Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Визначте завдання та функції органів внутрішніх справ України.

  2. Розкрийте структуру органів внутрішніх справ.

  3. Охарактеризуйте місце міліції в системі МВС та її внутрішню структуру.

  4. На основі яких принципів здійснює свою діяльність міліція?

  5. Які функції покладені на міліцію?

  6. Визначте основні напрямки діяльності органів внутрішніх справ.

Bona fides semper praesumitur, nisi malam fidem adesse probetur

Якщо не доведений злий намір, завжди передбачається сумлінність

Глава 6. Органи досудового розслідування

§ 1. Поняття, завдання та види досудового розслідування

По порушеним, у зв’язку із вчиненням злочинів, кримінальним справам з метою швидкого і повного їх розкриття, викриття винних осіб і віддання їх до суду, проводиться досудове розслідування.

Діяльність відповідних органів держави по розслідуванню злочинів врегульована нормами кримінально-процесуального права і є складовою частиною кримінального процесу. Без розслідування був би неможливим швидкий і правильний розгляд кримінальних справ у суді, оскільки судовий розгляд кримінальних справ, як правило, потребує значної підготовчої роботи по збиранню та перевірці всіх матеріалів і даних, які підтверджують факт злочину і його вчинення конкретною особою.

Виконання цієї складної і відповідальної роботи по розкриттю злочинів і виявленню осіб, що їх вчинили, покладається законом на спеціальні державні органи – органи досудового розслідування.

Досудове розслідування – це регламентована кримінально-процесуальним законодавством діяльність спеціально уповноважених органів держави по виявленню злочинів та осіб, які їх вчинили, збиранню, перевірці, всебічному, повному, об’єктивному дослідженню та оцінці доказів, виявленню причин і умов вчинення злочинів з метою встановлення об’єктивної істини по справі, забезпечення правильного застосування закону, а також охорони прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Завданнями органів досудового розслідування є охорона прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, швидке і повне розкриття злочинів, викриття винних та забезпечення правильного застосування Закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності і жоден невинуватий не був покараний.

Органи досудового розслідування покликані забезпечувати дієвість принципу невідворотності покарання за скоєний злочин. Складним і відповідальним завданням в боротьбі зі злочинністю є забезпечення того, щоб ні один випадок злочину не залишився нерозкритим. До завдань органів досудового розслідування входить не тільки розкриття злочинів, виявлення і притягнення до відповідальності винуватих в його скоєнні або реабілітація невинуватих, але й дослідження причин та умов, які сприяли скоєнню злочину, і вжиття заходів до їх усунення. З цією метою органами досудового розслідування проводиться значна профілактична робота, направлена на попередження і припинення злочинних діянь.

Для виконання завдань, поставлених перед органами досудового розслідування, вони наділяються законодавцем спеціальними повноваженнями, які закріплені у Кримінально-процесуальному кодексі.

Основна діяльність органів досудового розслідування полягає в збиранні доказів винуватості (або невинуватості) особи у вчиненні злочину. Якщо органами досудового розслідування будуть зібрані докази винуватості особи, то ці органи, виклавши свої висновки в обвинувальному висновку, направляють матеріали справи через прокурора, який наглядає за законністю розслідування, до суду, який у свою чергу остаточно вирішує питання про винуватість особи у вчиненні злочину і визначає міру покарання.

Виходячи з викладеного можна виснувати про значну роль досудового розслідування. Від його оперативності, своєчасності і об’єктивності багато у чому залежить законність, обґрунтованість і справедливість судового вироку. Високоякісне та вміле проведення розслідування дає суду можливість правильно розібратися в сутності вчиненого злочину, ступені винуватості або невинуватості підсудного, обрати справедливу міру покарання, а також вирішити всі інші питання, пов’язані з постановленням вироку.

Досудове розслідування поділяється на дві форми – дізнання та досудове слідство. Між органами дізнання і досудового слідства є як схожість, так і відмінність.

Загальні їх риси полягають в наступному: 1) вони виконують одні і ті ж самі завдання відносно різних видів кримінальних злочинів; 2) при наявності ознак злочину зобов’язані порушити кримінальну справу в межах своєї компетенції; 3) здійснюють свою діяльність на основі одного кримінально-процесуального законодавства; 4) в своїй діяльності дотримуються однієї процесуальної форми.

Основні відмінності полягають у тому, що: 1) дізнання і досудове слідство проводяться різними органами; 2) у певних випадках дізнання передує досудовому слідству; 3) слідчий і особа, яка провадить дізнання, мають різний обсяг процесуальних повноважень; 4) різними є також строки провадження дізнання і досудового слідства.