Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальне 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

4.3. Роль і місце приватних освітніх закладів в сучасних освітніх системах.

Крім потужної системи державної освіти в усіх країнах світу існує приватний сектор освіти. За даними ЮНЕСКО, кількість приватних навчальних закладів в світі постійно зростає, в них навчається приблизно 10-15 % всіх учнів (шкіл від 5% до 20 %). Частка приватних шкіл у провідних країн світу становить:

Країни

Великобританія

США

Франція

Японія

Індія

Україна

10%

12%

20%

28 %

60%

0,7 % (0,2% учнів)

Причини зростання кількості приватних шкіл:

Як правило держави всіх країн світу підтримують існування приватної освіти, як шкільної, так і вищої. Це зумовлюється тим, що приватна освіта має ряд позитивних сторін. Зокрема приватні заклади:

- Задовольняються потреби громадян країни в здобутті середньої і вищої освіти

- Безкоштовно для держави забезпечують здійснення обов‘язкової освіти, готують професійні кадри;

- Створюють робочі місця для вчителів і викладачів;

- Самостійно ремонтують орендовані площі;

- Вкладають кошти в розробку освітніх технологій (оскільки конкуренція змушує шукати шляхів підвищення результативності освіти).

- Створюють здорову конкуренцію для державних закладів освіти.

В країнах Заходу приватними школами (недержавними) називають ті освітні заклади, які переважно не забезпечуються та не контролюються (частково або повністю) державними структурами управління. Хоча в юридичному плані більшість країн схиляється до того, щоб трактувати приватними лише ті заклади, які у фінансовому відношенні є повністю незалежними від держави, насправді існує багато типів недержавного сектору, які отримують різноманітні субсидії від держави.

В світі засновниками, організаторами і фундаторами приватних шкіл є:

Урядова підтримка приватної освіти проявляється, як правило, такими способами:

Приватна система освіти має давні традиції. Основи організації її діяльності були закладені більше 200 років тому і продовжують розвиватись і видозмінюватись.

У даний час виділяють різні типи приватних шкіл за такими критеріями:

Типи приватних шкіл:

- За освітнім призначенням: дошкільні, початкові, середні, вищі;

- За змістом навчання: академічного спрямування, спеціальні (розвитку здібностей – художніх, спортивних, точних наук тощо); релігійні (мусульманські, іудейські – на релігію відводиться від 6 до 13 годин на тиждень), звичайного рівня для подолання скулофобій;

- За місцем розташування: інтернатні (пансіонні) за містом; денного перебування (в межах міста, селища);

- За розміром оплати: з символічною оплатою (Індія, Танзанія); середньо і високо оплатні (елітні школи) – у Великобританії – паблік скулз (від 8-ми до 20,5 тис. фунтів стерлінгів на рік), у США – незалежні школи (10-25 тис. дол.. на рік), в Швейцарії – школи-пансіони (до 50 тис. дол. на рік), в Німеччині – школи-інтернати – (10-22 тис євро на рік) Елітні школи прекрасно оснащені (комп’ютерне забезпечення, лабораторії, спортивні зали, корти тощо), наповнюваність класів у 2-3 рази менша ніж у державних школах;

- За часом створення: старі з давніми історичними традиціями у Великобританії – паблік скулз Ітону (1441 р.), Вінчестеру (1571 р.), Регбі, Харроу, Гордон-стаун (засобами виховання є командний спорт, система старшинства в домах, „феги”, загартування: „вихованці ходять в шортах і приймають холодний душ навіть взимку, коли скрізь лежить сніг. Вікна в спальнях (які ніколи не отоплюються) тримають цілий рік відчиненими, і нікому не дозволяється накриватись більше ніж двома тонкими ковдрами”, девізом багатьох елітних шкіл може бути вислів: “Чим гірше харчування, тим краще виховання”.) Ітонська школа виховала 18 прем’єр-міністрів Великобританії. У США – незалежні школи Академії Філіпса в Андовері (1778 р.) і в Екситері (1783 р.), школа Хілла (1851 р.) і ін. Нові, що відповідають потребам сучасного життя.

- За особливістю створення: общинні (етнічні, територіальні); конфесійні (світових і національних релігій) – їх частка сягає від 70% до 95 % приватних шкіл; для дітей афро азійського походження; Вальдорфські (засновниками є батьки); інтернаціональні школи (можливість за кордоном здобувати національну освіту і документ про закінчення школи).

- За статтю школярів: окремі для дівчат і хлопців, спільного навчання.

Великого значення в приватних школах (особливо престижних) надають відбору педагогічних кадрів.

Особливі характеристики приватної освіти Японія:

- Престижні приватні заклади мають вигляд начальних комплексів (дитячий садочок, школа, університет);

- Приватні школи “дзюку” (юку, єбіко тощо), які здійснюють репетиторську підготовку до екзаменів. Такими школами охоплено 15% учнів початкової, 50% неповної і майже 100% старшої середньої школи. Навчання відбувається у святкові, канікулярні і вихідні дні.