Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальне 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Рідна мова

Під час вивчення цього навчального предмету основна увага приділяється набуттю учнями навичок читання. Особливо цінується динамічне читання. Вважається, що неуспішність учня в школі на 30% визначається відсутністю в дитини задовільних навичок читання.

Читанню навчають в підготовчих класах (класах для малюків). В англомовних країнах навчають читати методом „цілих слів” (спеціальні тексти, де слова повторюються (для розпізнавання), тому тексти часто штучні.

Усне мовлення розвивається (Англія, США) шляхом спілкування з дітьми, бесід, розповідей дітей, драматургії, сюжетних ігор (розмови по телефону, перегляду мультфільмів, телепередач, обговорення).

Вироблення творчих письмових навичок переважає у Франції (метод Жакото), де за допомогою письмових вправ в кожної дитини формують уміння писати грамотний і зрозумілий твір. Більше уваги приділяють скоропису, а не почерку (крім Японії, де цінується майстерність і краса написання ієрогліфів), хоча уявлення про каліграфічне письмо дають скрізь.

Математика

Основна мета: оволодіння 4-ма математичними діями для практичного спрямування (обрахунок сімейного бюджету, покупок тощо). У деяких країнах, наприклад у Францї, цей навчальний предмет називається „рахунок і поняття про систему мір”. На рівень об рахункових умінь учнів впливає наявність і можливість постійного використання калькуляторів, комп’ютерів. Тому усне обчислення у високорозвинутих країнах знаходиться на низькому рівні.

Суспільствознавство

Ознайомлення дитини з мікросвітом, що її оточує у такій послідовності: з сім’єю, школою, містом, країною, короткі розповіді з історії (про королів, війни, інші знаменні події, державні свята). У цих заняттях може використовуватись:

- ліплення

- малювання з суспільствознавчим спрямуванням.

- співи

- музика

В Німеччині такий навчальний предмет називається краєзнавством. Він знайомить дітей з рослинним і тваринним світом, кліматом, господарською діяльністю людей. Вони вчаться читати карти, ведуть календар погоди, разом з тим значна частина часу відводиться на малювання, співи тощо. Подібним інтегрованим курсом в першому і другому класах початкової японської школи є „сейкацука”, що дослівно перекладається як „предмет про життя”, або „життєзнавство”.

Природознавство

Знайомство з живою та неживою природою. Вивчення будови Землі, космосу, людини. Мета: навчити дітей спостерігати. У Франції такий курс називається „вправи і спостереження”. Учні займаються з піском, глиною, деревом, ставлять досліди, розробляють плани охорони природи.

Праця і предмети естетичного циклу

Вплетені в різні проекти утилітарного значення (розвиток конструювання, виготовлення відкриток, макетів, ляльок, працюють з картоном, папером, різними тарними упаковками). Виготовляють сувеніри. Музика, співи, малювання переплетені і розвивають емоційну сферу дитини. Ці заняття мають дозвіллєвий характер. Але в деяких країнах предметний характер. В Франції, Японії, Німеччині навчають нотній грамоті, грі на музичних інструментах, існують шумові оркестри. На папері, глині діти творять все, що як їм подобається. В Японії існує система іроритай, під час вивчення якої учні опановують детальним знанням кольористики. Починаючи з молодших класів і до закінчення неповної середньої школи учні вивчають і розпізнають (безпомилково називають) 24 основних кольори і 10 відтінків кожного з них. Популярними в країнах Заходу є ритмічні танці, подібні до аеробіки чи шейпінгу.