Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник СПОУ_2-ге видання.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

§ 6. Контроль та нагляд за діяльністю міліції

До переліку найбільш діючих засобів забезпечення законності в діяльності міліції належать державний контроль, складовою частиною якого є внутрішній контроль, нагляд прокуратури, судовий контроль, громадський контроль та оскарження незаконних дій працівників міліції.

Правовою підставою здійснення контролю за діяльністю міліції є Конституція України, Закон України “Про міліцію”, Положення “Про Міністерство внутрішніх справ України” та інші нормативні акти.

Кабінет Міністрів України через одного з віце-прем’єр Міністрів та адміністративно-правовий відділ здійснюють контроль за роботою Міністерства внутрішніх справ. В межах своїх повноважень Міністерство внутрішніх справ організовує виконання актів законодавства України і здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

В органах внутрішніх справ України встановлена система відомчого контролю за додержанням законності, яка має такий вигляд:

  • контроль за суворим додержанням законності здійснюється систематично на всіх рівнях з метою попередження будь-яких відхилень від вимог закону, дій працівників міліції, які порушують права і законні інтереси громадян;

  • контроль начальників органів внутрішніх справ за додержанням законності безпосередньо та через своїх заступників. Функції контролю здійснюють також Міністр внутрішніх справ, державний секретар Міністерства, його заступники, колегія та Головний штаб МВС, підрозділи внутрішньої безпеки кадрового апарату, інспекції з особового складу, начальники підрозділів і служб.

Нагляд за додержанням законності у діяльності міліції здійснюють також Генеральний прокурор України і підлеглі йому прокурори. Повноваження прокурора при здійсненні нагляду за додержанням законів органами досудового слідства та дізнання визначаються кримінально-процесуальним законодавством.

Прокурор має право в необхідних випадках доручати керівникам органів досудового слідства, дізнання, органів внутрішніх справ проведення у підвідомчих їм підрозділах перевірок для усунення порушень закону та забезпечення повного розкриття діянь, що містять ознаки злочину.

Органи прокуратури здійснюють нагляд за законністю в адміністративній діяльності органів внутрішніх справ. Вони перевіряють відповідність актів органів внутрішніх справ, наказів, інструкцій та інших нормативних актів вимогам Конституції та чинному законодавству України. Прокурор стежить за додержанням законів про недоторканність особи, перевіряє законність адміністративного затримання громадян і застосування уповноваженими працівниками ОВС заходів впливу за адміністративні правопорушення.

У випадках видання органами (посадовими особами) суперечливих закону постанов у справах про адміністративні правопорушення, прокурор опротестовує їх. Крім цього, прокурор проводить перевірку законності перебування затриманих в органах внутрішніх справ, здійснює обхід приміщень, опитує затриманих і знайомиться з документацією про затримання і тримання громадян. При виявленні порушень вимагає їх усунення, а також має право вимагати пояснень з приводу виявлених порушень від працівників органів внутрішніх справ.

Крім цього, контроль за діяльність певних служб Міністерства внутрішніх справ здійснюється Президентом України як Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України. Так, Інспекція з питань контролю за діяльністю військових формувань, яка є структурним підрозділом Головної служби безпекової та оборонної політики Секретаріату Президента систематично проводить контролюючі заходи у відношенні Головного управління внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України з підпорядкованими з’єднаннями, частинами та установами.