Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільний процес.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 4. Сторони у цивільному процесі.

Лекція (2 години)

Поняття сторін у цивільному процесі. Процесуальні права та обов’язки сторін.

Процесуальна співучасть. Поняття належної і неналежної сторони. Процесуальне правонаступництво.

Семінар (1 година).

1. РОЗГЛЯД ТЕОРЕТИЧНИХ ПИТАНЬ.

1.Поняття сторін в цивільному процесі. Цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність.

2.Процесуальні права та обов’язки сторін.

3.Поняття процесуальної співучасті. Мета, підстави, види співучасті. Процесуальні права і обов’язки співучасників.

4.Поняття належних і неналежних сторін. Процесуальний порядок заміни неналежної сторони. Правові наслідки заміни неналежної сторони.

5.Поняття і підстави процесуального правонаступництва. Порядок вступу в процес правонаступника і його правове становище.

Для докладнішого розгляду зазначених питань пропонується підготувати реферат за темою:

1.Підстави участі в цивільному процесі кількох позивачів і відповідачів.

2. Перевірка знань студентів у формі тестування.

Методичні вказівки до вивчення питань теми

Сторони. Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач (ст. 30 ЦПК). Їх відмінна риса - наявність між ними спору про право. Обидві сторони - суб'єкти спірного матеріального правовідношення. Їх цивільна процесуальна правоздатність і цивільна процесуальна дієздатність визначаються законом (ст. 28, 29 ЦПК; ст.25, 30 ЦК).

Основна ознака сторін - це те, що вони є передбачуваними суб'єктами спірного матеріального правовідношення.

Важливо знати, що у разі пред'явлення позову на захист чужих інтересів прокурором, державним органом, органом місцевого самоврядування позивачем є та особа, в чий захист пред'явлений позов.

Закон визначає процесуальні права і обов'язки сторін (ст. 27, 31 ЦПК). Об'єм і зміст їх процесуальних прав і обов'язків ширші, ніж у інших учасників процесу. Особливу увагу слід звернути на диспозитивні, тобто розпорядливі права сторін.

Важливе значення має інститут заміни неналежного відповідача (ст. 33 ЦПК). Неналежна сторона - це сторона процесу, відносно якої виключається припущення, що вона є суб'єктом спірного матеріального правовідношення. Слід звернути особливу увагу на умови заміни неналежного відповідача і правові наслідки відсутності умов цієї заміни.

Процесуальна співучасть - це одно з ускладнень процесу по суб'єктному складу. Процесуальна співучасть - участь в одному процесі декількох позивачів або відповідачів, права і обов'язки яких не виключають один одного.

Процесуальна співучасть може бути як на стороні позивача, так і відповідача. Важливо знати підстави співучасті, а також види співучасті (обов'язкове і факультативне).

Інститут процесуального правонаступництва регламентується ст.37 ЦПК. Процесуальне правонаступництво - це заміна однієї із сторін процесу іншою особою правонаступником відбувається в тих випадках, коли права і обов'язки одного з суб'єктів спірного матеріального правовідношення через певні обставини переходять до іншої особи яке раніше не брало участі в процесі.

Необхідно знати, що основою процесуального правонаступництва є правонаступництво в матеріальному виді.

Важливо знати, чим відрізняється процесуальне правонаступництво від заміни неналежного відповідача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]