Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 5. Провадження зі справ у Конституційному Суді

Відкриття Конституційним Судом провадження у справі за конституційним поданням чи конституційним зверненням ухвалюється Колегією суддів Конституційного Суду або самим Конституційним Судом на його засіданні. Справа, за якою відкрито конституційне провадження, розглядається Конституційним Судом на його пленарному засіданні. Дата розгляду справи Конституційним Судом визначається Головою Конституційного Суду.

У складі Конституційного Суду утворюються колегії суддів, а саме: колегії для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними поданнями та колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними зверненнями. Рішення про утворення колегій суддів Конституційного Суду, затвердження їх складу та призначення секретарів приймається на засіданні Конституційного Суду протягом першого місяця кожного календарного року. Секретар Колегії суддів призначається із числа суддів, які входять до складу Колегії, та очолює її.

Колегії суддів Конституційного Суду у справах за конституційними поданнями та у справах за конституційними зверненнями більшістю голосів суддів, які входять до їх складу, приймають процесуальну ухвалу про відкриття провадження у справі в Конституційному Суді або про відмову у такому провадженні. У разі прийняття Колегією суддів Конституційного Суду процесуальної ухвали про відкриття провадження у справі, ця справа вноситься Головою Конституційного Суду на розгляд пленарного засідання Конституційного Суду. У протилежному випадку, коли Колегією суддів приймається процесуальна ухвала про відмову у відкритті провадження в справі, секретар Колегії суддів направляє матеріали Голові Конституційного Суду для розгляду справи на засіданні Конституційного Суду.

У разі прийняття на засіданні Конституційного Суду процесуальної ухвали про відкриття провадження у справі в Конституційному Суді ця справа вноситься Головою Конституційного Суду на розгляд пленарного засідання Конституційного Суду. Прийнята Конституційним Судом на його засіданні процесуальна ухвала про відмову у відкритті провадження у справі в Конституційному Суді є остаточною.

На засіданнях Конституційного Суду розглядаються всі питання, що потребують вирішення Конституційним Судом, крім тих, що вирішуються на його пленарних засіданнях.

Засідання Конституційного Суду є повноважним, якщо на ньому присутні не менше одинадцяти суддів Конституційного Суду. Рішення Конституційного Суду на його засіданнях приймається, якщо за це рішення проголосувало більше половини суддів Конституційного Суду від кількості тих суддів, які брали участь у засіданні.

На своїх пленарних засіданнях Конституційний Суд розглядає справи, провадження в яких відкрито за конституційними поданнями та конституційними зверненнями. Пленарне засідання Конституційного Суду є повноважним, якщо на ньому присутні не менше дванадцяти суддів Конституційного Суду. Рішення Конституційного Суду приймаються та його висновки даються на пленарному засіданні, якщо за них проголосувало не менше десяти суддів Конституційного Суду.

Учасниками конституційного провадження є суб’єкти права на конституційне подання і конституційне звернення, їхні представники, а також залучені Конституційним Судом до участі у розгляді справи органи та посадові особи, свідки, експерти та перекладачі.

Неявка з поважної причини учасника конституційного провадження на пленарне засідання або на засідання Конституційного Суду може бути підставою для відкладення розгляду справи. У разі повторної неявки з поважної причини учасника конституційного провадження на пленарне засідання або на засідання Конституційного Суду може бути прийняте рішення про розгляд справи на відповідному засіданні за його відсутності. У разі неявки без поважної причини учасника конституційного провадження Конституційний Суд України приймає рішення за його відсутності.

Провадження у Конституційному Суді ведеться, а також приймаються рішення та ухвали і даються та оприлюднюються висновки державною мовою. Учасники конституційного провадження, які не володіють державною мовою, мають право користуватися послугами перекладача.

Рішення Конституційним Судом приймаються та висновки даються шляхом поіменного голосування через опитування суддів Конституційного Суду. Утримуватися від голосування судді Конституційного Суду не мають права. Рішення і висновки Конституційного Суду мають бути мотивовані письмово та підписані окремо суддями Конституційного Суду, які голосували за їх прийняття і які голосували проти їх прийняття. Вони є остаточними і не підлягають оскарженню. Підписані рішення і висновки Конституційного Суду мають бути в обов’язковому порядку не пізніше семи днів після їх прийняття або дачі. Після цієї процедури рішення і висновки Конституційного Суду публікуються у “Віснику Конституційного Суду України” та в інших офіційних виданнях.

Невиконання рішень та недодержання висновків Конституційного Суду тягнуть за собою відповідальність згідно з законом.