Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 12. Відкриття цивільної справи в суді та провадження по справі до судового розгляду.

Лекція 2 години.

Поняття та значення відкриття провадження по справі. Порядок подання позову. Наслідки його недотримання. Позовна заява та її реквізити. Порядок виправлення недоліків позовної заяви. Прийняття позовної заяви. Підстави до відмови в прийнятті заяви. Правові наслідки відкриття цивільної справи. Поняття та задачі провадження по справі до судового розгляду. Попереднє судове засідання. Процесуальні дії, які вчиняє суд в порядку підготовки цивільної справи до судового розгляду. Призначення справи до судового розгляду. Судові виклики та повідомлення.

Практичне заняття (2 години).

1. РОЗГЛЯД ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ.

    1. Порядок подачі позову.

    2. Наслідки недотримання порядку подачі позову.

    3. Позовна заява та її реквізити.

    4. Прийняття позовної заяви.

    5. Підстави для відмови в прийнятті заяви.

    6. Правові наслідки відкриття цивільної справи.

    7. Поняття, мета та задачі стадії підготовки справи до судового розгляду.

    8. Зміст та процесуальний порядок підготовки справи до судового розгляду.

    9. Попереднє судове засідання.

    10. Повідомлення суду та виклик до суду. Зміст повістки про виклик до суду.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за однією із тем:

1. Умови і порядок відкриття провадження у справі.

2. Особливості проведення попереднього судового засідання.

2. Завдання для самостійної роботи.

Скласти проект ухвали про відкриття провадження у цивільній справі.

3. Перевірка знань студентів у формі тестування.

Методичні вказівки до вивчення питань теми:

Право на судовий захист здійснюється шляхом подання заяви до суду. У справах позовного провадження подаються позовні заяви, у справах окремого та наказного провадження – заяви.

Із позовною заявою до суду звертаються тоді, коли виникає спір про право цивільне. Таким чином, позовна заява – це установлена законом форма звернення до суду за судовим захистом та за вирішенням спору про право цивільне.

Цивільне процесуальне законодавство встановило вимоги щодо форми та змісту позовної заяви, оскільки тільки при додержанні цих вимог позовна заява може виконати роль процесуального засобу порушення судової діяльності, спрямованої на захист суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб (ст..119 ЦПК України).

Стаття 121 ЦПК України передбачає наслідки недодержання вимог щодо форми та змісту позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 121 ЦПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 ЦПК або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Якщо позивач відповідно до ухвали судді у встановлений строк виконає всі перелічені у статтях 119 і 120 ЦПК вимоги, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. В іншому разі заява вважається неподаною і по­вертається позивачеві (ч. 2 ст. 121 ЦПК).

За загальним правилом відмова у відкритті провадження у справі не допускається, однак ст.. 122 ЦПК передбачає правові підстави відмови у відкритті провадження у справі.

Так, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

  • заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства;

  • у спорі між тими ж сторонами, про той самий предмет і х тих самих підстав є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін;

  • у провадженні цього чи іншого суду є справа зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

  • е рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо споро між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд сам відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому ж третейському суді виявився неможливим;

  • після смерті фізичної особи, а також у зв’язку з припиненням юридичної особи, які є однією із сторін, спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Питання про відкриття провадження у справі або відмову у відкриття провадження у справі суддя вирішує не пізніше трьох днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків, та не пізніше наступного після отримання судом інформації про місце проживання (перебування) фізичної особи.

Відкриття провадження у цивільний справі тягне зав собою певні правові наслідки. Вони можуть мати як процесуальний, так і матеріально-правовий характер.

До процесуально-правових наслідків відносяться:

- виникнення цивільного судочинства;

- неможливість повторного звернення до суду з тією ж вимогою і з тих же підстав.

До матеріально-правових наслідків відносяться:

  • перерив перебігу строку позовної давності;

  • аліменти присуджуються на майбутній час, починаючи з дня пред’явлення позову до суду;

  • витребування майна з чужого незаконного володіння;

  • повернення власнику всіх доходів, які незаконний володілець одержав або повинен був одержати з цього майна.

Провадження у справі до судового розгляду – важлива самостійна та обов’язкова стадія цивільного процесу, що являє собою сукупність процесуальних дій, здійснюваних суддею та особами, які беруть участь у справі, спрямованих на врегулювання спору до судового розгляду або забезпечення правильного та швидкого вирішення справи.

Метою попереднього судового засідання є перш за все з’ясування можливості врегулювання спору до розгляду справи по суті, або забезпечення швидкого та правильного вирішення цивільних справ (ч.1 ст. 130 ЦПК), тобто вжиття необхідних заходів до судового розгляду для справедливого та неупередженого розгляду справи в найкоротший строк, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі.

Таким чином, під час провадження у справі до судового розгляду вирішуються два завдання: 1) врегулювання спору до судового розгляду; 2) підготовка справи до судового розгляду.

Попереднє судове засідання повинно бути призначено і проведено протягом десяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст.. 129 ЦПК). Питання про відкриття провадження у справі суддя вирішне не пізніше трьох днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків поданої заяви та не пізніше наступного дня після отримання судом інформації про зареєстроване місце проживання (перебування фізичної особи).

Слід зазначити, що попереднє судове засідання не пов’язане з розглядом і вирішенням справи по суті, тобто на ньому не повинні досліджуватись докази, встановлюватися факти матеріально-правового значення, які належать до предмета доказування. Разом з тим, враховуючи, що порядок проведення попереднього судового засідання провадиться з додержанням загальних правил для судового розгляду, на попередньому судового засіданні суд може встановити факти процесуального характеру ( наприклад, наявність у заявника права на пред’явлення позову, додержання умов його реалізації тощо) і вирішувати питання про зупинення і закриття провадження у справи, залишення заяви без розгляду.

Якщо спір не врегульовано на цій стадії, попереднє судове засідання проводиться з метою забезпечення правильного та швидкого вирішення справи, для чого суд здійснює підготовчі дії (ч.6 ст. 130 ЦПК), та окремі дії, що не належать до підготовки справи до судового розгляду, але мають значення для подальшого руху справи (наприклад, здійснення викликів та повідомлень, об’єднання та роз’єднання позовів).

Підготовка справи до судового розгляду починається після відкриття провадження у справі суддею і продовжується до призначення справи до розгляду (ст.. 156 ЦПК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]