Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

4. Вирішить задачі.

Задача 1.

Гараєва подала позов проти Гараєва про розділ майна, нажитого в період спільного подружнього життя. Після прийняття справи у провадження суду по підсудності, суддя, довідавшись, що Гараєв є близьким родичем державного виконавця, який працює в даному районі, у стадії підготовки справи до судового розгляду заявив собі самовідвід. В ухвалі, винесеній особисто, він мотивував самовідвід тим, що з державним виконавцем вони знаходяться в неприязних відносинах, тому справа підлягає направленню для розгляду в сусідній місцевий суд.

Чи правомірні підстави відводу?

У якому порядку вирішуються відводи? Чи правильно поступив суддя?

Задача 2.

При розгляді справи по позову Васяєвої І.В. до Кулешова В.І. про виселення, після пояснювання сторін і допиту свідків, в суд надійшло повідомлення, що у судді тяжко захворіла дитина. Головуючий оголосив перерву на дві години. Під час перерви він розглянув і вирішив іншу нескладну цивільну справу. Після перерви суддя продовжив дослідження доказів, допитав ще одного свідка, дослідив письмові докази.

Після дебатів сторін суд віддалився в дорадчу кімнату і ухвалив рішення, яким в позові відмовив.

Чи допущені при розгляді справи які-небудь порушення закону ?

Задача 3.

Безюк В.П. звернувся до суду з позовом про стягнення з Малініна Р.С. 15 тис. грн. у відшкодуванні витрат, понесених у зв'язку з ремонтом автомашини «Жигулі», що належить йому, пошкодженої при зіткненні на трасі Київ-Одеса з автомашиною «Волга» з вини її власника Малініна Р.С.

Розгляд справи три рази відкладався через неявку в судове засідання відповідача Малініна Р.С, хоча, як видно з корінців повісток з розписками відповідача, він завжди сповіщався про місце і час слухання справи належним чином. У четвертий раз розгляд справи було призначено на 17 березня 2010 р., але відповідач знов не з'явився. Суд, обговорюючи питання про можливість розгляду справи у відсутність Малініна Р.С, дійшов висновку, що справа може бути розглянута без нього. При цьому суд вказав, що раніше відповідач неодноразово не з’являвся в суд без поважних причин, а в даному випадку, хоча корінця повістки з розпискою відповідача, підтверджуючої його сповіщення про місце і час судового розгляду, не має, його також слід вважати сповіщеним, оскільки йому був направлений лист, в якому пропонувалося повідомити причини неявки і в кінці було вказано, що в четвертий раз розгляд справи відбудеться 17 березня 2010 р. о 10 годині.

Адвокат, який представляє інтереси позивача, заявив клопотання і просив оголосити перерву на один день і доставити відповідача приводом в зал судового засідання.

Суд виніс ухвалу про розгляд справи у відсутність відповідача.

Розглянувши справу по суті, суд позов задовольнив.

Вкажіть, чи відповідають закону ухвала суду і клопотання адвоката? Чи є підстави для скасування судового рішення.

Задача 4.

Назарова звернулася в суд з позовом до Ігошина про встановлення батьківства і про стягнення аліментів на утримання дитини. У зв'язку з тим, що відповідач проживає в іншій місцевості, він був допитаний за дорученням суду, що прийняв позовну заяву, іншим судом за місцем його проживання. З протоколу допиту вбачалося, що відповідач позов не визнає. Одержавши протокол допиту, Миргородський місцевий суд міста Житомира справу призначив до слухання. Причому розгляд справи пройшов у відсутності і без повідомлення відповідача про час судового засідання. Позов був задоволений.

Чи вірно поступив суддя, доручивши допит відповідача іншому суду?

Чи вправі він був розглянути справу у відсутності відповідача?

Задача 5.

Норміровщица Попова В.І. наказом адміністрації підприємства звільнена з роботи по скороченню штатів. Вважаючи звільнення незаконне, вона звернулася до суду з позовом про встановлення на роботі. В обгрунтування своїх вимог позивачка вказала, що адміністрація при її звільненні не врахувала, що вона має переважне право залишитися на роботі, оскільки у неї є троє дітей і в сім'ї немає інших працівників з самостійним заробітком.

У судовому засіданні позивачка заявила відвід судді, пояснивши, що його дружина працює на тому ж підприємстві, у зв'язку з чим є сумніви в його об'єктивності.

Суддя, віддалившись в нарадчу кімнату, постановив ухвалу, якою відхилив заяву про відвід.

Позивачка знову заявила відвід судді, посилаючись на ті ж обставини. Суддя повторно, віддалившь в нарадчу кімнату, постановив ухвалу, яким заяву позивачки знов залишив без задоволення.

Чи правильно поступив суд?

Задача 6.

У Зареченском місцевому суді розглядалася справа по позовній заяві Фунтикова про стягнення вартості застреленої їм мисливського собаки.

Мати Фунтикова, яка була присутня під час розгляду, вимагала надання їй слова. Після кількаразових попереджень суддя оголосив, що вона піддана штрафу за порушення порядку в судовому засіданні.

Чи правий суддя?

Джерела, рекомендовані до заняття:

Нормативні акти:

1.Цивільний процесуальний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 08.10.2004 - 2004 р. - № 40, / 40-42 /, Ст. 1530, Ст. 492.

2.Цивільний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 03.10.2003 – 2003. - № 40. – Ст. 356.

3.Сімейний кодекс України //Відомості Верховної Ради України вiд 31.05.2002 – 2002. - № 21. – Ст.135.

4.Постанова Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду трудових спорів” від 6 листопада 1992 № 9.

5.Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції //Постанова Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009. - № 2.

Спеціальна література:

1.Домбровський І.П. Розгляд судами справ за позовами до засобів масової інформації про захист честі, гідності й ділової репутації та компенсацію моральної шкоди // Вісник Верховного Суду України. – 1998. - № 2.

2.Застосування судами цивільного і цивільного процесуального законодавства / За заг. Ред.. В.І. Шевчука. – К., 2002.

3.Фединяк Л. Мирова угода як спосіб врегулювання цивільно-правових спорів: окремі питання // Право України. – 2003. - № 4. – С.53-56.

Заняття 2.

  1. Розгляд справи. Послідовність і порядок процесуальних дій, що складають цю частину судового засідання.

  2. Послідовність, зміст і значення судових дебатів.

  3. Винесення й оголошення судового рішення.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за однією із тем:

1. Порядок допиту свідків.

2. Таємниця нарадчої кімнати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]