Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП-ТЕМА 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.07.2019
Размер:
55.81 Кб
Скачать

5

Тема 5: правові наслідки порушення зобов’язання.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Практичне заняття (2 години)

План заняття.

I. Розгляд теоретичних питань

  1. Загальна характеристика правових наслідків порушення зобов’язання.

  2. Поняття та характерні ознаки цивільно-правової відповідальності.

  3. Принципи цивільно-правової відповідальності.

  4. Види цивільно-правової відповідальності.

  5. Умови цивільно-правової відповідальності.

  6. Форми цивільно-правової відповідальності.

  7. Умови звільнення від цивільно-правової відповідальності.

II. Перевірка знань студентів у формі тестування

III. Розв’язання задач

Задачі

Задача 1

Мискін придбав у техномаркеті телевізор. Співробітники магазину здійснили доставку товару додому покупцеві. Через півгодини після включення телевізор вибухнув, в результаті чого Мискін отримав опіки та поранення і протягом місяця перебував на стаціонарному лікуванні в лікарні. Крім того, пожежею були повністю знищені віконні штори, килим, бібліотека, а також зіпсовані імпортні меблі, що стояли в кімнаті.

Повернувшись додому після лікування, Мискін дізнався, що в результаті проведення експертизи було встановлено наявність у придбаному телевізорі виробничого недоліку, котрий викликав самозапалення телевізора. Збитки, завдані Мискіну, з урахуванням втрати середнього заробітку за час лікування, витрат на посилене харчування, а також ремонту кімнати та вартості майна, що згоріло, склали 21500 грн.

Мискін звернувся до суду з позовом про стягнення з техномаркету завданих збитків.

Завдання: Визначити підстави, вид цивільно-правової відповідальності, а також суб’єктний склад правовідносин відповідальності.

Задача 2

За необачності 12-річного Ігоря Волкова відбулася пожежа, внаслідок якої згоріли чотири особистих гаражі, в тому числі гараж, автомобіль та інше майно подружжя Воробйових. З’ясування обставин справи показало, що власник одного із гаражів, що згоріли, Кузнова, від’їжджаючи у відпустку, довірила свій гараж, в якому утримувалися кролі, а також зберігалися мопед та легкозаймисті речовини, Ігорю Волкову, щоб він за її відсутності годував кролів. За спроби завести мопед, що належав Кузновій, від іскри спалахнув бензин, котрим були облиті двері та підлога гаража, що й призвело до пожежі. Усім постраждалим, а також батькам Ігоря Волкова було відомо, що він буває в гаражі Кузнової.

Подружжя Воробйових пред’явили позов до батьків Ігоря Волкова про відшкодування завданих їм збитків. Суд позов задовольнив у повному обсязі.

Завдання: Визначити підстави, вид цивільно-правової відповідальності, суб’єктний склад правовідносин відповідальності, форму вини суб’єкта відповідальності.

Задача 3

Черякіна було збито електровозом за спроби перебігти через залізничні колії. Від отриманих травм він помер. Оскільки призначена його вдові пенсія не компенсувала повністю завданого збитку, вона звернулася до суду з позовом до залізниці. Суд встановив, що Черякін спромагався сісти на електропоїзд, котрий неочікувано зупинився не там, де звичайно проходила посадка пасажирів. Оскільки тривалість стоянки потягу склала лише дві хвилини, це викликало поспіх пасажирів.

Черякін не скористався пішеходним мостом через залізничні колії, а необачно став перебігати залізничні колії, що здавалися йому вільними, й був збитий маневровим електровозом. Управління залізниці проти позову заперечувало, посилаючись на те, що електровоз, котрий збив потерпілого, прямував до локомотивного депо сусідньої залізниці, до якого він був приписаний і яке, будучи його власником, повинно бути залученим до участі в справі в якості відповідача.

Питання: Хто буде виступати в якості суб’єкта відповідальності? Чому?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]