Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 17. Апеляціне оскарження.

Лекція (2 години)

Сутність і значення стадії апеляційного оскарження рішень і ухвал.Право апеляційного оскарження. Суб’єкти права оскарження. Об’єкт оскарження. Порядок і термін апеляційного оскарження. Межі розгляду справи апеляційним судом. Процесуальний порядок і терміни розгляду справ апеляційним судом. Повноваження апеляційного суду. Ухвали, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду. Ухвала та рішення апеляційного суду. Їх значення і зміст. Проголошення рішення та ухвали апеляційним судом. Законна сила рішення та ухвали апеляційного суду.

Практичне заняття (2години).

1. Розгляд теоретичних питань.

1.Сутність і значення стадії апеляційного оскарження рішень і ухвал.

2.Право апеляційного оскарження. Суб’єкти права оскарження. Об’єкт оскарження. Порядок і термін апеляційного оскарження.

3.Межі розгляду справи апеляційним судом. Процесуальний порядок і терміни розгляду справ апеляційним судом.

4.Повноваження апеляційного суду.

5.Ухвали, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду.

6.Ухвала та рішення апеляційного суду. Їх значення і зміст. Проголошення рішення та ухвали апеляційним судом. Законна сила рішення та ухвали апеляційного суду.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за однією із тем:

1.Порядок прийняття апеляційної скарги до розгляду.

. 2. Наслідки розгляду судом апеляційної інстанції скарги на ухвалу суду першої інстанції.

2. Завдання для самостійної роботи.

Скласти проект апеляційної скарги

3. Перевірка знань студентів у формі тестування.

Методичні вказівки до вивчення питань теми:

Для контролю за діяльністю судів та виправлення помилок, яких вони припустилися при розгляді конкретних справ, у цивільному процесі існують такі форми перевірки законності та обґрунтованості судових рішень: 1)перегляд судових рішень та ухвал, що не набрали законної сили (апеляційне провадження); 2)перегляд судових актів, які набрали законної сили (касаційне провадження). Крім того, що означені форми перегляду судових рішень є заходами зі здійснення контрольної функції суду в системі цивільної юрисдикції, вони також виступають додатковими процесуальними гарантіями захисту прав та законних інтересів суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин.

Особливість апеляційного провадження полягає передусім у тому, що оскарженню підлягають судові рішення, які не набрали законної сили.

Задача 1.

Якименко подав апеляційну скаргу, в якій вимагав скасувати рішення суду про стягнення з нього 1 700 гривен на користь маслозаводу. Він зазначив, що суд першої інстанції грубо порушив його процесуальні права: його не було повідомлено про день слухання справи, подане ним письмове клопотання про допит двох свідків суд залишив без відповіді. Крім того, при ознайомленні після розгляду справи з документами бухгалтерії маслозаводу, Якименко знайшов три пропущені накладні, прийняття до уваги яких значно б зменшило суму стягнення.

Чи можуть подаватися нові матеріали до апеляційного суду? Як повинен діяти в такому випадку апеляційний суд?

Задача 2.

В апеляційній скарзі позивач просив викликати до апеляційного суду свідків і допитати їх, оскільки суд першої інстанції відмовився це зробити. Позивач посилався на те, що цим свідкам відомі дуже важливі для правильного вирішення справи обставини.

Як повинен діяти суд апеляційної інстанції? Чи підлягає клопотання позивача задоволенню?

Задача 3.

У понеділок Бабенко звернулася з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції. Суд в її прийнятті відмовив, посилаючись на те, що встановлений законом строк на звернення закінчився в суботу.

Визначте правильність відмови.

Джерела, рекомендовані до заняття:

Нормативні акти:

1.Цивільний процесуальний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 08.10.2004 - 2004 р. - № 40, / 40-42 /, Ст. 1530, Ст. 492.

2. Про судоустрій і статус суддів. Закон України від 07.07.2010. № 2553-VI.

3. Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку. Постанова Пленуму Верховного суду України від 24.12.2008 р. № 12. – 2008. - № 11.

4. Про прокуратуру. Закон України //Відомості Верховної Ради України. – 1991. № 53. – Ст. 793.

Спеціальні джерела до теми:

1.Бородін М.М. Оскарження і розгляд цивільних справ у порядку апеляції (судова практика) // Судова апеляція. – 2005. - № 1. – С. 111-120;

2.Борисова Е.Е. Апелляция в гражданском (арбитражном) процессе. /Е.А. Борисова. – 3е изд., перераб. и доп. – М.: Городец, 2008.

3.Гражданский процесс Украины / Под ред. Ю.С. Червонного. – К.: Истина, 2006. – 400 с.;

4. Гузь Л.Е. Апелляционное и кассационное производство. Теория, проблемы и практика применения судами первой, апелляционной и кассационной инстанции. /Л.Е. Гузь. – харьков: Харьков юрид., 2003.

5.Захаров Д.О. Сутність апеляційного провадження і проблема визначення меж судового розгляду в апеляційному суді // Проблеми законності. – Х., 2003. – Вип. 64. – С. 169-175;

6.Мірошников І.Ю. Перегляд рішень суду в апеляційному порядку // Проблеми законності. – Х., 2003. – Вип. 61. – С. 204-208;

7.Трач О. Апеляція – повторний розгляд справи чи перевірка рішень, ухвал суду першої інстанції? // Проблеми державотворення і захисту прав людини в Україні. – Львів, 2003. – С. 308-309;

8.Чернушенко Є.А. Апеляційне оскарження судових рішень у цивільному процесі на українських землях // Судова апеляція. – 2005. – № 1. – С. 84-98.

9.Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник / За заг. ред. С. С. Бичкової. – К.: Атіка, 2006. – 384 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]