 58 - 60%

Японія

48%

Середньотатистичні дані показують, що природничо-математичні дисципліни припадає близько 22%, художньо-естетичні – 10%, оздоровчо-трудові – 21%.

- Школярам, крім обов’язкових навчальних дисциплін, пропонуються вибіркові (elective, елективні), які дають можливість, особливо у старшій середній школі, освоювати знання необхідні для майбутньої професії, або для самореалізації. В американських школах таких дисциплін пропонують декілька десятків (основи журналістики, кераміка, створення відео, шкільний хор, спорт (певний вид), бізнес, програма для здібних учнів, риторика, трудове навчання, с\г наука, торгівля, домашня економіка, друкарські та комп’ютерні курси тощо). Навчальний план (розклад) старшої школи США має такий вигляд:

Десятий клас

Одинадцятий клас

Дванадцятий клас

Напрями

Академічний

Загальний

Професійний

Академічний

Загальний

Професійний

Академічний

Загальний

Професійний

1

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

Англ мова*

2

Історія*

Історія*

Історія*

Історія*

Історія*

Історія*

Сус-знав*

Сус-знав*

Сус-знав*

3

Фіз-ра*

Фіз-ра*

Фіз-ра*

Хімія*

4 пред за виб

2 пр за спец*

Фізика*

4 пред за виб

Предм за сп*

4

Усклад курс біолог*

Загал біолог*

3 пред за спец

Тригонометр*

Практика

Іноземна мова*

Практика

5

Геометрія*

2 пред за виб

Іноземмова*

Предм за виб

Предм за виб

Предм за виб

* Вказаний таким чином предмет вивчається 5 годин на тиждень

- Профільне навчання, яке переважно здійснюється за такими напрямами — академічний (гуманітарний, природничо-науковий, соціально-економічний, технічний тощо), загальний, професійний (комерційний, практичний тощо);

- Наявність диференційованого навчання за рівнем трудності (у Великобританії в граматичній школі потоки А, В, С, D) та рівнем вивчення предметів – за стандартними, поглибленими програмами і навіть „просунутими” (рівень навчання першого курсу вищого навчального закладу).

Для неповної і повної середньої шкіл Заходу характерно:

- Зростання кількості років навчання в середній школі (до 14 років) і пізнє її закінчення (у 18-20 років);

- Перевага в старшій школі надається професійно-технічному напряму старшої середньої освіти (на цей напрям припадає більше 55% кількості учнів, решта на академічний).

- Жорсткий розподіл між академічним і професійним напрямами навчання (перехід з одного до іншого був неможливим) замінено тенденціями інтеграції загальної і професійної освіти (можливість отримати вищу освіту).

- Молодша і старша середні школи можуть бути єдиними (Іспанія, Ісландія, Португалія, Швеція, Фінляндія), але переважно відокремлені (США, Італія, Франція. Греція, Норвегія, Німеччина і ін.)

- Наявність інтегрованих навчальних предметів, які поєднують природничі, математичні, суспільствознавчі науки.

- Наявність у старшій середній школі спеціалізації та різнорівневого (модульного) навчання.

- Поширення професійної підготовки в умовах середньої школи. Залучення працедавців до розробок навчальних програм середньої школи (Данія, Фінляндія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія). Можливість отримати професійну підготовку паралельно з середньою освітою (Франція, Швеція, Швейцарія). Так звана дуальна освіта Німеччини. Випускники середньої школи отримують професійну підготовку і отримують атестати зрілості, що дають можливість продовжувати навчання у ВНЗ (вищих професійних школах).

- Наявність консультативних служб в школах, які допомагають учням у виборі предметів уподобань, майбутньої професії, складання розкладів індивідуального навчання.

- Залучення старшокласників до так званої суспільної роботи, особливо в англосаксонських країнах. Так, в багатьох округах США, для отримання атестату про закінчення середньої школи вимагається 60 і більше годин суспільної праці на користь середовища (консультування молодших школярів, праця в будинках опіки, лікарнях тощо). Аналогічне практикується в Канаді, Нідерландах (30-40 годин).

- В більшості країн світу після закінчення неповної середньої школи випускники отримують свідоцтва (атестати). Так у Великобританії в граматичній школі видається свідоцтво про загальну освіту звичайного рівня, тобто атестат зрілості нижчого ступеня, який дає право здобувати робітничу кваліфікацію. Після закінчення вищої середньої школи і виконання вимог учні отримують атестати, які дають змоги поступати у ВНЗ.

- Високі вимоги до вчителів середньої школи. Як правило, додатково до отриманого у ВНЗ диплому, вони повинні мати ще сертифікати, ліцензії тощо, які видаються за певних виконаних умов (США – портфоліо).