Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП-2012-ТЕМА 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
82.94 Кб
Скачать

8

Тема 3. Забезпечення виконання зобов’язань

Практичні заняття (4 години)

Заняття № 1 (2 години)

План заняття.

I. Розгляд теоретичних питань

  1. Поняття, загальна характеристика та види способів забезпечення виконання зобов’язань.

  2. Співвідношення понять «способи забезпечення виконання зобов’язань» та «забезпечувальні обтяження».

  3. Поняття, предмет, форми та види неустойки.

  4. Розрахунок розміру неустойки.

  5. Поняття та правова природа поруки. Договір поруки.

  6. Гарантія як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.

  7. Завдаток як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.

II. Перевірка знань студентів у формі тестування

III. Розв’язання задач Заняття № 2 (2 години) План заняття.

I. Розгляд теоретичних питань

  1. Поняття, правова природа та предмет застави.

  2. Підстави виникнення застави. Загальна характеристика договору застави.

  3. Види застави (загальна характеристика).

  4. Іпотека як вид застави.

  5. Особливості застави майнових прав.

  6. Особливості застави цінних паперів.

  7. Загальні положення щодо звернення стягнення на предмет застави та реалізації предмета застави.

  8. Припинення права застави.

  9. Притримання як спосіб забезпечення виконання зобов’язань.

II. Перевірка знань студентів у формі тестування

III. Розв’язання задач Задачі

Задача 1 (до заняття № 1)

29.04.2010 р. ТОВ «Аврора» (Продавець) і ТОВ «Фенікс» (Покупець) уклали договір поставки партії меблів на суму 200 тис. грн. Покупець здійснив передплату всього товару у повному обсязі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Продавця. Термін поставки – 20.05.2010 р. Договором було встановлено, що у разі порушення термінів поставки Продавець сплачує Покупцеві неустойку у розмірі 1% від ціни порушеного обов’язку за кожний день прострочення.

У зазначений термін на склад Покупця було доставлено лише частину меблів на суму 50 тис. грн. Інша частина взагалі не була поставлена. Наступного дня Покупець звернувся до Продавця з вимогою про негайне виконання зобов’язання або повернення 150 тис. грн. Однак Продавець заявив, що зараз виконати зобов’язання не може, оскільки у нього не працює устаткування з причини пошкодження електричних мереж ураганом, який пройшов по місцевості, де розташоване підприємство Продавця. Гроші він також повернути не може, оскільки більшу частину витратив на придбання матеріалів для виготовлення меблів за цим договором. Покупець погодився відстрочити термін виконання на 2 місяці. Але і через 2 місяці Продавець не виконав свого обов’язку. Покупець звернувся з позовом до господарського суду.

Питання: Яке рішення має ухвалити господарський суд?

Задача 2 (до заняття № 1)

Левшенков та Ананьєв, котрий мав дачу на праві власності в селі Семенівське, 20 квітня 2007 р. в усній формі домовилися про те, що Ананьєв здасть в оренду Левшенкову кімнату та віранду з меблями та постільними речами на період з 15 травня по 15 вересня 2007 р., а Левшенков зобов’язується сплатити за користування майном відповідну плату. До того ж Левшенков вручив Ананьєву 200 грн., зазначивши, що це завдаток. Про отримання зазаначеної суми Ананьєв видав Левшенкову розписку. Правочин було вчинено в присутності свідків – Євсєєва та Іванушкіна, котрі також хотіли зняти дачу в цьому населеному пункті.

Розраховуючи на досягнуту домовленість, Левшенков замовив вантажне таксі з вантажником і приїхав з родичами в село Семенівське. Однак кімната та віранда були вже зайняті сім’єю Закурдаєва, котрий запропонував Ананьєву вдвічі більшу орендну плату, і Левшенкову довелося на цьому ж таксі повернутися до міста.

Наступного дня Левшенков висунув вимогу, щоб Ананьєв сплатив йому 200 гривень і відшкодував витрати, пов’язані з оплатою таксі в обидва кінці та послуг вантажника. Ананьєв відмовився виконувати вимоги Левшенкова, заявивши, що оскільки вони не оформили договір належним чином, він є недійсним, а таксі не підлягає оплаті, оскільки у Левшенкова є власний автомобіль і він цілком міг приїхати на ньому. Левшенков звернувся з позовом до суду.

Питання: Яке рішення, на ваш погляд, має ухвалити суд?

Задача 3 (до заняття № 2)

Подружжя Іванових мало потребу в коштах для завершення будівництва дачі. Необхідну суму Іванов отримав у банку, оформивши кредитний договір на своє ім’я у встановленому порядку. На забезпечення належного виконання договірного зобов’язання Іванов передав у заставу банку свій житловий будинок. Вартість заставленого майна була визначена в розмірі одержаної за кредитним договором суми. Іванов прострочив повернення боргу. Банк продав будинок Іванова Степанову за ціною, що перевищила розмір боргу Іванова. Дружина Іванова, дізнавшись про те, що відбулося, звернулася до суду з вимогою визнати договір застави житлового будинку недійсним як укладений без її згоди.

Питання: Чи правомірні вимоги дружини Іванова? Чи правомірні дії банку? Який порядок звернення стягнення на заставлене майно встановлено чинним законодавством України?

Задача 4 (до заняття № 2)

10.06.2003 р. Сільськогосподарський риболовний виробничий кооператив (далі – Кооператив) і Акціонерний комерційний банк (далі – АКБ) уклали кредитний договір N 26.

11.06.2003 р. між Кооперативом і АКБ було укладено договір застави на забезпечення виконання Кооперативом кредитного договору N 26 від 10.06.2003 р.

Згода на укладення кредитного договору та договору застави з визначенням конкретного переліку майна (зокрема: суден "Нахімовець" та "Леонід Бойчевський") з боку Кооперативу була надана загальними зборами Кооперативу від 30.05.2003 р. (як обов'язкова умова ст. 19 Статуту кооперативу, відповідно до якої питання відчуження майна є виключною компетенцією загальних зборів кооперативу).

17.09.2004 р. між Кооперативом та АКБ був укладений договір про внесення змін до договору застави, укладеного 11.06.2003 р. Зокрема сторони домовились, що право власності на предмет застави переходить до заставодержателя в рахунок виконання кредитного договору.

22.09.2004 р. між АКБ та ТОВ “Веста” було укладений договір купівлі-продажу суден, ціна яких відповідає ціні, визначеній договором застави: судно “Нахімовець" — 350 000 грн., судно “Леонід Бойчевський" — 250 000 грн.

Питання: Положення яких нормативно-правових актів регулюють зазначені суспільні відносини? Які норми права і ким були порушені? Яке рішення може ухвалити господарський суд у разі звернення потерпілої сторони з позовом?

Примітка: Відсутність вказівки на певні факти означає, що вони не мали місця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]