Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 16: окреме провадження.

Лекція (4 години)

Поняття і сутність окремого провадження. Відмінність окремого провадження від позовного та наказного провадження. Порядок розгляду справ окремого провадження. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності. Визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою. Усиновлення. Встановлення фактів, що мають юридичне значення. Відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі. Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність. Визнання спадщини відумерлою. Надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Обов’язкова госпіталізація до протитуберкульозного закладу. Розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Практичне заняття (2години).

        1. Розгляд теоретичних питань.

1.Поняття і сутність окремого провадження. Відмінність окремого провадження від позовного та наказного провадження.

2.Порядок розгляду справ окремого провадження.

3.Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

4.Надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

5.Визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою. Усиновлення.

6.Встановлення фактів, що мають юридичне значення.

7.Відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника та векселі.

8.Передача безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

9.Визнання спадщини відумерлою.

10.Надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

11.Обов’язкова госпіталізація до протитуберкульозного закладу.

12.Розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за темою:

1.Спільні риси справ окремого провадження

2. Завдання для самостійної роботи.

3. Перевірка знань студентів у формі тестування.

Методичні вказівки до вивчення питань теми:

У частині 1 ст. 234 ЦПК дається визначення окремого провадження як виду непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Особливістю окремого провадження, як випливає із ч.1 ст. 234 ЦПК, є те, що в ньому розглядаються справи про підтвердження наявності абр відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особа або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Для справ окремого провадження характерна безспірність предмета судового розгляду. І це є загальною ознакою всіх справ. В окремому проваджені функція суду зводиться до підтвердження наявності факту, про встановлення якого просить заявник.

Справи окремого провадження розглядаються судами по загальним правилам позовного провадження з особливостями, встановленими процесуальним законодавством.

Перелік справ окремого провадження, наведений у ст.. 234 ЦПК, визначається досить специфічно. Він дається начебто вичерпно, але відповідно до ч.3 ст. 234 ЦПК у порядку окремого провадження розглядаються також інші справи у випадках, встановлених законом, однак, на відміну від названих у законі справ, процедура їх розгляду Кодексом не визначається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]