Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

2. Перевірка знань студентів у формі тестування.

3. Вирішить задачі.

Задача 1.

З гардеробу інституту була вкрадена чоловіча куртка, яка належала Вороніну. У відшкодування пропажі адміністрація інституту сплатила потерпілому 1753 грн. Через два місяці куртка була найдена у Спиридонова. Останній повернути її відмовився, пояснивши, що цю куртку він придбав у комісійному магазині.

Куртку в комісійний магазин здав Антонов.

Хто, до кого і з якими вимогами може подати позов?

Чи можлива участь у справі Антонова?

Задача 2.

Яковлєва подала позов про виселення з квартири через неможливість спільного проживання свого сусіда Громова. Довідавшись про це, у суд з'явилася дружина Громова. Громова попросила ознайомити її з матеріалами справи, заявивши, що хоче вступити в процес як третя особа на стороні відповідача.

Чи підлягає задоволенню її прохання?

Задача 3.

Копильцова працювала в бухгалтерії тресту їдалень касиром. Наказом директора тресту їдалень Кудряшова, вона була звільнена від роботи на підставі невиконання своїх обов'язків. Вважаючи звільнення незаконним, Копильцова звернулася в суд з позовом про поновлення її на колишній посаді. При цьому вона вказала, що причиною звільнення послужило неприязне відношення до неї з боку Кудряшова, на адресу якого вона неодноразово виступала з критикою на зборах. Копильцова також просила стягнути 335 грн. за 7 днів вимушеного прогулу.

У судовому засіданні була встановлена незаконність звільнення позивачки. Київський районний суд м. Одеси визнав винним Кудряшова в цьому звільненні і виніс рішення - позов Копильцової цілком задовольнити. У резолютивній частині судового рішення зазначено: «Відновити Копильцову на посаді касира тресту їдалень. Стягнути з Кудряшова 335 грн. на користь Копильцової». Кудряшов у судове засідання не викликався.

Які помилки допущені судом при вирішенні справи?

Задача 4.

Захаров Ю.І. за рішенням Суворовського районного суду м. Одеси виплачує аліменти на користь Захарової А.М. на виховання трьох дітей у розмірі 1/2 частини зарплати. Яковлєва З.С., з якою він перебуває у фактичному шлюбі в даний час, звернулася в суд з позовом про стягнення аліментів із Захарова на виховання двох дітей, батьком яких в органах РАЦСу записаний відповідач.

Дана справа розглядалась без повідомлення Захарової А.М. і суд позов Яковлєвої задовольнив.

Які помилки допущені судом при розгляді справи?

Задача 5.

У Малиновський районний суд м. Одеси звернулася Герасімова, верстатниця Одеського держпромкомбінату, з позовом про поновлення на роботі і стягнення заробітної платні за один місяць вимушеного прогулу. У позовній заяві вона вказала, що звільнена з роботи директором держпромкомбінату Бурдиним за скороченням штатів. Звільнення її не було погоджено з місцевим комітетом профспілкової організації, крім цього вона вагітна (тривалість 3 місяці). Одночасно вона просила притягнути Бурдиного до матеріальної відповідальності.

Вкажіть з чиєї ініціативи й у якому порядку Бурдиний може бути притягнутий до матеріальної відповідальності.

Джерела, рекомендовані до заняття:

Нормативні акти

1.Цивільний процесуальний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 08.10.2004 - 2004 р. - № 40, / 40-42 /, Ст. 1530, Ст. 492.

2.Цивільний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 03.10.2003 – 2003. - № 40. – Ст. 356.

3.Житловий кодекс України //Відомості Верховної Ради УРСР вiд 12.07.1983 - 1983 р., № 28, стаття 573.

4.Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» від 12 червня 2009р. № 5;

Спеціальна література

  1. Аргунов В. Н. Об основаниях участия в гражданском процессе третьих лиц без самостоятельных требований // Сов. юстиция. 1983, № 23.- С.30

  2. Кнышев В., Тружников Н. Привлечение в процесс третьих лиц по делам о восстановлении на работе // Сов. юстиция. 1982, № 14. – С.20.

  3. Шакарян М.С. Третьи лица, не заявляющие самостоятельных требований на предмет спора // Сов. юстиция. 1966, № 19. – С. 19.

  4. Штефан М.Й. Підприємство і правосуддя. – К., 1992. – С. 31.

  5. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: академічний курс: підручник /М.Й. Штефан. – К.: Ін Юре, 2005.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]